В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром"

Количеството би стигнала за 150 години
452
В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром"
Снимка: БГНЕС

В България има големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста "Газпром", коментира председателят на Българският енергиен и минен форум Иван Хиновски пред Нова телевизия.

Още по темата

„Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година. Според цифрите към 2011 година България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той.

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 година тези резултати
притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 година и са приключили през 2011 година. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийния експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните.  Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.

„Този доклад плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, подчерта Хиновски и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
5
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Утре в 6 часа ще започне протест пред Народното събрание
355
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново говорим за шистов газ в България.
354
6
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
... Сиреч, и в единия, и в другия случай, със спирането на газа от Русия ни чака катастрофа - икономическа и/или екологична. И не само нас, а цяла Европа. Всичко това можеше лесно да се избегне, ако не беше алчността и агресията на Запада към Русия, и способността им да влияят чрез зелените хартийки върху късогледите и корумпирани политици. Бог да пази Русия! Дано да ни отърве от иго и този път!
353
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жива да не бях.......
352
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако има някакви количества газ, който ще се добива чрез ФРАКИНГ, то това е чиста отрова и смърт за природата и малкото оцелели българи по нашите земи... Фракинг само лудии хора могат да правят в своята земя!!
351
9
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Написаното в статията са пълни ИЗМИСЛИЦИ, целящи да успокоят народа. В България няма газ и няма геологични предпоставки да има. Където има газ, обикновено се намира и нефт - та колкото нефт има в България, толкова и газ. Русия има най-много газ в света и е на второ място по нефт. Ресурсите й са огромни. Липсата на газ от Русия за нас е пълна катастрофа - няма парно, ток, промишленост, огромен скок в цените на храните и всичко останало. Но нали продажното ни правителство трябва да угоди на запада
350
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де го тоя газ? На приказки само. Помня години дето дупчеха наред из цялата страна и ни нефт, ни газ.
349
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 385 Каква "житница" е Етрополе?
348
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние последно ще сме зелени и ще спасяваме планетата или ще копаме за шистов газ?
347
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние газ имаме откъде да си купуваме бе, айде американците да предложат по-ниска цена и само от техния газ ще си купувам. Като не могат у лево и да не ми дават наклон.
346
3
 
15
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Г-сине, никой не ви е упълномощавал да раздавате българските подземни богатства на САЩ! Златото им стига!
345
4
 
17
 
! Отговори
pe преди 2 години
Еничарите са готови да продадат и майка си за пари а какво остава за плодородните български земи. Мораториума идва от най-ниското ниво - местните хора проведоха референдум и не искат добив на никакви изкопаеми в България. Като искаш да добиваш шистов газ - отивай си във шистовите пустини на щатите еничарин. Те фирмите за фракинг не случайно напуснаха Европа отдавна!
344
7
 
2
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 2 години
Мисля че вече никой няма да ни попречи да го докажем сега ...
343
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да копаш за газ в житницата ни си е национално престъпление да не говорил колко неокологичен фркингът.
342
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетхилядната литовска армия ще размаже Путин.
341
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ИСКАМЕ ШИСТИ И ФРАКИНГ В БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ МАХАТ!
340
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отказът от три милиарда кубика годишно е голям удар за Газпром и ще фалират.
339
16
 
10
 
! Отговори
Джейсън Стейтъна 007 преди 2 години
САЩ не е България,технологията за добиване на шистов газ не е опасна,става въпрос за дълбокодобив където няма подпочвени води,нито почва.Доста компании се занимават с тази дейност с години и то в много европейски развити държави,и от екологична гледна точка не са нанесени щети.В България всеки е "компетентен" за всичко и за жалост това пречи за развитието на технологийте.
338
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Невежа3 000 МЕТРА СТИГАТ ЛИ ТИ?ОКОЛО ТАЗИ ДЪЛБОЧИНА ДУПЧАТ. НЕ ИСКАМЕ ШИСТИ В БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ МАХАТ!
337
6
 
16
 
! Отговори
SDI преди 2 години
Следя телевизионните изяви на този мишок от доста време и мога да кажа, че постоянно повтаря едно и също - как сме богати на залежи от газ и трябвало да ги разработваме. По подобие на залежите ни от злато обаче - чужда компания прибира печалбите, а за нас българите - нищо. Явно на този му плащат, за да промотира поредната схема за опоскване на даржавата ни, този път съпроводена и с екологична катастрофа.

Спонсорирани публикации