Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"

Никсън пък ги нарекъл "канибали"
Обновена: 1 авг 2019 09:13 | 31 юли 2019 21:30, Нели Христова
213
Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"
Снимка: Reuters

Напоследък често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите. През 2000 година Националните архиви на САЩ разсекретяват разговор между Роналд Рейгън, който тогава е губернатор на Калифорния и Ричърд Никсън. В тази версия на разговора няма нищо притеснително, но се оказва, че е обработена.

От нея липсва цяла част, която ръководителят на Президентската библиотека и музей на Ричърд Никсън - Тим Нафтали, иска архивите да му предоставят преди две години.

Рейгън, който по-късно става 40-я президент на САЩ, се обажда на Никсън през октомври 1971 година, ден след като Обединените нации са признали Република Китай. Той възмутено обсъжда танца на делегацията на Танзания в момента, в който ООН решава да изпрати делегацията си в Пекин, вместо в Тайван.

Разговорът протекъл така:

"Казвам ти, вчера гледах това нещо по телевизията", започнал Рейгън.

"Да", подканил го Никсън.

"За да видя онези маймуни от африканските страни - господи, все още им е неудобно да носят обувки!", допълнил Рейгън.

По-късно, Никсън се обажда на Щатският секретар Уилям Роджърс и също подхваща темата.

"Както можеш да си представиш, имам силно усещане, че не трябва да правим това. Както Рейгън каза... той е видял тези... канибали по телевизията и възкликна: "Господи, та те дори не носят обувки, а САЩ ще им се довери?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля, че мафията е ликвидирала Кенеди, все пак те обичат да стоят на сянка и да не влизат в полезрението на ФБР. Нали Лъки Лучиано точно затова създава Комисията след което клановете си разпределят териториите за да спре уличното насилие. Оттам нататък Коза Ностра започва да работи като бизнес организация.
94
2
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Рейгън е бил второразряден актьор, който е правил доноси във ФБР -Какво лошо има в това?Комунистите тряа се гонят до дупка.
93
2
 
7
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Тъй като явно никой от шмекерите тук няма да отговори,, тъй като не са им спуснали отговора и само спамят панически- ще попитам автора на статията написал това :"често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите."Та , може ли, да ми цитира поне едно расистко изказване на Тръмп. Чакам!Или задачата е да се правят внушения?
92
4
 
8
 
! Отговори
Рони-Алцхаймера преди 4 години
Рейгън беше болен от Алцхаймер. Това е болест на прогресивно намаляване обема на мозъка и започва със загуба на паметта. Преди това Рейгън е бил второразряден актьор, който е правил доноси във ФБР срещу негови колеги с леви обеждения. По време на първия си мандат произнася прочуствена реч към нацията, която е 1:1 от монолога му в един филм с шимпанзе, а през втория мандат обещава на Горбачов 90% съкращаване на армията на САЩ. След тази среща неговите кукловоди не му позволяват никакви срещи.
91
3
 
4
 
! Отговори
До футуролог преди 4 години
Затова всички кубинци емигрират при първа възможност.От рая на Фидел с 200 бягат.Скоро даже тука избягаха на един волейболен мач
90
2
 
0
 
! Отговори
До 122 преди 4 години
А *** две ушета го охраняват постоянно , от както народа разбра за лъжата му
89
1
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Айде сега като се оказа, че е расист ако може да му махнат чучелото от южния парк.Две камери го охраняват, не може човек да му плюе спокойно в лицето.
88
3
 
5
 
! Отговори
Смях и ужас преди 4 години
Русофили и американофили се кефят на Рейган и хулят Сорос.Това е доказателство , колко неуки са те , щом не знаят , че точно Рейган създаде Сорос и компания.Но чукча не читател , а писател.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рейган не беше лош президент, защото му управляваха съветниците.Той по принцип си е актьор, но след претърпяната операция след атентата срещу него през 81г не е същия човек.Поне два американски филма съм гледал за Рейгън.Колкото до СССР, ами те сами се довършиха, храниха всички соц държави, включително Куба, 10г. война в Афганистан и така.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ всички президенти са членове на Череп и Кости. А кой казал Скъпи американци, с удоволствие Ви съобщавам, че днес подписах закон, с който Русия се поставя извън закона завинаги. Почваме бомбардировките след пет минути". Ето такива хора управляват САЩ тоя за малко не затри света Хитлерист.
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да кажа лошо за Рейгън, все пак той ни освободи от Съветско иго.
84
2
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Защо никой не отговаря а просто простащини?Хайде да опитам пак:Бих искал някой да ми цитира поне едно расистко изказване на Тръмп. Чакам!А че ново-комунистите посегнаха и на Рейгън - никак не ме учудва.
83
0
 
4
 
! Отговори
ми..да преди 4 години
Вярно е. Може би теорията на Дарвин е точна.
82
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че Кенеди го ликвидираха руснаците, но той вече си беше свършил работата. АлкашитеСе изнесоха набързо на прибежки и препълзявания от Куба само със по една бохча дрехи когато Кенеди нареди съветския флот да бъде изпратен на дъното незабавно.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Te американците и индианците така наричат.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората от Африка за Меркел и Рейгън ей швести идем ви на гости без обувки пратете Папата да ни умие краката.
79
0
 
16
 
! Отговори
Брутално, но истина преди 4 години
Тогава по времето на Рейгън хората са били прями и са говорели точно каквото мислят . А сега - толерастия .... джендеризъм.... феминизъм... обгрижване на малцинствата ... на психично болните... на хленчещите... на слабите... на извратените ...
78
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До А сега сериозноТРЪМП Е УЛТРА РАСИСТ!!!ЛИЧНО ТРЪМП НАРЕДИ БАНКНОТАТА ОТ 20 ДОЛАРА С МАЙМУ-НАТА НА НЕЯ ДА НЕ СЕ ИЗДАВА СЕГА А ДА СЕ ОТЛОЖИ ЗА СЛЕД МНОГО ГОДИНИ!
77
4
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Я пак да попитам, че спамаджиите се активираха:Бих искал някой да ми цитира поне едно расистко изказване на Тръмп. Чакам!А че ново-комунистите посегнаха и на Рейгън - никак не ме учудва.
76
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 97 преди 4 години
Куpве, така и ще си останеш ялово.Майкa ти! naчаврата - още ли се запложда с ромите

Спонсорирани публикации