Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"

Той отстъпвал на VT-4 – Made in China по маневреност и цена
Обновена: 10 юни 2015 14:16 | 10 юни 2015 11:33, Елка Василева
450
Китайците разбиха на пух и прах руския танк "Армата"
Снимка: Reuters

Опитите на руското политическо ръководство да изгради партньорски, а може би дори съюзнически отношения с Китай, не попречиха на китайските експерти да направят доста неласкави изказвания за най-новите образци руска военна техника.

Този път това стана по отношение на перспективния руски танк Т-14 "Армата", който според китайските специалисти отстъпва по много показатели на основния боен танк трето поколение VT-4. Това се казва в материал в "Женмин жибао", който е официалният печатен орган на централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Още по темата

Изданието се позовава на компанията Norinco, която е основен производител на танкове /включително и VT-4/ в Китай. Според китайците "Армата" отстъпва на техния танк по маневреност, качество на автоматиката и системите за управление на огъня, да не говорим пък, че руският танк е значително по-скъп от китайските, пише Утро.ru.

От Norinco не пропускат да отбележат и спирането на танка "Армата" по време на репетицията за парада на Червения площад на 9 май. Според китайските експерти проблемът бил свързан с недостатъци на трансмисията на руската машина. Съдейки по това с какви трудности спрелият „Армата“ беше евакуиран от дошлия влекач, най-вероятно е била счупена скоростната кутия, смятат китайците. Не е нужно да си експерт, за да разбираш, че подобна авария в бойни условия ще е равнозначна на гибел на бойната машина.

Китайците не пестят критика и за огневата мощ на танка, както и за двигателя на „Армата“.

Доколко са прави китайските експерти в изводите си за превъзходството на VT-4 над „Армата“, е трудно да се каже. „Армата“ обаче представлява абсолютно нова платформа, която и до момента не е придобила окончателните си очертания. А VT-4 се произвежда серийно, пише Утро.ru.

Нещо повече, не бива да се забравя, че повечето съвременни китайски танкове са резултат от дълбока преработка и модернизация на основните съветски и руски модели. VT-4 е единственият модел, който в конструкцията си няма „руски предци“. Опитът от неговата експлоатация е сравнително малък, така че е безсмислено да се говори за пълно превъзходство на китайската машина над руската, пише руското издание.

Единственото, за което е наистина трудно да се спори с китайците, е невероятно високата цена на руския танк. Предвид високата технологичност на „Армата“ е рано да се говори за скорошно започване на масово производство. И дали "Уралвагонзавод" ще успее да намали себестойността на перспективния танк и кога ще се случи това, засега не може да се каже.

Според руското издание реакцията на китайците е продиктувана не толкова от военно-технически, колкото от търговски фактори. От Norinco посочват, че в условията на намаляване на световното търсене на танкове потребителите би трябвало да се насочат към китайската продукция, която е по-евтина от руската и западната.

Друг извод, който руското издание прави, е че въпреки изявленията за партньорство и приятелство, китайската страна продължава да се държи понякога неоправдано твърдо към всичко, свързано с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: КитайРусиятанкАрмата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
4
 
5
 
! Отговори
гатанка преди 8 години
Име на руско погребално бюро?- Китай
264
4
 
7
 
! Отговори
xaxaxa преди 8 години
Китайските евтини ***- еднодневки са известни по цял свят .
263
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 324Да приемем че си прав. Т-90 има 1000 и 1200кс двигатели. Освен това погледни обем на двигателя. Ето Армата е с Х образен двигател. Дори да тежи колкото 1500кс на Лео2 Лео има V образен двигател с по-голям обем. Тоест Обема на МТО на Лео 2 е по-голям- Иска повече повърхност - Броня - тоест танка е по-дълъг и/или по-висок защото на ширина никой не може да расте.
262
2
 
