Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата

Британско изследване стигна до стряскащи резултати
24 авг 2019 10:08, Екип на Automedia.bg
108
Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата
Снимка: архив, Reuters

Отказ от притежаването на личен автомобил и сериозно намаляване на използването на коли изобщо – това са мерките, които трябва да предприеме Великобритания, за да може страната да стане „въглеродно неутрална” до 2050 година.

Този стряскащ резултат показа последното изследване на околната среда и решенията за опазване на природата, поръчано от британския парламент, съобщи Automedia.bg.

Някои независими анализатори прогнозираха, че подобни препоръки към правителствата ще бъдат отправени и след такива проучвания, поръчани в почти всички западноевропейски държави.

„Правителството не трябва да се стреми да постигне намаляване на вредните емисии чрез просто заменяне на съществуващите превозни средства с такива, които отделят по-малко вредни емисии”, се казва в доклада на комисията за наука и технологии на британския парламент.

В него е отбелязано, че производството на возила, „използващи алтернативни горива”, включително и електромобилите, също води до отделянето на „сериозни количества емисии”.

„В дългосрочен план широко разпространеното притежаване на лични автомобили не се вписва в мерките за сериозно намаляване на емисиите въглероден диоксид”, гласи друг извод от доклада.

Най-спешните мерки, които трябва да се вземат, включват сериозни поощрения на возилата, отделящи нулеви вредни емисии, както и най-вероятно увеличаване на акцизите върху конвенционалните горива. Също така се очаква и нова вълна на изграждане на зарядни станции, въпреки че на Острова броят им вече надхвърли този на традиционните бензиностанции.

И накрая, забраната на продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, която трябва да влезе в сила във Великобритания през 2040 година и през 2032 за Шотландия, може да се окаже твърде закъсняла, смятат авторите на изследването.

Прогнозите са, че до 2030 година 60% от продажбите на нови коли на Острова ще са на возила, отделящи ултра ниски вредни емисии, като до 2035 този процент вече трябва да е 100.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
4
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
Сегашното състояние на публична транспорт - бил той градски и междуградски е друга тема. Че е лошо е ясно, ама реално няма и как да е добро, ако всеки си натиска колата и не проявява грам инициатива да изиска качествен обществен транспорт.
77
9
 
12
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
На българина със селяндурския и псевдо-елитарски първенюшки манталитет тази статия не може да влезе в главата. Все пак колата е най-висша ценност, как така ще ползва той публичен транспорт, той е само за отрепките, скъсаняците и жалките хора...
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можем да извличаме газове, защото какво? Кой природен закон го забранява? Как се произвеждат азотни торове, сух лед, газирани напитки и т.н.? Такива като теб са промити фанатизирани мозъци от екоталибанска пропаганда, които единствено повтарят техните мантри, без да влагат никакъв разум. И кой сте вие, аз не смятам, че сте толкова много, че да налагате религията си над цялото общество!
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Пак ли ти с твоите налудничави идеи за извличане на газовете от атмосферата? Не ти ли писна? Ако беше възможно, досега да са го направили. Или според теб всички членуват в измислената от теб еко-секта? Ами то тогава се получава, че не е секта, а общоприета религия.
74
1
 
11
 
! Отговори
до анонимен 74 преди 4 години
Твърде съмнително е твърдението, че сега се пътува по-малко , отколкото преди 1989г. Мисля че направо си е невярно.
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ви проучване:Човеците спират да ядат, пият и дишат и ......природата е спасена.Хората така о не разбират че от тях няма никаква полза.Единственото предназначение на човека в да наторява оочвата с елскременти само че към днешна дата и това не се случва.
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че друго проучване показало, че депутатите на зелените пътуват два пъти повече. Когато става дума за лично удобство, хич не им пука за природата.
71
0
 
8
 
! Отговори
Коки преди 4 години
До Анонимен 65Самолетите изхвърлят над 60 процента вредни емисии. Колите са около 30!
70
4
 
3
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Анонимен 71В чужбина Германия, Швеция и т.н, хората карат много повече МПС, но просто там инфраструктурата е пригодена за МПС, не е като в България с тесните пътища и блокове набутани един до друг. И българите използват градски транспорт.
69
1
 
3
 
! Отговори
дА преди 4 години
Много ми е интересно автомобилните производители какво ще правят в случая. Като всичко се крепи на транспорта с МПС.
68
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 в България имаше 2,8 милиона автомобила, сега са 3,6 милиона, но средният пробег на един автомобил е два пъти по-малък в сравнение с преди 1989 по обясними причини - хората станаха бедни. При това сме доста далеч от средното ниво за ЕС по брой автомобили на човек от населението.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната екоталибанска простотия - да унищожим цивилизацията и да се отдадем на пещерен хипи-гей на живот. Въглеродно неутрален не може да бъде никой жив човек, да не говорим за цяла страна. Решението не са секта ограничения и забрани, а реално намиране на решение на проблема, а именно глобален механизъм за контрол на климата! След като знаем кои са парниковите газове, след като знаем техните физико-химични свойства, защо не ги извличаме от атмосферата?
66
7
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Комунизъм му е майката. Няма пари , няма кали както беше някога у нас , а сега в СК примерно.
65
9
 
7
 
! Отговори
Ганя преди 4 години
Аз не виждам свобода с предвиждането щото си с кола.Причината да не виждам това е щото всеки ганьовец си е взел кола и стават задръствания.Може и да се изненадате, но в по развитите държави използват градския транспорт.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то като цяло е ясно, че служебните автомобили са бъдещето. Личните вероятно няма да ги забранят, но ще ги направят достатъчно скъпи, че повечето хора няма да могат да си ги позволят и в нормалните държави. Криза за ресурси и пренаселване.
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТцтцЗа съжаление най-екологичният начин за производство на електричество в такива мащаби е АЕЦ. Всякакви "възобноваеми" енергийни източници ги забравете.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще е докато фирмите бълват нови модели автомобили всяка година. Само и само да печелят на макс. Ограниченията трябва да приизтичат от производителите. И да, служебните явтомобили в момента са повече от частните. Поне в София!
61
1
 
8
 
! Отговори
Тцтц преди 4 години
Много правилно е отбелязал колегата по-долу за замърсяването от самолетите. Аз бих искал да добавя замърсяването от корабите, които също са хиляди и горят тонове мазут на ден. Заводи, ТЕЦове, битово отопление. Поне замърсяването от битовото отопление може да се намали като се намали цената на тока така , че хората да се топлят на ток, а не с дърва, гуми, мебели и каквото намерят. Има достатъчно екологични начини за производство на електричество.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне в ЕС държавната регулация се засилва на всички нива. Тъй че нищо чудно. То ясно беше, че и на частната собственост няма да й се размине. Комунизмът може и да е бил недоносче, но сега изглежда ще му се даде втори шанс.
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе колите незнам колко замърсяват ама тези знаят ли колко Керосин изхвърля в атмосферата един пътнически самолет. Ако незнаят ще им кажа от моят скромен 20 годишен стаж. Как ви се струват 50 тона керосин за един скромен полет. Знаете ли колко самолета има във въздушното пространство в момента в целият свят. Как ви се струва цифрата 15,000 самолета. Колко газове са изхвърли ли в атмосверата само за 15 минути. Някой ще го изчисли ли.

Спонсорирани публикации