Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата

Британско изследване стигна до стряскащи резултати
24 авг 2019 10:08, Екип на Automedia.bg
108
Проучване: Отказ от личните автомобили ще спаси природата
Снимка: архив, Reuters

Отказ от притежаването на личен автомобил и сериозно намаляване на използването на коли изобщо – това са мерките, които трябва да предприеме Великобритания, за да може страната да стане „въглеродно неутрална” до 2050 година.

Този стряскащ резултат показа последното изследване на околната среда и решенията за опазване на природата, поръчано от британския парламент, съобщи Automedia.bg.

Някои независими анализатори прогнозираха, че подобни препоръки към правителствата ще бъдат отправени и след такива проучвания, поръчани в почти всички западноевропейски държави.

„Правителството не трябва да се стреми да постигне намаляване на вредните емисии чрез просто заменяне на съществуващите превозни средства с такива, които отделят по-малко вредни емисии”, се казва в доклада на комисията за наука и технологии на британския парламент.

В него е отбелязано, че производството на возила, „използващи алтернативни горива”, включително и електромобилите, също води до отделянето на „сериозни количества емисии”.

„В дългосрочен план широко разпространеното притежаване на лични автомобили не се вписва в мерките за сериозно намаляване на емисиите въглероден диоксид”, гласи друг извод от доклада.

Най-спешните мерки, които трябва да се вземат, включват сериозни поощрения на возилата, отделящи нулеви вредни емисии, както и най-вероятно увеличаване на акцизите върху конвенционалните горива. Също така се очаква и нова вълна на изграждане на зарядни станции, въпреки че на Острова броят им вече надхвърли този на традиционните бензиностанции.

И накрая, забраната на продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, която трябва да влезе в сила във Великобритания през 2040 година и през 2032 за Шотландия, може да се окаже твърде закъсняла, смятат авторите на изследването.

Прогнозите са, че до 2030 година 60% от продажбите на нови коли на Острова ще са на возила, отделящи ултра ниски вредни емисии, като до 2035 този процент вече трябва да е 100.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Значи личните авто замърсяват повече където се карат най много 2пъти на ден по 30мин или спедиторския бус който кара цял ден 10 часа
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за пример - вчера си продадох колата :)
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България 46% от домакинствата имат кола. В богатите държави в Европа почти всяко домакинство има кола, като половината имат по повече от една. Едни умници предлагат да намалим колите в света като забраним автомобилите в България.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен,купувам си колата на Флинтстоун,хем здравословно хем няма да давам пари за гориво!
54
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 4 години
От още много неща трябва да се откажат човеците, но вече е невъзможно, просто са прекалено много, но тя природата ще си свърши работата
53
0
 
10
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Леле леле леле ... утре ще кажат, че не бива и да ядат британците! А корабоплаването? А въздухоплаването? А животновъдството?!? А изсичането на гори, вместо залесяването? Но нищо де ... Британци, сър!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилът в България дава свобода на придвижването. Без автомобил си закотвен на едно място. Отдавна мина времето, когато препълвахме влакове и автобуси. Във Великобритания, Франция, Германия и т.н е съвсем друго.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата не се решават със забрани, но *** си въобразява, че само така ще стане на неговото.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания има добър обществен транспорт за разлика от България. Там могат да си позволят да използват обществения транспорт вместо личния автомобил. В България БДЖ е на път да бъде фалираха от демократите. Градският транспорт за нищо не става. Като поостарееш без кола си за никъде - още след 50 годишна възраст трябва само вкъщи да си стоиш.
49
7
 
3
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 4 години
Бензиновите и дизеловите автомобили и камиони трябва да се забранят в Европа от 2020 година . Да се разреши вноса от Китай на ел автомобили и камиони . Ако видите Алибаба какви оферти има ще ви падне шапката - ама са забранени за внос в Европа .Екологични и Евтини .
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е важно за ***, за него е важно да хейтва Англия, че излиза от ЕС и виждаш ли едва ли не ще фалират и голям глад и мизерия ги чака
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общественият транспорт да се модернизира и да има контрол не толкова за билетите, а за хигиената, която е трагична засега. При висока хигиена и табели по спирките и във всеки трамвай, бтролей, рейс и т.н., че не се допускат мръсни и вонящи багажи и пътници може да се надяваме за нов етап в транспорта. И шофьорите да не пушат вътре.Но засега няма грам контрол относно хигиената в обществения транспорт. Всичко мирише. Като развалена риба.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България, вкл. и за София, колите не са проблем за замърсяването *** въздуха. Проблем има в богатите държави, където колите изминават 10-20 пъти повече километри на човек от населението и 40-60 пъти повече на квадратен километър.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които искат само маломощни коли в градовете, дават ли си сметка, че искат хората да имат поне по две коли - една малка за градът и една нормална за извън града или за да я товари в градът? Къде ще ги денем тези две коли?
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисленето е голям фактор, главният. Някои си представят светлото бъдеще с процъфтяване ти на всички мечти на простака.Което няма да стане, де. Въпреки всякаквите напъни.
43
0
 
9
 
! Отговори
оо тегоба преди 4 години
ти пътувал ли си с градски транспорт или влак жега закъснения ужас скъпо 1,60 лв билетчи
42
4
 
9
 
! Отговори
Грандоман=сельо преди 4 години
Малки коли за в града 1.1 68 коня толкова или електричка за в града не е нужно Ферари в12.Тва да не е Трак дейс на Силвърстоун.Проато грандоманията трябва да бъде изселена.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казано накратко - да заживеем в Средновековието!
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Служебни обемни возила могат да обслужват персонала до работните места и след работно време до вкъщи, а не всеки поединично да бръмчи с личен автомобил.Въобще много начини могат да се намерят за чист въздух в един град.Но без драстични мерки няма да мине. Стига да има кой да ги предприеме. Проблемът са политиците, защото те винаги правят тънки сметки кой ще гласува, а не кой гладува.
39
2
 
9
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Ама как кифлата ще се качи на колели ,като и на дава крака трудно пази равновесие ,а и кой ли ще я забележи ,ако не е в лъскавата барака !!!

Спонсорирани публикации