Безплатните прегледи на деца водят до фалит на лекари

Българският лекарски съюз иска въвеждането на 1 лев такса
Обновена: 15 дек 2019 15:12 | 15 дек 2019 11:56,
133
Безплатните прегледи на деца водят до фалит на лекари
Снимка: BulFoto архив

„Голяма част от делегатите на извънредния събор гласуваха да бъдат дадени права за подписването на рамковия договор. Това означава, че представителите на съсловието намират позитиви и затова са гласували по този начин”. Това заяви пред NOVA д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

Още по темата

„Постигнахме отпадането и излизането извън регулативния стандарт, извън тези рамки, в които сме вкарани, като направления и пари за изследвания. До тази година имахме право на определен брой пари и изследвания. Без значение дали пациентът е дошъл за профилактичен преглед, той не може да бъде осъществен, когато няма ресурс. Оттук нататък с този рамков договор изследванията, които се полагат за профилактика, ще бъдат извън лимит”, посочи д-р Николова.

Гергана Николова коментира и предложението родителите да плащат такса от 1 лв. за преглед на децата. „Това стои на дневен ред и ще продължава да стои. Детското здравеопазване е тотално недофинансирано. Тази такса ще реши много проблеми, защото повечето лекари, които преглеждат деца, закриват практиките си. Те не могат да ги поддържат, не издържат финансово”, заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
26
 
! Отговори
демокраст преди 4 години
Ще си плащатебезплатно беше при социализмаскачайте беима банании плащайте фандъъчка ви е приготвила нови данъцибойко от юли нови цени на токасвинското колко струва?айде бъркайте сеискахте капитализъм
56
3
 
30
 
! Отговори
Hayr преди 4 години
До колкото ми е известо касата плаща месечно на семейните лекари по лев и нещо за всички здравно осигурени отделно за преглед и пациента и той дава по два лева и нещо такса . Така да кажем еди лекар има 1300 пациенти касата му плаща за тях едни 2000 дори и да не е прегледал никой ако е прегледал 500 чавека за месеца примерно още 1200 плюс таксплюс таксата от прегледаните 1500 отиваме на над 5000 месечно сравнена с заплатите в България мисля че е разумна сума.
55
4
 
21
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Някой знае ли ?Лекарите Плащат ли Здравна Осигуровка ?Лекарите Плащат ли Пенсионна Осигуровка ?Лекарите Плащат ли Плосък Данък ?
54
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Касови бележки защо не издават?
53
8
 
15
 
! Отговори
Всичко трябва. преди 4 години
Да се плаща. Тия държавни болници да станат частни. Всичко, като в Америка да е. Даже и линейка да се плаща. Щото там е тъй, от 200 до 2200 долара е. Тъй ще е най-добре. Ако ще ражда някоя жена, да си плаща. Не държавата да го поема. Тези човешки отпадъци дет раждат по 15-16, ако не могат да си платят за доктор. Да умират заедно с бебето. Само тъй ще се оправим. Пък и ще видим кой лекар, колко може.
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в училище и градина да спрат да изискват бележка от лекар за всичко и няма да ходим да им губим времето за глупости. Нито преглаждат децата, нито нищо ..... просто ние висим пред кабинетите да чакаме, те си губат времето да пишат
51
0
 
29
 
! Отговори
Д-р Ох боли преди 4 години
Щом ще излизат постоянно с този номер, да им се определят щатни заплати и точка!
50
1
 
8
 
! Отговори
ДО 43 преди 4 години
Не сте Прав - ако има Такса 8% месечно + 3,5% за осигуровка Пералня от Заплатата ?Как ще реагирате на Монтаж на НОВА Пералня ?Тоест Държавата да ти взима осигуровки за Пералня , а когато се наложи Монтаж на Нова да си Плащаш ?
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато здравната каса продължава да се източва няма да има пари за нищо. Ще се правят операции на пациентите само с цел докторите да вземат пари от касата без да е необходимо. Ако лечението е много скъпо ще карат народа да дарява по лев докато не се събере необходимата сума.
48
1
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
някога във всяко училище имаше лекарски кабинет..Правеха се напълно безплатни прегледи,имунизации и превантивни процедури.Сега не знам как е..Децата ми пораснаха,те ще мислят за своите деца...НО:-Общество,което не се грижи за БЪДЕЩЕТО си-ДЕЦАТА,е ОБРЕЧЕНО НА ЗАГИВАНЕ!!!!...или с други думи:-"ПЛАНЪТ" се изпълнява..УДАРНО!
47
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите в здравеопазването са много над необходимите НО, те се ограбват от определена шайка властващи бели престилки и мафиотски структори. На всеки е известно че редът на заплащане на лекарския труд е задължение на държавата "МНЗ" . НО, държавата е тази която настройва общественото мнение против лекарите без кото да си признаем не може.Вярно е че има лекари милионери но болшинството получават нищожни заплати за труда който въшат. Не гледайте сляпо на изгодните някому провокации.
46
5
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Безплатен обяд няма. Всичко се плаща от работещия бял човек. Кафевите индианчета ще се преглеждат за сметка на българите.
45
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33За мене даже и потребителската такса за възрастни не трябва да я има. Който иска да печели от такса вход да си отвори частен кабинет извън държавната болница.
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Да си издадат първо колегите въртящи далавери със здравната каса и тогава ще получат бонуси
43
13
 
8
 
! Отговори
защо преди 4 години
Илиев, като дойдеш да ми монтираш пералнята ми взимаш минимум 20 лв. А монтажа е да завиеш маркуча за чистата вода, да натикаш мръсния маркуч в канала и да вкараш щепсела. Да вършиш това се изисква средно и курс. Сравни се с лекар като образование и доходи. А иначе респект и за твоята професия.
42
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно е че ще искат. Едно дете след като се роди ходи често на доктор. Това са пропуснати печалби за тези доктори.
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалирал лекар муа ха ха ха. Тези хептен са изтрещели.
40
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите окрадаха здравната каса и сега се жалвали за детските прегледи и няма пари за тях.5милярда не им стигат да лекуват една шепа народ в България
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърводелеца не полага хипократова клетва, жалко, дебилизма прогресира с ужасни темпове.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърводелеца не полага хипократова клетва, жалко, дебилизма прогресира с ужасни темпове.