4
 
! Отговори
пак бъркаш батка преди 8 години
До Боби - бопчо от 320бопчо ти българия със сащ ли сравняваш овник?че тя българия колко бази има?не разсмивай публиката, а пий една студена вода за успокоение! рашъните, кога са имали дертовете на чичо сам?така че консервите по принцип са за бедните страни!даже във вмс на сащ задължително се ядат свежи храни и се бият с настаяшчие оружия!
261
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 317Колега в съвременните конфликти 90% от времето танковете седят скрити на позиция в очакване на плячка, 5% се преместват и 5% атакуват обикновенно цели които спират пехотата - т.е. Дотове и окопали се танкове. тоест бавно маневриране и стационарна стрелба.
260
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОРИ ЩИКА НЕ Е ОТЖИВЕЛИЦА
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един танк наистина е отживелица, но 1500 са сериозна сила, която ще убеди и най твърдоглавия противник.Представи си, че от С. Арабия в Йемен влязат 1000 танка, което вече се е случвало. Туш и толкова.
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 305 влизаме на сайта на компанията за двигатели на Лео 2 и в този на Т 90 и какво вижда ме ДВАТА ДВИГАТЕЛЯ са само с 70 кг разлика в теглото
257
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nesto za Makedonia-dosta obektivna statia...lici si, ce ne e pisana ot Elka...:))best.kp.ru/msk/War_of_the_tube/?view=desktop
256
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парадокс, но от Армата най е доволен ВПК на САЩ. Там сега едни апетитни господа ще кажат - Ето, виждате ли как руснаците ни изпреварват! Дайте да обрулим още стотина милиарда бюджет за нови разработки. Лобитата се задействат и готово.Може би мафиите на Русия и САЩ си подават топката, а ние сме планктон и коментираме.
255
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До пак бъркаш батка 314Умнико 2/3 от танковете на Българската армия са постоянно на трупчета. и не само танковете а всякаква техника. Имаме 30 годишни Т-72 с навъртели 100-150км. След 30 години на трупчета за да го стегнеш за бой трябва всичко каучуково да го смениш една бригада поне един ден на танк да го разглоби и да смени уплатненията и след това да го събере обратно.Тка че твоите навъртени километри се отнасят за НОВИ образци не за консервирани.
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ****Сърбия
253
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очаквам да чуя нови термини, китайски *** и китайски еврогейове...
252
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 309 този един на арматата ще карали ще стреляли да не говорим за радио връска с другите ПОНЕ ДВАМА ти трябват и пак си в сакат като възможности танк
251
0
 
0
 
! Отговори
до 302 преди 8 години
Ако има кой да ги остави да се мотаят свободно из небето!
250
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Ген. Александров 302Генерале. Дроновете имат един ОГРОМЕН недостатък. При липса на комуникация с центъра не може да направи нищо сам освен да спазва предварителния полетен план. Ще кажеш че САЩ винаги ще има сателити да така е ако се бие срещу някоя малка страна. Но и Китай и РФ и големите от ЕС имат поне като прототип противосателитно оръжие. Може да не си признават но го имат. По-лесно са унищожава сателит от колкото балистична ракета.
249
0
 
3
 
! Отговори
пак бъркаш батка преди 8 години
до бопчо 297хората си имат пари и за учения и за войни и за производствеи мощности! а танковете ремонтират след употреба и изразходване на предписаните им часове!тез бъртвежи дет ги пишеш са за много и различни по вид илачи! пий ги навреме, може и да помогнат!
248
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
алооо военннити спициалистииииии - джавкате ли съ ва сирсемиии? как няма кой да въ изший.....
247
1
 
3
 
! Отговори
До Ген. Александров преди 8 години
По твоята логика и бойният самолет трябва да е отживелица, тъй като ако един съвремен самолет струва около 40-50 милиона , то една модерна ракета е 100-200 000 !!! От друга страна самата статия е МЕГА ***, по простата причина , че това е коментар на ПРЯК КОНКУРЕНТ - все едно БМВ да дават оценка за ТОЙОТА !
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиАрмата може да се справи и без нито един човек - танкът официално го обявиха с модул за дистанционно управление.ria.ru/defense_safety/20150531/1067450281.html

Спонсорирани публикации