Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира

Страх ли я е Европа от бъдещ фалит на Атина?
Обновена: 16 юни 2015 14:16 | 16 юни 2015 10:37, Бойчо Попов
113
Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира
Снимка: Reuters, архив

Добрата новина е, че един евентуален гръцки фалит, който става все по-вероятен, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас предизвикателно отхвърли последните предложения на кредиторите на Гърция като "абсурдни", вече не представлява сериозна заплаха за останалата част от Европа. Лошата новина е, че Ципрас очевидно не разбира това, пише в анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gavekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Ципрас изглежда твърдо убеден, че Европа се нуждае спешно от Гърция така, както Гърция - от Европа. В това се състои истинската "абсурдност" на продължаващите преговори, а погрешната преценка на гръцкия премиер за неговата възможност за договаряне сега заплашва да доведе до катастрофа за страната или унижение за СИРИЗА, или и до двете.

Най-вероятно Ципрас ще се откаже от своите искания и ще приеме поставените от "Тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) условия преди края на юни. Ако той не стори това, ЕЦБ ще сложи край на своята подкрепа за гръцката банкова система, а правителството ще свърши парите, с които трябва да погасява външния дълг, но, още по-драстично, с които да изплаща заплатите и пенсиите на гръцките граждани. Отрязана от всички външни източници на финансиране, Гърция ще се превърне в икономически парий, нещо като "Аржентина на Европа“, а СИРИЗА вероятно ще бъде отстранена от власт заради обществения натиск. 

Подобно развитие би било още по-трагично, защото икономическият анализ, който е в основата на настояването на СИРИЗА за облекчаване на програмата за строги икономии, като цяло е правилен. Въпреки това вместо да се стреми силно към реалистично смекчаване на условията и отслабване на програмата на Тройката, Ципрас изгуби шест месеца в символични схватки по икономически неуместни теми, като трудовото законодателство, приватизацията и дори наименуването на Тройката (която сега се нарича „институциите“, б. ред.). 
Чрез това провокативно поведение Гърция загуби потенциални съюзници в лицето на Франция и Италия. Дори по-лошо: загубеното заради политическото себеизразяване време бе пагубно за първичния бюджетен излишък, което бе коз на Ципрас в ранния етап на преговорите.

Сега Ципрас вярва, че държи в ръцете си друг коз: страха на Европа от гръцки фалит. Но тук става дума за поддържаната от неговия министър на финансите Янис Варуфакис илюзия. Като професор по теория на игрите Варуфакис се похвали наскоро в New York Times, че "ако падне, малката Гърция може да спъне целия финансов свят" и че неговият медиен образ на "ирационален глупак" работи за него, като плаши другите финансовите министри от ЕС.

Очевидно Варуфакис вярва, че неговото "дълбоко разбиране на теорията на игрите" предоставя на Гърция решаващо предимство в "сложната динамика на преговорите". В действителност обаче разиграваната в Европа игра прилича по-малко на шахмат и повече на играта "морски шах“, която обикновено завършва с равенство, но при която един погрешен ход значи сигурно поражение.

Прочетете целия материал в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
12
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира---ЕС-ес върви към самоубиство, но бабата и супер марио - не го разбират!
28
8
 
25
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира---самоубийство е да се набухаш с нови кредити, за да покриеш старите, като ти се увелици главницата, а в същото време народа да бърка в кофите и /или да скъсва от бачкане на 2-3 места, за "комат хляб"! Ципрас това не го може, но 240-те българоубийци го могат, при това - вече 25 години!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мерките, които тройката се опитва да наложи, са същите, които бяха въведени и в България. Поголовна приватизация, замразяване на доходите, повишаване на цените на основни стоки и услуги, валутен борд, повишаване на данъците.
26
4
 
9
 
! Отговори
дедо ангел преди 8 години
А БЪЛГАРИЯ е фалирала но бойко.местан.първанов и всички останали там горе просто не виждат и не разбират..
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас много добре разбира,че т.нар.тройка използва всякакви похвати,за да свали едно законно избрано правителство.Неотдавна г-н Шулц открито се изказа,че предпочита в правителството да е партия"Потами",а не"Независими гърци".Не е толкова лесно да излезе една държава от еврото,тъй като еврото ще престане да бъде силна и единна валута.Вчера лихвения процент за облигациите на Италия,Португалия,Испания скочиха доста,а борсите отчетаха загуби. Просто всички опъват въженцето,дали ще се скъса!?
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да им вземат нищо, защото гърците не са разписали като залог каквото и да е имущество или имоти.
23
4
 
