Малката присъда за убийството на Венцислав Маргинов разгневи Англия

Убиецът Джеймс Гелинг получи 6 г. затвор, може да лежи половината
16 сеп 2019 06:45, Александър Попов
68
Малката присъда за убийството на Венцислав Маргинов разгневи Англия
Снимка: Liverpool Echo

"Не ми пука дали ще живее или ще умре в болницата, той е ранен за цял живот, зеленчук. Не ме интересува". Това са думите на убиеца Джеймс Гелинг след убийството на българина Венцислав Маргинов в началото на юни.

"Ти си един хулиган, който си търси белята. Хората правят обстановката в градовете като Саутпорт толкова враждебна в петък и събота вечер", заявява съдията, докато обявява, че бандитът ще прекара следващите шест години в затвора.

Още по темата
Тази малка присъда обаче предизвика вълна от възмущение на Острова. Регионалният вестник "Liverpool Echo" е залят от гневни писма.

"Той вероятно ще лежи само 4 г. и след това ще направи същото и ще съсипе някое друго семейство", пише Майкъл Макинърни, цитиран от "24 часа". Според Ким Уил 6-годишната присъда е смехотворна. Той даже иронично предлага властите да ремонтират къщата на Гелинг, за да има към какво да се стреми след почивката си в затвора. Шийла Адам пък смята, че той е трябвало да бъде осъден най-малко на 20 г. затвор. "6 г., а сигурно ще излезе след 3. Има престъпна история от 11-годишен и въобще не му пука дали неговата жертва ще живее, или ще умре", пише Пол Датън.

32-годишният Гелинг е известен бандит в Саутпорт. Той нападнал Маргинов заедно със синовете му Христо и Станимир. Българите се прибирали от клуб, в който гледали финала от Шампионската лига, когато пътищата им се пресекли с група от седем души, сред които Гелинг. Първоначално е ударен един от синовете. След това Гелинг нанася фаталния удар по главата на Маргинов, от който той пада на земята и чупи своя череп.

Убиецът и неговата група бягат от мястото на престъплението, а по-късно е заснет да пие в местен бар.

От камери обаче е разпознат и арестуван. По време на процеса изразява съжаление за случилото се с Маргинов и признава, че същата вечер е бил употребил кокаин.

Гелинг вече е осъждан над 40 пъти за 73 престъпления, сред които кражби, обири и нападения. Получава първата си присъда на 11 г. След това заедно с двамата си по-малки братя прави банда.

Британските магистрати често са обвинявани, че дават леки наказания, но по принцип правораздавателната практика във Великобритания е такава, че се цели престъпниците да не остават дълго зад решетките и да деградират. Ако се докаже, че са си взели поука, ги пускат под полицейски контрол. Затова средната продължителност за лишаване от свобода за убийство на Острова е 16 г.

Британският "Телеграф" обаче разкрива, че премиерът Борис Джонсън планира да сложи край на тази практика. Правителството му готви по-строги наказания за най-тежките престъпления. Идеята е сериозните престъпници да остават завинаги зад решетките и доживотните присъди да не се позволява да бъдат намалявани, особено когато става въпрос за убийство на деца в предучилищна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Това, не го разбирам........Знам, трудоемко е за българин от реалма на липсваща държава да го проумее, но тези 6 години ще му се сторят като повече от 60. Английската система не е перфектна но има резон в това което подържа като наказание. Още, синовете на починалия българин ще бъдат щедро компенсирани за тяхните рани + загубата на баща им! А английския престъпник ще живее в реална параноя от това което е свършил и което ще го застигне. За подобно престъпление респект - 00!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние европейците сме толерантни към престъпниците и чакаме да се самопредвъзпитат.
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, не го разбирам. Човек с убийство и 40 присъди, няма опасност да деградира или да се поправи. Той просто няма място в обществото повече и решението е само едно ... доживот, ако държавата е по-либерална и, смърт ако има закони.
17
1
 
