Натискът на триото Турция - Русия - Китай все повече напряга Запада

Турция е като цунами, Русия - като ураган, а Китай - като глобалното затопляне
1 дек 2019 19:50, Елка Василева
217
Натискът на триото Турция - Русия - Китай все повече напряга Запада
Снимка: архив, Reuters

Турция е като цунами, Русия - като ураган, а Китай - като глобалното затопляне. Тези сравнения се използват за описание на геополитическите рискове, които тези страни представляват за Запада, начело със САЩ.

Натискът, оказван върху глобалното статукво чрез независимата политика, водена от Турция, напомня на цунами, политиката на Русия пък напомня на ураган, а на Китай - на промяна на климата, пише  Берджан Тутар, в. "Сабах" .

Зоната на действието на турското цунами, разкъсващо веригите на опекунството от страна на някои страни от Запада, явно се оказва по-широка, отколкото ни изглежда. Блокирането от страна на Турция на плановете на НАТО за защита на балтийските страни и Полша от руска агресия предизвика голямо вълнение от двете страни на Атлантическия океан.

В отговор на критиките военните представители напомниха, че САЩ също възпрепятстват приемането на планове, подготвени в НАТО за защита от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН), които представляват заплаха за нашите граници. По този начин Анкара, която дава ясно да се разбере, че докато не бъдат одобрени нейните планове за отбрана, тя в никакъв случай няма да допусне да бъде одобрението на другия план на НАТО, потресе Брюксел.

Турция, която изпълнява функцията на "здраво ядро" особено в мюсюлманските региони в Северна Африка, Близкия изток, Балканите, Кавказ, Централна и Южна Азия, вече се възприема като един от полюсите на отново формиращата се глобална система.

От друга страна новите стратегически отношения, които изгражда Русия с Китай и Турция, отново превърнаха Москва в притегателен център както през 80-те години. Русия открива центрове за култура в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Сирия и Тунис и благодарение на това започва да преминава и зад Източна Европа, Балканите и Централна Азия - естествения й "хинтерланд", а през Източното Средиземноморие разширява зоната си на влияние в Северна Африка.

Москва предава най-новите си ракетни технологии на Индия, Турция, Китай, Иран и при това изгражда "променящи парадигмата отношения" със страни, смятани за най-близки съюзници на САЩ като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Германия и Франция.

Истински кошмар за САЩ обаче представлява Китай, който предизвиква истинска промяна на климата в глобалната геополитика. Единственият шанс за САЩ, които за първи път в историята си започват война с икономически равен играч, е да привлекат на своя страна Русия и Турция. Условията на реалната политика обаче показват, че това на практика е невъзможно.

Съдейки по данни на доклад на Института Лоуи "Индекс на мощта на Азия през 2019 г.", публикуван през май т.г., без война САЩ няма да могат да спрат възхода на Китай в Азия. Макар Америка както и преди да е военен лидер в Азиатско-Тихоокеанския регион, Китай й диша във врата. Още повече Китай, догонил САЩ в икономическо отношение, за първи път надмина САЩ по отношение на брой на дипломатическите мисии по света.

Според данни от списъка на дипломатическите представителства, публикуван от същия Институт Лоуи на 27 ноември, Китай, който има 276 дипломатически мисии по света, се нарежда на първо място (броят на дипломатическите представителства на САЩ е 273).

След САЩ се нареждат Франция и Япония, а Русия е пета. Турция, която остави след себе си Великобритания, Германия, Испания, Италия и Бразилия, е на шеста позиция (с 234 дипломатически мисии).

По този начин засилващият се във всички сфери натиск от страна на триото - Турция - Русия - Китай, все повече напряга Запада. Заради този натиск от трите страни САЩ и Европа започнаха да приличат на двойка, която спи в едно легло, но сънува различни сънища. В тази връзка положението на западните политици напомня на трагедията на музикантите, които са продължили да свирят, докато корабът "Титаник" е потъвал.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
"много държави вече търсят начин да се отърват от американския петро-долар като международна валутаВерно ли бе, руски про стако?И как се отървават?"Приемете за факт че за всеки изтъргуван долар на международните пазари САЩ печели по един цент(път на долара: Фед Резерв - САЩ Правителство - САЩ банки - Банки - търговия)В момента в който суровини се търгуват за Евро или Юани или Рубли САЩ не печли или печели примерно по 1 цент на търговия за 100$Най-красивото е Бартера - САЩ просто не печели.
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са меки китки европейските лидери ще ги напрягат , нормално. Приеха половината арабески разцепиха Европа, може да плюете путин обаче много правилно казва, който иска да яде и жевее в русия ще спазва руските закони, малцинствата имат нужда от нас не ние от тях, а нии давай , строим джамии ,премахваме свинското и кво ли не че на пристигащит малцинства да им е комфортно
80
2
 
26
 
! Отговори
НеСоросоид преди 4 години
Това което е написано в статията е шокиращо откровение и хората с поне малко критично мислене могат да си направят следните изводи:1) Интересите на отделните членки на НАТО нямат значение!2) Интересите на НАТО всъщност са интереси на САЩ;3) Който има собствени интереси и се бори за запазване на собствената си държава всъщност работи срещу интересите на НАТО (САЩ);Това на коя друга организация от близкото минало ви прилича, където големият брат казваше какво да се случва с марионетките...
79
17
 
