Натискът на триото Турция - Русия - Китай все повече напряга Запада

Турция е като цунами, Русия - като ураган, а Китай - като глобалното затопляне
1 дек 2019 19:50, Елка Василева
217
Натискът на триото Турция - Русия - Китай все повече напряга Запада
Снимка: архив, Reuters

Турция е като цунами, Русия - като ураган, а Китай - като глобалното затопляне. Тези сравнения се използват за описание на геополитическите рискове, които тези страни представляват за Запада, начело със САЩ.

Натискът, оказван върху глобалното статукво чрез независимата политика, водена от Турция, напомня на цунами, политиката на Русия пък напомня на ураган, а на Китай - на промяна на климата, пише  Берджан Тутар, в. "Сабах" .

Зоната на действието на турското цунами, разкъсващо веригите на опекунството от страна на някои страни от Запада, явно се оказва по-широка, отколкото ни изглежда. Блокирането от страна на Турция на плановете на НАТО за защита на балтийските страни и Полша от руска агресия предизвика голямо вълнение от двете страни на Атлантическия океан.

В отговор на критиките военните представители напомниха, че САЩ също възпрепятстват приемането на планове, подготвени в НАТО за защита от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН), които представляват заплаха за нашите граници. По този начин Анкара, която дава ясно да се разбере, че докато не бъдат одобрени нейните планове за отбрана, тя в никакъв случай няма да допусне да бъде одобрението на другия план на НАТО, потресе Брюксел.

Турция, която изпълнява функцията на "здраво ядро" особено в мюсюлманските региони в Северна Африка, Близкия изток, Балканите, Кавказ, Централна и Южна Азия, вече се възприема като един от полюсите на отново формиращата се глобална система.

От друга страна новите стратегически отношения, които изгражда Русия с Китай и Турция, отново превърнаха Москва в притегателен център както през 80-те години. Русия открива центрове за култура в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Сирия и Тунис и благодарение на това започва да преминава и зад Източна Европа, Балканите и Централна Азия - естествения й "хинтерланд", а през Източното Средиземноморие разширява зоната си на влияние в Северна Африка.

Москва предава най-новите си ракетни технологии на Индия, Турция, Китай, Иран и при това изгражда "променящи парадигмата отношения" със страни, смятани за най-близки съюзници на САЩ като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Германия и Франция.

Истински кошмар за САЩ обаче представлява Китай, който предизвиква истинска промяна на климата в глобалната геополитика. Единственият шанс за САЩ, които за първи път в историята си започват война с икономически равен играч, е да привлекат на своя страна Русия и Турция. Условията на реалната политика обаче показват, че това на практика е невъзможно.

Съдейки по данни на доклад на Института Лоуи "Индекс на мощта на Азия през 2019 г.", публикуван през май т.г., без война САЩ няма да могат да спрат възхода на Китай в Азия. Макар Америка както и преди да е военен лидер в Азиатско-Тихоокеанския регион, Китай й диша във врата. Още повече Китай, догонил САЩ в икономическо отношение, за първи път надмина САЩ по отношение на брой на дипломатическите мисии по света.

Според данни от списъка на дипломатическите представителства, публикуван от същия Институт Лоуи на 27 ноември, Китай, който има 276 дипломатически мисии по света, се нарежда на първо място (броят на дипломатическите представителства на САЩ е 273).

След САЩ се нареждат Франция и Япония, а Русия е пета. Турция, която остави след себе си Великобритания, Германия, Испания, Италия и Бразилия, е на шеста позиция (с 234 дипломатически мисии).