40
 
! Отговори
Ясъмкон преди 4 години
Не съм фен на сащ но като ги знам съдиите там това ако го направи там е доживотен без право на замяна или направо смъртна. 6 години е смешно.
16
5
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
В англия от векове убийството на православни славяни се толерира, така че нищо чудно да го оправдаят другата година и да си е у дома за коледа 2020
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Дано сега вече за вденете, че приказките за лошата съдебна система в България и как тя пречела на икономиката са пълни глупости.........Да, българските стандарти не могат да се докоснат до английските ако че на пръв поглед изглеждат меки! Има нашенци прекарали няколко лета в английска пандела и могат да ти разкажат доста подробно как са си прекарали "ваканцията"! Уви, нещата в английската система не свършват с напускането на затвора, те просто преминават в страдание 2-ра степен навън.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето хора не им пука. По-скоро малка част от съседите му или хората които го познават или са били в контакт с него се опасявят да не изеършни нещо подобно върху тях, членове на семейството им, или познати. Там всеки си има свои проблеми и едва ли има време да следи хорските.
13
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До аз ли съм ***???? 4 Този достатъчно е деградирал ,за да продължава да деградира в затвора.Повече няма на къде.
12
8
 
6
 
! Отговори
354 преди 4 години
Дано сега вече за вденете, че приказките за лошата съдебна система в България и как тя пречела на икономиката са пълни глупости. Основно пречи корупцията сред политици и администрация и по-малко съдебната система, която впрочем не е толкова лоша, колоко се опитват да я изкарат. И да не забравяме че в корупцията участват корумпирани и корумпиращи. Едните са виновни колкото другите. Даващите пари под масата не са жертви.
11
20
 
10
 
! Отговори
ДРУГАРИ, преди 4 години
РАЗБРАХ, ЧЕ РЕШЕТНИКОВ ДАВА 50 ЛВ НАДНИК, ИСКАМ И АЗ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯ! ДАЙТЕ КОНТАКТ! РАЗБРАХ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВНУШАВА ОМРАЗА КЪМ ЗАПАДНЯЦИТЕ! ТАКА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ЗАОБИЧАМЕ ПУТИН!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостТва не е по-различно от присъдите на *** и другите ромеи. (ползваме германски модел на правораздаване) проблема с правораздаването явно е сериозен в Европа. декомкрацията си остава, либералния модел ще се смени.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се докаже, че са си взели поука, ги пускат под полицейски контрол.......Тоест Серко (фирмата която им слага датчик на глезена) ще ги знае къде са във всяка една секунда като имат вечерен час 18:30 и ако не са в радиос от няколко метра от дома ги тикват обратно в дранголника за още 3-5 години. И така ще е докато стане на 60! Английската правораздавателна система знае как да ти изкара всяко едно деяние през носа! Не ги подценявайте!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гост 8До сега не е бил с присъда за убийство! Слизам на земята и знам как ще завърши. Като го гледам ще слугува или ще надвие батковците, за което много силно се съмнявам.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е виновен и съдебната ни система.
6
3
 
13
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Я слезте на земята малко! Тоя е с 40 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) присъди за СЕДЕМДЕСЕТ И ТРИ престъпления ( за останалите просто не е хванат), претъпнкик е от 11 годишен и ще го е страх от батковци в затвора ли ? Я слезте на земята!Ами ако им го вкарат в килията на батките, а?
5
4
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
как не си в България и не си пиеш в нашето заведение... и седмината ще ви надупча така, че съдията ще се чуди кой кой е!!! особено английски тва-ри..
4
1
 
28
 
! Отговори
аз ли съм идиот???? преди 4 години
"...практика във Великобритания е такава, че се цели престъпниците да не остават дълго зад решетките и да деградират. Ако се докаже, че са си взели поука, ги пускат под полицейски контрол..." "...Гелинг вече е осъждан над 40 пъти за 73 престъпления, сред които кражби, обири и нападения..."
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Явно това е проблем на много държави, не само на нашата. И това опира до системата на обществен строй, а не до пари. Англия е достатъчно богата и развита страна, за да може да си позволи да държи такива *** на разстояние от обществото, но ето че и тя не успява. В Англия има скрита справедливост която се материализира в затворите, особено за такива ЛАЙННННАРЦИ като този! Коравите пандизчии ще го 'разработят' веднага щом разберат че е нападнал баща в компанията на синове си!!!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английски психопат който не изпитва чувства и страх! Аз също смятам че присъдата му е малка но със сигурност знам че ще му турят "шапката" вътре!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно това е проблем на много държави, не само на нашата. И това опира до системата на обществен строй, а не до пари. Англия е достатъчно богата и развита страна, за да може да си позволи да държи такива *** на разстояние от обществото, но ето че и тя не успява.