Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът

Още не е ясно какви ще са последствията за Русия
Обновена: 3 сеп 2020 22:16 | 3 сеп 2020 22:15, Нели Христова
176
Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
направете една секция платена пропаганда и там ги пускайте тези парцалии!Толкова е реално това колкото оръжията на Садам и лохненското чудовеще,аре къш!
63
2
 
2
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Абе другари, тук много смели. Удряте ми минуси на мен.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кагда ще гоним шпионите от рушкоПасольство?
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще отговори? Меркел ще размаха пръстче, че тегли една реч за демокрацията и човешките права, а след това ще продължи да строи северен поток 2. Отговора на еврожендърите ще е точно никакъв. Затова и Путин и Ердоган си правят каквото искат. Утре Путин може спокойно да анексира Беларус без последици. Еврожендърите са заети да се изп3дерастявaт и ислямизират, не ги занимавайте с ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА, много са малки за нея.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бяха най-добрите убийци......сага и за това не стават.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А централна канализация в големите градове като кУмсомУлск на аМуР кагда?
58
2
 
7
 
! Отговори
отврат... преди 3 години
Баси гнусната и евтина пропаганда, всичко което шибаниет Западняци казали се представя като факт. Абсолютно никкакви доводи, доказателства за нищо. Обидно за интелекта. Скапания Навални е НИКОЙ в Русия. Само на Запад го виждат като едва ли не някаква заплаха за Путин, която биха си правили труда да остраняват.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто се разпадна недоносчето сСсР новичокЪт им изветрява.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От крепостниЯ само жалки новини....
55
3
 
6
 
! Отговори
Whi cawes преди 3 години
Кой знае какво е станало. Изместена тема, за да се прикрият фактите с фейк протестърите вчера. Какво става в България, в Беларус, в Русия...Както и да е. Те с бита карта откъм ЕС, щото са православни. Осъдили ги на думи, а хората са на протести. Тъпо...
54
1
 
17
 
! Отговори
Луис Карол преди 3 години
Е това е да утепаш комар с ядрен взрив! Само англо-саксите могат го измислят.
53
1
 
14
 
! Отговори
Алите бали преди 3 години
Абе много бебета дето са ги закърмили с американска пропаганда плачат тука!?Тия няма IQ да ползват обувки с връзки - какво им обръщате внимание!
52
0
 
13
 
! Отговори
Истински виц преди 3 години
Ингилизите 'доказали' немчетата се убедили...
51
2
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Навални има лична охрана за кйто никой не знае от кого се заплаща. А преди да бъде "отровен" се е срещал само с проверени и сигурни хора. Извода идва от самосебе си - отровен е от своите господари за да се вдигне пушилка и да се отмести фокуса към русия вместо към реалните им проблеми произтичащи от настъпващата системна криза. Навални колкото и да е техен човек си остава един презрян руснак. Предателите никой не ги уважава !
50
8
 
4
 
! Отговори
Путин преди 3 години
До Анонимен 71Браво другарю, като един истински комунист и ти защитаваш идеалите на партията от прогнилия Запад. Ще получиш поздравителна телеграма лично от мен и ще те поканя да мръзнеш на Червения площад на някой парад. Даже може да си поговорим за общите ни тайни страсти, които включват радостта от всички западни неща, които тайно ползваме, докато плебеите блеят по разни форуми. Нали и ти имаш германски часовник за половин милион евро?
49
0
 
10
 
! Отговори
Бедна фантазия преди 3 години
Хайли лайклитата не знаят ли че има доста широк спектър отравящи вечества които са и стабилни при пренос и не са толкова трудни за ползване?
48
1
 
11
 
! Отговори
Друга гледна точка преди 3 години
"Новичок" тест за интелигентност на населението на запада.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Путин 69 Яяяя някакъв *** си мисли , че нормалните хора са като него представи си , има и мислещи хора , които не вярват на всякоя измислица сервирана от ЗападаДори ме можеш да приемеш , че хората могат да мислят Всеки с различно мнение от твоето е *** Емиии - твой проблем
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61 Ми да ги стопират бе , кой ги спира Нали има санкции сега , не съм чул западните и американски фирми да са спрели бизнеса с русия Миналата година " Мерцедес " си отвориха завод там , не помня в кой град
45
13
 
3
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Правилно другари руски ***. НЕ вярвайте на прогнилата анти-руска пропаганда. Следвайте линията за която сме ви наели!

Спонсорирани публикации