По този начин засилващият се във всички сфери натиск от страна на триото - Турция - Русия - Китай, все повече напряга Запада. Заради този натиск от трите страни САЩ и Европа започнаха да приличат на двойка, която спи в едно легло, но сънува различни сънища. В тази връзка положението на западните политици напомня на трагедията на музикантите, които са продължили да свирят, докато корабът "Титаник" е потъвал.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72А аз мога да ти я скъсам, стига да си взема лупата!
61
5
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 4 години
Тези, на които викаш "ва тници", ако са военни, трябва да им викаш "ратници"! Руската армия се преоблече в най-добрата бойна форма "Ратник-2", от тъкани - молекулярни сита и такива обувки (нещо като Gortex), леки, непропускащи вода, но изпускащи телесните изпарения, много удобни, с добре обмислени джобове и закопчавания е много аксесоари, няма да изброявам!А цивилните носят такива дрехи, каквито носи цяла Европа. Жените им обичат скъпи кожи - норка, самур, чернобурка, астраган, смушка, нерпа.
60
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99% от технологиите идват от щатите, а китайците копират 99% от тях и подбиват цените на всички. Руснаците и турците какво произвеждат, какво копират и какво подбиват - ами нищо!
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата "статия" може да се замени с едно изречения - "Русия, Турция и Китай са виновни, защото не искат да слугуват на статуквото, такова каквото го искат САЩ и Западна Еворопа."Еййй лоши хора бре, искат да си защищават интересите и не се интеруват от САЩ и ЕССР!
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво е *** моето момче, но се моли тия *** да не насочат онова дето му пречи извивката на земята към теб.
57
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Китай съм съгласен, ама Русия и Турция с какво напрягат запада?
56
3
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
на ва тниците извивката на земята им пречеше в Сирия, а ти за 3000 км. говориш.--------------Случайно да си чувал за радар за надхоризотно наблюдение?Не си?Щото руснаците продадоха един такъв на Китай!!!Русския работи до 5 000км!Китайския е експортна версия, тъй че може би е до 3 000км!Защо Русия не сваля израелските самолети, при положениие, че може да ги "приземи"?Не зная!Питай Путин!Геополитика!?
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече ви казах, при широкомащабна война Русия няма да издържи финансово.
54
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилството и поммашкато роболепие е тежко психическо заболяване.
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Днес Русия пусна нов радар, който прехваща уж "невидимите" американски Ф35 от над 3000 км. разстояние!"А ти можеш ли да ми преХванеш онази работа.
52
2
 
7
 
! Отговори
БъденДен преди 4 години
Китай е бъдещият лидер..въпрос на време..
51
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Вън задокеанските окупатори от България. Бесило за техните пионки - национални предатели!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведите да ги дадат на съд за кражба на търговска марка.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вестник Собак да си гледа вътрешнодържавните проблеми
48
2
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Днес си избирах в "Метро" един конвектор. Всики бяха произведени в Китай и Турция! Да не споменавам от къде бяха плодовете и зеленчучите. Бил съм в Китай и Тибет. Тибетците просто са случили на Освободител магистрали, железници, летища и началото на индустрия. До подножието на Джомолунгма на 5100 метра има асфалтов път и се пътува с автобус. Къде е Креснеското дефиле, бати Бойко?
47
4
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
На тази тройка се надаваме. Бог да им дава сила!
46
3
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тея проблеми въобще нямаше да ги има,ако Западът беше приобщил Русия с отчитане на националните и интереси и достойнство.Вместо това тръгнаха на война с цел нейното унищожаване и впоследствие-подчиняване на Китай.Резултатът беше печален за тях-Русия и Китай се съюзиха(по сметка) и резултатът е налице-Русия оцеля икономически,а Китай стана по-силен отвсякога.Ясно кого трябва да виним за тоя лош развой!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите журналисти като клюкарките знаят не знаят трябва нещо мрънка
44
16
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
При всички случаи Турция е Приятел Номер 1 на БГ и така трябва да си остане.
43
29
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
При всички случаи първо трябва да разпорим Мечката и да и опънем кожата, а после вече ще видим. В тоя смисъл виждам аз хода на Турция по блокиране на прибалтийската отбрана - подмамват Просия да направи грешен ход. Тръгнат ли на война, НАТО ще им сцепи гз. После руските вдовици ще се продават по две за лев.