18
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
До 111Не, просто общувам с българи! Според швейцарски учени, редовно 15 минутно общуване на ден с българите затъпява всеки човек с 8 АйКю точки.
78
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак драскащите срещу заплащане сороскигендари няма да заработят надницата си ! Слаби са , нямат опорни точки
77
4
 
18
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Това просто не е вярно,което си написал за единната валута и 80г. мир.Живеем между диалектичната зависимост на "теза" и "анти-теза". Винаги ще има " САЩ" и "РУСИЯ","леви" и "десни", "изток" срещу "запад"...и т.н.Нарича се диалектика.Никога няма да има "най-силен",защото това би означавало тирания и край на света.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако Турция не е в митнически съюз с Европа, с кого ще търгува
75
3
 
16
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
До Анонимен 105А бе ти ми дай златото, пък недей да му береш грижата аз как ще се разплащам после било то с краля на Свазиланд, или с Мерцедес в Германия. И не се прави на много умен, защото не си. Ако претендираш че балканеца със скъсаните тсарвфули и пробиттия си потур ги знае тия работи много по-добре от хората управляващи централните банки на Турция и Русия, по-добре ще е за тебе да потърсиш спешха помощ от психодиспансер!Хайде сега бегай да си поиграеш в градинката!
74
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на общата валута USD, в продължение на почти 80 години имаме стабилен мир. От време на време само някои диви племенца ядат шамарите, понеже случват на самозабравил се вожд. Ако няма такава валута и авторитет, който стои зад нея, всички ще почнат да се лъжат помежду си за количествата си златни резерви и след 5-6 години ще се избият като кучета.
73
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много държави вече търсят начин да се отърват от американския петро-долар като международна валута------Верно ли бе, руски про стако?И как се отървават?
72
2
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Пустите им турци,""Е сега Боко ще се види в чудо, на кого по напред да угажда""Ами ще се върти като пумпал.Както се казва ще сторва поклони на всички страни.А и като компликация е подходящ.Е, няма да му е лесно,защото броят на началниците,които трябва да слушка рязко нараства
71
1
 
21
 
! Отговори
Пустите им турци, преди 4 години
станали Московци!? Е сега Боко ще се види в чудо, на кого по напред да угажда? Ердоган му е аркадаш, но той се сложи на Путин. Американският Дончо не иска да целува Боко, пък на него много му се иска, сега какво да прави, на кого ще се подложи!?
70
7
 
34
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Да знам.Саддам Хюсеин затова беше атакуван,защото искаше да продава в собствена валута а не в долари.Скроиха му шапката.
69
8
 
40
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
До ТурчинаАко следиш резервите на централните банки, ще видиш че през последните години в резервите на турската, руската, китайската и индийската централни банки постопенно доларът се заменя със злато. През последните няколко години тези 4 банки са най-големите купувачи на злато. Само миналия месец турската централна банка купи 47 тона злато. Иска време, но в близко бъдеще американската икономика няма да бъде повече доминираща, нито доларът. Както казваме на турски - Поживем, увидим!
68
4
 
11
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Falke...,това не е напълно вярно.За сега сделките между двете държави се извършват в собствени валути,но те са само 18% от всички.САЩ все още са фактор в света.За сведение Турция има БВП около 2 трлн.долара.БВП на САЩ е около 16-17 трлн.долара.В последните години Русия също вдигна своя БВП и той е около 3,7 трлн.долара.
67
1
 
14
 
! Отговори
Falke Ottomanne преди 4 години
Сега по темата. От години тези държави взимат превантивни мерки за да намалят влиянието на чобаните на биволи върху техните страни, особено в икономическата сфера. Сделката с руските С-400 извършена без да се ползва долар като разплащателно средство, защото Русия и Турция преди време сключиха договор за търговия помежду си, базирана на местните парични единици. Същата сделка беше направена и с Китай. Както подобен договор има и между Русия и Китай. Някой да схваща какво става тука?!
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 82Ахахаха "нещо като Гортекс". Не е "Гортекс" а Gore-Tex TM, и Горе-Текс е утвърдена технлогия за разлика от свръхсекретните *** които руснаците предполагаемо ползват. Най-смешното е, че ти трябва западен стандарт да успееш дори да обясниш за какво говориш. Всъщност има и по-смешно: помпозността с която говориш за неща от които и понятие си нямаш.
65
4
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Когато сееш ветрове, ще жънеш бури.САЩ посяха тези ветрове.В следващите години трябва да се молят бурите, да не ги отнесат.
64
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трамп обяви търговска и санкциона война срещу Китай и подписа закон за "Защита правата и демокрацията в Хонг Конг", а това е пряка намеса във вътрешните работи на суверенен Китай!Щатите подкрепиха кюрдите в Сирия, знаейки, че военизираните кюрдски съединения в лицето на ПКК е враг номер едно за Турция.Щатите обявиха икономически и финансови санкции срещу Турция заради С-400Щатите организираха преврата срещу Ердоган.Зза Русия да не говорим.Щатите организираха гражданската ввойна в Украина!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОПри всички случаи първо трябва да разпорим на Сатаната гзата и да я опънем докато мърда, а после вече ще видим....Абе вярно ли е, че ти си бил Иво Инджефф?