Ходорковски с призив: Бойкот на изборите в Русия!

Не били реални, а по-скоро политическа игра
30 окт 2017 09:30,
33
Ходорковски с призив: Бойкот на изборите в Русия!
Снимка: архив, Reuters

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски започва серия от предавания по своя канал в YouTube и още в първото прикани масите да бойкотират президентските избори в Русия през март, пише "Независимая газета".

Бившият руски олигарх вижда в изборната кампания по-скоро политическа игра, отколкото нещо реално, затова няма намерение да финансира кандидати на опозицията - нито телевизионната звезда Ксения Собчак, при все че тя подкрепи идеята му за парламентарна република, нито бореца с корупцията Алексей Навални. Присъда за злоупотреби впрочем затваря за Навални пътя към изборите, но ако все пак бъде регистриран, Ходорковски ще му връчи 1 милион долара, стига да спечели конкурса "Вместо Путин", отбелязва вестникът.

Ходорковски не дава на руската опозиция пари за кампанията, защото наистина не вижда смисъл, обяснява политологът Ростислав Туровски. След като Навални няма да участва в изборите, живеещият в изгнание бивш петролен магнат "няма фаворит, а обещанието за един милион долара е просто речева фигура".

Според аналитика за Ходорковски днес са по-важни собствената му публична дейност и шансовете да запази мястото си в политическия дневен ред. "Независимо дали се готви за изборния цикъл 2021-2024 г. или не, при всяко положение кампанията за 2018 не е негова. Задачата му е да търси политически съюзници за в бъдеще", смята Туровски.

Онлайн списанието "Експерт" обширно коментира президентската кандидатура на Ксения Собчак. Чий кандидат е телевизионната водеща? На руската младеж? На буржоазията? На либералите? На западно ориентирания елит?
Който и да е автор на този проект, включването на Собчак в надпреварата излезе много успешна стъпка, която едва за седмица видимо промени политическия пейзаж и накара играчите да си разкрият картите. Опонентите на Кремъл излизат от сянката твърде бързо, но самият Кремъл упорито продължава паузата - днешният президент Владимир Путин още не е заявил официално дали ще се бори за нов мандат, посочва изданието.

Наблюдателят Алексей Зудин не е склонен да вижда в Ксения Собчак "единствено проект на Кремъл". "Самата идея може да идва оттам, но в политиката, стъпи ли един играч на полето, всички започват да го използват, както впрочем и той използва всички", казва той.

Обещала по-рано "с първия си знаков указ" като президент на Русия да махне тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, Собчак заяви в Инстаграм, че Йосиф Сталин е изградил в страната система, в която "властта не принадлежи на народа, нито дори на някакви елити, а просто на специалните служби", информира "Вести".

"Тепърва предстои да разбием тая система", цитира електронният вестник журналистката, която се представя за кандидат "против всички" - графа, която руските власти изличиха от изборните бюлетини.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Е, то не се прави веднага! Нещата се случват тогава и по такъв начин, че ЕС да няма за какво да се хване, че да реве. Не че този и мълния да го порази пак няма да обвинят Путин, но все пак...
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Всички 9Ако беше така, това *** нямаше да изкара 10 години в затвор и лека свободно да се разхожда сред "събратята се" по еуропката, същите такива мръсни типове като него! На Путин такива въобще не му правят впечатление, напротив, тъпотията им е толкова явна, че направо работят за него! Помниш ли Надя Савченко от укропията, какъв вой беше за освобождението и, а сега самите укропи се чудят как да се отърват от нея! ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАЯВЕ!
11
5
 
21
 
! Отговори
Хъкълбери Фин преди 6 години
По-голям фарс от изборите в САЩ няма по света, всяко хлапе със 2 грама мозък в главата може да си тури президент на САЩ и да му даде червеното копче в ръцете.За наша радост това не може да се случи в Русия. Путин е велик, Русия е велика, Русия е по-силна от всякога и Путин е най-влиятелният човек на планетата Земя.
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Критикът на Кремъл"...............яяяяяяяяяяяяяя, откога на мошенниците, крадците и предателите им лепнаха етикета "критик"!???? Пък и не беше ли този лъжец, който, като го освободиха благодари и каза, че НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА!???? Или това си е в стила на "западните ценности" - ЛЪЖИ, ИЗМАМИ, ФАЛШИФИКАЦИИ, КРАЖБИ, МАШИНАЦИИ И ПОДЛОСТИ! ЗА ВОЙНИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ, НЯМАМ ДУМИ!
9
5
 
13
 
! Отговори
Всички преди 6 години
знаем как РФ се отнася с предателите! Където и да са, каквито и служби да ги охраняват, винаги стигат до тях. Бог прощава, Путин не!
8
2
 
14
 
! Отговори
**** преди 6 години
Някой май се натиска яко,да го черпят чай с полоний,този вместо да бъде съден с доживотна присъда,за разграбване на държавно имущество в особенно големи размери,го освободиха,и той пак драпа да се върне и да граби.
7
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Бита карта е Ходорковски,ама се натиска...След загубата на влияние на Сорос,за американците просто не е интересен.Други ев*реи командват вече във Вашингтон и си имат свои протежета.Нека тоя си гледа живота,пари си има доволно,че да не стане като с Березовски-*** сам,изоставен от всички!Има кой да оправя света!Впрочем,много стиснат-с 1млн.$ избори не се печелят,дори в България!
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То там има ли избори ?? Не знаех.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собчак говори за ремяхване на митовете. Далеч по интересно е как ще бори олигархията.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходорковски е г.л.у.п.а.к и не може да си позволява да казва на хората какво да правят, защото това е диктатура и фашизъм. Ходроковски трябва да бъде съден за диктатура фашизъм, сепаратизъм, подтикване към размирици, бунт и метеж и държаввна измяна.
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, щом Ходорковски призовава значи всичко е ясно - времето на Путин изтече. Алилуя.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руските либерали са редки отр.епки, дори и да имат кандидат другите веднага го дърпат обратно в казана. Собчак е млада красива умна богата и крайно либерална но не дайте да я потопим. кретенска държава
1
6
 
12
 
! Отговори
Вова е институция преди 6 години
Ходоровски май не са го возили в синия рейс..