Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"

Никсън пък ги нарекъл "канибали"
Обновена: 1 авг 2019 09:13 | 31 юли 2019 21:30, Нели Христова
213
Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"
Снимка: Reuters

Напоследък често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите. През 2000 година Националните архиви на САЩ разсекретяват разговор между Роналд Рейгън, който тогава е губернатор на Калифорния и Ричърд Никсън. В тази версия на разговора няма нищо притеснително, но се оказва, че е обработена.

От нея липсва цяла част, която ръководителят на Президентската библиотека и музей на Ричърд Никсън - Тим Нафтали, иска архивите да му предоставят преди две години.

Рейгън, който по-късно става 40-я президент на САЩ, се обажда на Никсън през октомври 1971 година, ден след като Обединените нации са признали Република Китай. Той възмутено обсъжда танца на делегацията на Танзания в момента, в който ООН решава да изпрати делегацията си в Пекин, вместо в Тайван.

Разговорът протекъл така:

"Казвам ти, вчера гледах това нещо по телевизията", започнал Рейгън.

"Да", подканил го Никсън.

"За да видя онези маймуни от африканските страни - господи, все още им е неудобно да носят обувки!", допълнил Рейгън.

По-късно, Никсън се обажда на Щатският секретар Уилям Роджърс и също подхваща темата.

"Както можеш да си представиш, имам силно усещане, че не трябва да правим това. Както Рейгън каза... той е видял тези... канибали по телевизията и възкликна: "Господи, та те дори не носят обувки, а САЩ ще им се довери?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя и оня с белега на главата като ги видя ми притъмнява. Милиони народ станаха слуги на капиталистите за къшей хляб. За 30 години измряха милиони от болести глад и мизерия. Това ли е тъй бленуваният от накои капитализъм и прогрес. Майките и бащите ни затова ли строиха за да дойдат едни сеяндури неосъществили се по време на соца защото и за чистачи на кене. фи не са ставали за да унищожат всичко под диктовка отвън. Това ли искахте затова ли скачахте и вирихте двата пръста.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техният бизнес си внесе работна ръка за плантациите от Африка. Бизнесът ги направи мултикултурна държава. Бизнесът в България също иска да докара същите проблеми, в името на бизнеса на неколцина.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безмозъчно плямпало.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега кво праиме, ще махаме ли паметника?
71
2
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
"Напоследък често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите."Бих искал някой да ми цитира поне едно расистко изказване на Тръмп. Чакам!А че ново-комунистите посегнаха и на Рейгън - никак не ме учудва.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 73Големи глупости написа.Кенеди искаше да премахне зависимоста на Щатите към Федералния Резерв, който не е американски а частен.Сега, не знам кои го държат но знам че резерва не зависи от държавата,тоест едни хора ти печатат собствената валута и ти определят лихвите.
69
4
 
17
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Мда....къде са времената, когато човек е можел да каже, какво мисли... без да се притеснява, че ще го нападнат тълпи от войнствени вегани, ***, феминистки, гейове, лесбийки, транс и метросексуални.Не е ли чернокож, който уби 8 годишното дете във Франкфурт.Прав е бил президента... Такива са си... и до днес
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техните ги научиха да носят маратонки Найки и суитшъри с качулки и патлаци.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 73Това сигурно ти го разказа Хорейшио, велик детектив.
66
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сега БХК ще му натърти кокалите...
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък шоуменът Слави Трифонов напусна БТВ поради липса на всякаква свобода в БГ!Поредният!Останаха само копоите на властта!
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледа като празен варел в главта.
63
1
 
9
 
! Отговори
да му цуня преди 4 години
Струмента,Фъндъчка,дето е разрешила негов паметник в Южния парк на Софето!А на ханАспарух и мемор. плоча няма даже у любимата ни столица.Тя и Витито Нюлянд пусуваше еуропейци и Съюза им като пристанищен каруцар.Но праймБаце я гледаше нежно и ласкателно и'държеше хамериканските кунки.Все едно е хванал Всевишния за шлифера.Робския манталитет не се изживява лесно.Има архивни фотоси,ако некой се съмнева у казаното!
62
5
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
ами Истината Казва Президент Рейгън!
61
9
 
7
 
! Отговори
Др. Алцх. преди 4 години
Бил е вече без мозък като е плямпал тези глупости.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха, Кенеди го застреля мафията заради брат му и баща му.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми не са ли маймуни . кво лошо е казал човека
58
9
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Кенеди го ликвидираха руснаците като отмъщения за Карибската криза. Убиеца му, Лий Харви Освалд имигрира в СССР, жени се за рускиня но по-късно отново се връща в щатите. Малко преди да ликвидира Кенеди решава да се върне отново в СССР но руснаците не го искат. Отива в Куба в руското посолство да моли за виза и там става пазарлъка - ако ликвидираш Кенеди те вземаме обратно в СССР. ПростоАлкашите са използвали един хахо да им свърши работата.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първия американски президент Джордж Вашингтон е имал роби. Даже една робиня му става неофициално жена и дори има деца от нея. ПутяМу е пра-пра-правнук.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го каза за хората от ссср!