Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира

Страх ли я е Европа от бъдещ фалит на Атина?
Обновена: 16 юни 2015 14:16 | 16 юни 2015 10:37, Бойчо Попов
113
Гърция върви към самоубийство, но Ципрас не разбира
Снимка: Reuters, архив

Добрата новина е, че един евентуален гръцки фалит, който става все по-вероятен, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас предизвикателно отхвърли последните предложения на кредиторите на Гърция като "абсурдни", вече не представлява сериозна заплаха за останалата част от Европа. Лошата новина е, че Ципрас очевидно не разбира това, пише в анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gavekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Ципрас изглежда твърдо убеден, че Европа се нуждае спешно от Гърция така, както Гърция - от Европа. В това се състои истинската "абсурдност" на продължаващите преговори, а погрешната преценка на гръцкия премиер за неговата възможност за договаряне сега заплашва да доведе до катастрофа за страната или унижение за СИРИЗА, или и до двете.

Най-вероятно Ципрас ще се откаже от своите искания и ще приеме поставените от "Тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) условия преди края на юни. Ако той не стори това, ЕЦБ ще сложи край на своята подкрепа за гръцката банкова система, а правителството ще свърши парите, с които трябва да погасява външния дълг, но, още по-драстично, с които да изплаща заплатите и пенсиите на гръцките граждани. Отрязана от всички външни източници на финансиране, Гърция ще се превърне в икономически парий, нещо като "Аржентина на Европа“, а СИРИЗА вероятно ще бъде отстранена от власт заради обществения натиск. 

Подобно развитие би било още по-трагично, защото икономическият анализ, който е в основата на настояването на СИРИЗА за облекчаване на програмата за строги икономии, като цяло е правилен. Въпреки това вместо да се стреми силно към реалистично смекчаване на условията и отслабване на програмата на Тройката, Ципрас изгуби шест месеца в символични схватки по икономически неуместни теми, като трудовото законодателство, приватизацията и дори наименуването на Тройката (която сега се нарича „институциите“, б. ред.). 
Чрез това провокативно поведение Гърция загуби потенциални съюзници в лицето на Франция и Италия. Дори по-лошо: загубеното заради политическото себеизразяване време бе пагубно за първичния бюджетен излишък, което бе коз на Ципрас в ранния етап на преговорите.

Сега Ципрас вярва, че държи в ръцете си друг коз: страха на Европа от гръцки фалит. Но тук става дума за поддържаната от неговия министър на финансите Янис Варуфакис илюзия. Като професор по теория на игрите Варуфакис се похвали наскоро в New York Times, че "ако падне, малката Гърция може да спъне целия финансов свят" и че неговият медиен образ на "ирационален глупак" работи за него, като плаши другите финансовите министри от ЕС.

Очевидно Варуфакис вярва, че неговото "дълбоко разбиране на теорията на игрите" предоставя на Гърция решаващо предимство в "сложната динамика на преговорите". В действителност обаче разиграваната в Европа игра прилича по-малко на шахмат и повече на играта "морски шах“, която обикновено завършва с равенство, но при която един погрешен ход значи сигурно поражение.

Прочетете целия материал в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
по-добре самоубииство отколкото със ес.техните банки убиват всеки ден по-малко.това чака и българите.русия ще помага на гърция макар че съществуват саекциите още.в москва се появиха гръцки ягоди череши домати сирене т.н.
48
4
 
3
 
! Отговори
анониийй преди 8 години
ще ядат какалашката гърчyлята
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова демокрация, Папандреу и Барозу с ЕС съсипаха Гърция.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драхма и валутен борд трябваше още през 2009 г.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самоубийство, но главата към която е насочена пистолета е Европа!
44
4
 
8
 
! Отговори
аниниййй преди 8 години
Ще ядат какалашката май гърчулята. Ще я ядат барабар с мамулите май май
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом няма опасност за еврозоната, а Западът продължава да налива пари на гърците, значи бабката Меркел, гея Оланд и останалите здравата са се смахнали и се чудят къде да си дянат парите.
42
2
 
3
 
! Отговори
нас преди 8 години
До "онбашията"Има много *** хора с пари, да ги оставим ли да решават?
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да фалират. Тъкмо ще изчезне еврото, няма еврофондове, Боко няма с какво да плати на троловете в днес.бг.
40
4
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Гърция че ще отнесе плувката няма съмнение. Ама не разбирам защо православните псевдонационалисти не се радват на това? Все пак изпадне ли Гърция от ЕС ще влезе в сферата на руското влияние. Вместо оди да пеят за Ципрас как ще освопбоди гърците от ЕС, те обясняват колко много ЕС има нужда от Гръцко и как западните държави ще клекнат на гърците (по някаква незнайна причина). Нещо или съм изтървал или те шизофренясват.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТАВРОС ПЕТРОСне щеш европейски кучета, а какво ще кажеш като ви налазят азиатските? Май вместо сиртаки ще потропвате кючек :)
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тсипрас е ултраляв популист с патологичен националистически уклон и явни симпатии към Кремъл.Никакъв гювеч на подобни индивиди не трябва да се дава !Иначе гангрената ще плъзне надалеч.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам тук червените *** пръскат мозък, вещаят некви фалити на ЕС и САЩ.Дано Ципрас да не ви чете простотиите, че Гърция ще фалира до утре следобед :)
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципуракис гризакис хуркакис :)))
35
5
 
4
 
! Отговори
бб преди 8 години
А ние сме цъфнали, та вързали....
34
4
 
9
 
! Отговори
кк преди 8 години
Гърция фалира, та Гърция фалира....Е, кажете как ще стане това? А банките, които са дали парите на Гърция, ще цъфнат ли? Те няма ли да фалират?А тези банки са западни, преди всичко германски...А сега да видим ще излезе ли наяве кой е крал заедно с гърците????
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и САЩ ще се разпаднат много преди България и Гърция.
32
19
 
5
 
! Отговори
СТАВРОС ПЕТРОС преди 8 години
ЕЛЛАДА НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ НЯКОИ ДА НИ КАЖЕ КАКВО ДА БЪДЕ...ТУКА НА МОЯТА ЗЕМЯ.ВЪН МРЪСНИ ЕВРОПЕИСКИ КУЧЕТА ОТ ГЪРЦИЯ !!ГЪРЦИЯ ИМА ДРУГ ПЪТ.
31
11
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 8 години
Дали няма да изчезнем като държава и нация още преди гърците да са фалирали!?На 100% съм сигурен че те ще просъществуват дълго след като светът вече ще е забравил за България!
30
4
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Има такъв лаф:"Когато се ражда грък-евреина плаче!"Не ще да е случаен!Иначе защо не направят референдум в Гърция с въпроси какво точно искат гърците?Ако държат да са в ЕС и НАТО,ще трябва да се съгласят с повечето искания на кредиторите!Има и други пътища за спасение,но дали са приемливи за тях?Примерно Китай би изкупувал острови за стотици милиарди,стига да му ги продадат,Русия би дала мило и драго за военни бази там.Шейховете също са заинтересовани.Ама това едва ли би се понравило на гърците.

Спонсорирани публикации