4
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
До РАД : Да си чул, че китайците искат или вече са купили пристанището на Пирея ?
22
7
 
10
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 8 години
НИЕ ВЪРВИМ КЪМ СОМОУБИЙСТВО, НЕ ГЪРЦИЯ! СТИГА СТЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ ХОРАТА МЕДИИТЕ!
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците рано или късно ще ядат хурката , западняците за тези 400 милярда ще им вземат всичко що могат като острови ,земя ,заводи ,пристанища и магистрали.
20
6
 
14
 
! Отговори
РАД преди 8 години
До ГецатаОткъде ще намерят пари за пенсии и заплати, ако не са кредитите от ЕЦ и останалите мой човек? Гърция потребява повече, отколкото произвежда! И това е от години!Айде не ми разправяйте какви козове държали гърците. Щото ЕС ще стисне зъби и ще оцелее без Гърция, ама гърците са пътници без ЕС!Я кажи кога за последно видя на някоя стока написано "Made in Greece"?Щото на двигателя на моя Ситроен пише "Made in France", а дори на кетчупа в хладилника ми- "Made in Germany"!Капиш?
19
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъговете са хартия, земята е ценна и Ципрас го знае!Те византийците колко хилядолетия са оцелявали на кръстопътя на света - та евригейците ли ще им се дръвчат!
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ТОЗИ Анатоли Калецки НЕ БИХ ПОВЕРИЛ И ДЖОБНИТЕ СИ ПАРИ.НЕ ЗНАМ КАКВО РАБОТИ В ТАЗИ КОМПАНИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЯ НА АКТИВИ, НО ЯВНО НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН ПО ВЪПРОСИТЕ, КОИТО КОМЕНТИРА.
17
3
 
16
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 4Извинявай, но впечатленията ти са погрешни.Ако обявяването на фалит беше толкова безболезнено за длъжника, сигурно всекидневно държави с огромни дългове щяха да обявяват фалити, за да си "нулират" дълговете. И не само държави. Икономист съм по образование и повярвай, ако беше толкова хубаво, още утре щях да обявя фалит и да си "нулирам" жилищния кредит в ДСК.Дълго е заобяснение, но фалитът основно рефлектира в няколко неща: -0% външно финансиране-рязък спад на стандарта-дълга рецесия
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципурас ще го бият с камъни.
15
12
 
12
 
! Отговори
убре! преди 8 години
"Братските славянски народи начело с Русия" - и айде у гьола. Тия приказки за общо потекло и език, за "освободителката", за връзките ни са на червенушките, които не свършват. А и парички получават от Путина, да му вършат пропагандната работа. И донякъде успяват.
14
8
 
10
 
! Отговори
Мащехата ЕС преди 8 години
За едни мързеливи и разхайтени ЕС е любяща майка,а за други спестовни и глупави мащеха.Един ден разхайтените ще вземат парите на глупавите-1/3 от банките са техни и тогава вторите ще разберат приказката за зелника.Глупавите ще бъдат "спасявани" чрез собствените си пари,докато затънат като обичните си съседи.Едно от условията ще бъде глупавите да са преден пост на НАТО с всичките произтичащи екстри.Глупавите крадат?А къде са парите на мързеливите?300 000 000 000 EUR? BG Пепеляшки без хепи енд сме
13
18
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Разбира се , че Европа я е страх ! И то много...Щото Гърция ще спре да взима заеми, ще спре да изплаща заеми и тоя дето някога ги е дал "ще духа супата"...А за пенсии и прочие, те ще си намерят пари. Отделно и други евро-страни ще видят, че може и така. И те също да решат така...И ще фалира КОЙ - финасовите акули, дето държат цели държави за гушата. Та затова гърците са корназ, дето се вика "държат Европа за топките" - а са шавнали, а без топки...
12
7
 
5
 
! Отговори
do 12 преди 8 години
Щом Китай им купува държавните облигации (или там каквото продават) явно ги обезпечават с нещо.
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1996г. нас ни фалираха американските агенции, които ни сринаха кредитния рейтинг, заради неплащане на огромните дългове. Същите тези агенции ще сринат еврозоната, ако Гърция обяви неплатежоспособност.
10
6
 
19
 
! Отговори
Vkontakte преди 8 години
Лихварските номера няма да минават още дълго , тези давания на кредити , които реално не съществуват ,защото няма злато което да ги обезпечава ще изяде главите на алчните лихвари в най - скоро време !

Спонсорирани публикации