Дори и след смъртта: Жените печелят по-малко от мъжете

Неравенството по пол сред звездите е осезаемо
22 ное 2019 17:05, Нели Христова
23
Дори и след смъртта: Жените печелят по-малко от мъжете
Снимки: Reuters

В съвременния свят смъртта не е оправдание да спреш да работиш. Ето, Джеймс Дийн ще се появи в новия филм Finding Jack за Виетнамската война. Образът на Дийн ще бъде компютърно генериран от стари записи и снимки, но ще бъде озвучаван от друг актьор. Сега мъртвите се конкурират с живите.

Решението духът на красивия актьор да се върне обратно на екрана бе посрещнато с негодувание от живите му колеги. Но подобно нещо не се случва за първи път.

Нат Кинг Кол пя с дъщеря си Натали на връчването на наградите Грами през 1991 година чрез видео стена.  Тупак Шакур излезе на сцената с Доктор  Дре и Снуп Дог през 2012 година, а Майкъл Джексън пя като холограма на наградите Billboard през 2014 г.

Още по темата

"Безсмъртието е единственият истински успех“, казва Джеймс Дийн някога. И се оказва прав. Голяма част от звездите продължават да печелят добре и дори са продуктивни след смъртта си.

По време на звездния си живот известните оставят следи след себе си. Те поддържат огъня на звездите дори и след смъртта им. Видеа, записи на гласът им, снимки, разкази за техния характер – те представляват тяхната марка и в отвъдното. Ала това важи повече за мъжете, отколкото за жените.

Дамите често са поставяни в сексуален контекст. Следите, които те оставят са свързани с тяхната красота, младост и чувственост. Голяма част от тяхната икономическа и символична цена се крие в телата им. А това води до неравенство на половете, дори и след смъртта. Мъртвите дами рекламират шоколади и парфюми, докато Айнщайн – хляб "Гений“, а Стийв Маккуин – Ford Puma.

Колко голяма е пропастта между половете дори и в смъртта се вижда и от класацията на Forbs за починалите, които са заработили най-много през изминалата година. В първите 10 места има само една жена. Това е Мерилин Монро. От 52 звезди, които съставят целият списък – едва пет са жени. Компания на Монро правят Елизабет Тейлър, Бети Пейдж, Джени Ривера и Уитни Хюстън.

Мъжете, най-вече Майкъл Джексън и Елвис Пресли, доминират класацията още от нейното създаване. Печалбите им са значително по-големи от тези на дамите.

През 2016 година печалбата на Джексън стига 825 милиона долара, но през 2018 г. сумата е значително по-малка – 60 милиона долара. Това е най-ниското ниво, до което Краля на попа стига. За сравнение, най-високата сума, която Монро някога е "заработвала“ след смъртта си е 13 милиона долара през 2019 година, позволявайки и да остане на 8 място в класацията.

Защо жените остават толкова назад? След себе си мъжете оставят книги, музика, текстове, които са композирали сами. Те се използват след смъртта им и генерират пари за тях. Докато жените често са използвани като рекламни лица, за да генерират печалба, но за други.

21 век обаче е на път да промени картинката. Жени като Опра Уинфри и Джоан Роулинг знаят цената си и имат пълен контрол над икономическата, символична и културна следа, която оставят. Никой няма да си позволи да използва лицата или телата им за реклама след смъртта им, но работата им приживе ще продължава да им носи солидни суми пари, дори и в отвъдното.

За щастие, всички съвременни дами, които са бъдещи кандидати за топ местата в класацията,  имат още дълги години живот пред себе си. Това означа, че ще отнеме дълго време преди списъкът на Forbs да промени напълно облика си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Няма такова нещо като неравенство по пол. Ходете да си играете Ms. Monopoly, за да получите фалшиво чувство за превъзходство.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не е така.Тия от спайс гърлс печелеха повече от групата бойзон.Какво ще кажете за семейство Кардашян или там както се пише.Тая само да си покаже масивният дирник по прашки и печели милион долара.А Кени. . последният път просеше 100 хилки от тоя на фейсбук шефът на дългосрочен заем.И в Бг е така.Нека сравним Лили Иванова-милионерка и тия от БТР или Стенли или Буги Барабата.Имаха много яки песни ама бедни.
12
0
 
4
 
! Отговори
Амиии... преди 4 години
Извинявам се :"Моделките" печелят и т. н. И малко странично от темата - при баскетболистите примерно СРЕДНО кой печели повече - църните или НЕцърните? Преди 6 години измежду първите 10 в НБА НЕчерен е само Дирк Новицки. Съмнявам се за 6 години работите да са се променили. И след като са църните - що поне аз НЕ съм чул НЕцърните такива да вият, че им плащали по-малко?
11
0
 
7
 
! Отговори
Амиии... преди 4 години
Порно"актрисите" печелят ПОВЕЧЕ от колегите си - мъже. "Моделикте" печелят ПОВЕЧЕ от колегите си - мъже. За което феминацитата пазят гробно мълчание, всуе надявайки се, че за тази "дискриминация" никой няма да се сети... Около 100% от жертвите на трудовите злополуки НЕ са жени - и тук гробно мълчание. Пак всуе... И" с'я к'во пра'йм"???
10
9
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Я стой ти в кухнята, бе умнико - живееш в средните векове и най-добре си стой там, защото тук никой няма да ти обърне и капка внимание при острия ти ум и чар.......
9
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Аха, *** тез от третия, четвъртия,... N пол /джендърите / как са? пп. то не е зле мъжете да получават повече/ в лова/, ама в последна сметка жената у дома да го прибира! ппп. а третия пол Бочко наш, прибира от дома и арчи навън ли?
8
2
 
4
 
! Отговори
бял р0б пенсионер преди 4 години
а защо пенсионната възраст е различна плюс майчински, само това прави жените далече по-добре платено от мъжете!!
7
0
 
5
 
! Отговори
ff преди 4 години
стига сте писали глупости вече, това грам не е вярно!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но на пенсиониране нещата не са съвсем така.
5
1
 
4
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
е аз за какво си смених пола, Юнкер, Меркел и Туск ми обещаха равенство, а Сорош ми плати повече от добре!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ти. Тъкмо джендърите се изравниха, че даже и по-равни станаха ииииии... се появи следващото неравенство... В отвъдния живот...
3
3
 
10
 
! Отговори
Х преди 4 години
Жените в кухнята . Знае се от векове
2
1
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Не може да се сравняват ябълки с портокали. Печалбите на М. Джаксън и на Елвис са от роялтис за песните им. Мерилин Монро не е певица, съответно тя няма печалби от албуми.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феминистката простотия няма край.