Мирът и свободата са поставени на изпитание

Рисковете за Европа не трябва да се отричат, заяви Плевнелиев
196
Мирът и свободата са поставени на изпитание
Снимка: БТА

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, по време на военния парад в столицата.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, добави Плевнелиев.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Още по темата

Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Президентът Плевнелиев каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. По думите му сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото.

Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза Плевнелиев. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията, каза държавният глава.
 
Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. "България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности.

Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев. Президентът посочи, че България днес получава признанието на партньорите, страната ни е част от решението, не от проблема, тя е надежден и предвидим партньор на международната сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между тия анимациони герои на снимката се намират жокера и пингвина от филма батман.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарю президент ако толкова бяхме мили на Германия,Франция,Щатите,Англия......България със сигурност би била светлини години напред.....виж Литва,Естония,Хърватска,Полша....за нас никой не милее........просто интереси
64
1
 
18
 
! Отговори
ДО 89 преди 7 години
Не ни плащат , ние мразим турското робство .Нищо лично , просто народно съзнание и самоопределение .А виж на теб ако ти плащат да носиш бурка от Турция - вече са забранени и се лишаваш от доходи нетрудови , както се съдят проститутките , време е за лопата и кирка .
63
5
 
2
 
! Отговори
ПРОБА преди 7 години
Президенти на България .1 . Же.лев 2 . Стоянов 3. Първанов4. Плевнелиев
62
3
 
28
 
! Отговори
ДО 70 преди 7 години
Надявам се и други хора които са с моето мнение като българин .Плевнелиев е най-Недостойния Президент на България .Ние имаме няколко Президента които са повече от успешни , за съжаление един от тях не е между нас .Първанов , Стоянов , Ж.елев .Плевнелиев свали стандарта на тази Институция до ниво на посмешище .
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Плевнелиев трябва да се напишат томове в историята Как от Обезовъоръжена България направи Достоен Конкурент дори и на Ким Чен Ун УРА УРАА УРААААА да живее Глупостта
60
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да държи речи на избирателите си! В махалата на Раднево!
59
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам "военните паради" или по-точно "военните парОди" на Плевнелиев, Путин съвсем спокойно може да ни извика на 9-ти май за подгряваща група, преди руския военен парад.
58
2
 
28
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Както казва Божидар Димитров - "Руският военен оркестър е по-голям от Българската армия". Да им е честита армията и празника на Българските политици!
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не прецедент а мекица! Като шефа му...
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военния парад е на 9 май, днес е цирка
55
2
 
9
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Трагедията на България е в главнокомандващия и този които го предложи за президент!!!!!!!! Харесвам отзивите за речта но човек зада ги разбере трябва да има гънки в мозъка но да не са от удар.Имаме опита на един "ефреитор"да видим до къде води " редник" главнокомандващ!!!!!!!!
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава Богу, че това Недоразумение е Върховен главнокомандващ по мирно време, че не ми се мисли какво щеше да е по време на война... Врагът щеше да се чуди да ни се смее ли или да прояви милост и да не ни напада.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войска от тюфлеци!
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празните бръщолевяния на една гербава мижитурка.....
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе предишните които се наричаха комунисти макар и изобщо да не бяха такива, не успяха да го построят социализма или комунизма, но за 15-20 години от бедна държава станахме държава с индустрия, култура, национална идентичност,сигурност, спокоен живот и 70те България имаше среден европейски стандарт. А сега 27 години го строим това евроатплантическо бъдеще и само изпитания, кризи, мизерия... и не се вижда светлина в тунела. България се разпада, България е обречена.
50
26
 
4
 
! Отговори
muahhaha преди 7 години
Плевнелиев бе достоен президент! Следващият не ви ли притеснява кой ще е ? По-добре Плевнелиев да се кандидатира отново, при наличните други кандидати !
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парад на глупоста!
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година Роско Смешника говореше, че не се впечатлявал от големи военни паради и военна мощ, а тази година организира най-големият си военен парад откак е президент и мечтае за боеспособна армия. Ама така става когато US посолството му пише речите.
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледате ли по телевизията ? Пародия на парад ! Нашите военни не могат даже и да маршируват ! И как ли да могат ? Някога , когато бях войник сме водели строева подготовка с часове , всеки ден , а сега въобще няма казарма . Много се смеем на Северна Кореа , но я вижте каква армия имат ! Така че нека изгасим телевизорите , за да не ни дразни с недоразуменията си лицето Плевнелиев и да почакаме до понеделник - тогава ще бъде истинския парад , на Червения площад , разбира се !

Спонсорирани публикации