Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знамената на талибаните се развяха в България. Само дето се зоват партии на протестите и вместо да убиват, изчегъртват.
169
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Накратко казано, ако съюзниците се бяха изтеглили от Европа и бяха обявили, че войната в Европа е вътрешна работа на Европейците, то Адолф Хитлер щеше да успее да превземе Москва, да обеси Сталин, и да обяви Третия Европейски Райх за основан за 1000 години!!!
168
2
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да си живеят живота както си сметнат за добре.Ако искат и с по три чаршафа да ходят облечени и да се молят по 1000 пъти на ден.Там да си стоят!
167
0
 
5
 
! Отговори
комитата преди 2 години
това епоредния сценарий на САШ-300000 х.армия оборудвана с ВВС се предаде за 1 седмица такъв цирк н еможе да не стане без съгласието на САЩ -да не забравяме кой въоръжава талибаните
166
0
 
1
 
! Отговори
anonym преди 2 години
До xaxsasб: 197 Ами не е точно така. Само пакистанците им помагат.Индийското правителство е помолило незабавно всички индийци на територията на Афганистан да напуснат.Оба4е, няма лошо, тролвай си овцете.
165
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Не знам ние какво ги обсъждаме, но ако прочетете коментарите в тубата, афганите масово наричат 1ви Септември - Ден на независимостта. Интересното е, че индийците и пакистанците им честитят и говорят възторжено за новото време.
164
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Официално на 1ви Септември ще влязат в Кабул. Поне така твърдят разни талибани в ютуб. По коментарите там изглежда, че отромна част от населениего няма нищо против. Всички военни доброволно напускат постовете си и връщат държавата в ръцете на старата власт.
163
0
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Президента на Афганистан е избягал (напуснал).А другите,които остават?
162
0
 
5
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Напълно логично развитие на нещата
161
0
 
12
 
! Отговори
Кои стават талибани преди 2 години
Това са бедни деца, които се обучават в религиозни училища. Хранят ги, обличат ги и им пълнят главата с религия. И като пораснат им дават оръжие и ги пращат да воюват. А парите за всичко това идват от Саудитска Арабия. И докато тази система работи никой не може да победи талибаните. Знаят ли го САЩ? Знаят го разбира се. Но нефтът трябва да се продава за долари, иначе няма международна валута и печатницата за долари ще позакъса. Как ще си развалят отношенията с феодалният режим в Рияд.
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 183 Май много не знаеш какви са ти интересите. Доста си заблудени, ако живееш с илюзията, че в момента точно в западна Европа взима превес ориенталският манталитет.
159
0
 
5
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
До Някой да им каже: Тия лакърдии сме ги чели и слушали и преди. И какво? Пак ще влязат американците в Афганистан?. Колкото се върнаха във Виетнам. Няма да се решат. Да хвърлят някоя и друга бомба - да. Това го могат.
158
1
 
11
 
! Отговори
Hanns Gruberr преди 2 години
САЩ ИСКА ДА БЛОКИРА КИТАЙ, ДА БЛОКИРА ИРАН , + И ДА НАВОДНИ С РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ СРЕДНА СЪВЕТСКА РУСКА АЗИЯ.. И ДА НАВРЕДИ ЯКО НА РОССИЯ.САЩ ИСКА И ДА НАВРЕДИ НА Е.С. (ЕВРОПА) С БЕЖАНЦИТЕ ОТ ПУЩУНИСТАН, КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ СЕГА ВЪВ МАЙКА ЕВРОПА .
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се развее до няколко дни най-много.
156
9
 
4
 
! Отговори
Предстоящо бъдеще преди 2 години
И да развеят знамето си над Кабул талибаните-джихадисти ще последват съдбата на световните феодали, които ще бъдат ликвидирани от Пентагона и НАТО в предстоящата ядрена война. А тогава, без примитивите, Светът ще стане по-добър за живеене.
155
1
 
6
 
! Отговори
И какво? преди 2 години
Да стоят още американците в Афганистан ли? Петя ли ще им плаща заплатите и превозва ковчезите? Или да прати там сина си да се бие с талибаните. Ако афганистанците за 20 години и 2 трилиона долара не си направиха армия, никой не може да им помогне.
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 182 "Бравоо, избрал си да бъдеш роб и угодник на чужди интереси." Напротив, избрал съм своите собствени интереси. Нямам интерес да живея сред хора с ориенталско средновековно мислене или да плащам за глупостите ви. Моя интерес е добре защитен. Евтиния популизъм не върши работа тук.
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 181Бравоо, избрал си да бъдеш роб и угодник на чужди интереси. Голямо постижение!
152
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вилхелм Лост Приятел, ти каза, че никой "умен" не се интересува от Германия. Фактите говорят за обратното. Бий се в гърдите колко си "прав". Не забравяй и да крещиш като Алековия герой, за пълен ефект. Толкова от мен. Достатъчно време ти отделих. Убедил съм се отдавна, че в България мат'ряла не става. Затова избрах да живея в нормална държава с нормален матр'рял.
151
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЧЕ СЕ РАЗВЯ

Спонсорирани публикации