Свобода и адреналин - време е за сноуборд

Вижте практични съвети
2 ное 2020 10:27, Георги Пешев
1
Свобода и адреналин - време е за сноуборд
Снимка: БГНЕС

Снежният спорт е бълбукаща бяла магия, живец, енергия, свобода, кураж, елегантност…Сноубордът е философия. Карането на борд по белите писти тренира тялото и духа. Болката от първите стъпки не е вечна, но спомените остават завинаги.

За да не се откажете още в самото начало, както се случва най-често поради незнание, сме подготвили полезни съвети, които всеки начинаещ в този зимен спорт трябва да следва. Сноубордът е подходящ за всяка възраст, но преди да стигнете до снежните склонове, най-добре започнете с правилен избор на екипировка, оборудване, писта и инструктор.

Избор на екипировка и оборудване

Сноубордът е спорт, който изисква известна първоначална инвестиция, но определено не ви трябват купища пари, за да си набавите нужното и да направите няколко карания като за дебютен сезон.

Обувките и дъската с автомати изискват изключително добър подбор. Обувките трябва да се показват от двете страни на дъската, но без да опират снега, когато бордът е на кант, а големината им трябва да е съобразена с ширината на дъската. Дължината на сноуборда се определя на първо място от теглото и височината на сноубордиста, но зависи още от терена и стила на каране - фриирайд или фриистайл. Начинаещите е добре да се ориентират към по-късите дъски, подходящи за техния ръст и тегло. В определени магазини се прави и специално измерване на крака, за да се подберат максимално удобни и подходящи обувки и борд. Аналог на значението им е това на гумите за колата.

Задължителен е екип яке с панталон. Тези за сноуборд са малко по-дълги и по-размъкнати от скиорските. Най-добре е да изберете цяла грейка, а не отделно панталон и яке.

Необходими са сноуборд/скиорски чорапи. Не са много специални, но все пак не можете да се спускате с калци за футбол.

При всякакви атмосферни условия се кара с термобельо, полар или друг тип втори слой дреха. Препоръчват се качествени синтетични материали. Можете да се екипирате и с долно термобельо при особено мразовито време.

Нужни са ръкавици за зимни спортове (не плетени от бабите ви), очила/маска (предлагат се 5 степени на затъмняване – от супер слънчево до много мъгливо), каска и протектори за седалище, колене, китки, гръбнак.

И запомнете - пистата не е модно дефиле! Не носете със себе си масивни пръстени, часовници, обеци или ланци.

Избор на писти и места за каране

Силен снеговалеж, мъгла или заледени писти не са подходящи условия за първи уроци. Банско, Боровец, Витоша, Пампорово, Добринище и Мальовица са най-посещаваните склонове от сноубордистите. При извънпистово каране се съобразете с лавинната обстановка. Начинаещите в този спорт трябва да започнат от по-полегати трасета и в самото начало да заложат задължително на инструктори.

Още практични съвети, за загрявката и избора на инструктор - четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: сноубордshoppingcard
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Xtreme1 преди 3 години
Какво време, ввсичко се затавя, прлетта банско беше отцепен, вие подтиквате към събирания за зимни споретове...

Спонсорирани публикации