В кадър: "Моето тяло, мой избор" - протести в САЩ след шока за абортите

Демонстрации в страната след забраната за аборти в някои щати
26 юни 2022 08:33, Александър Попов
321

Снимка: БГНЕС

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. "Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка."

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“, „моето тяло, мой избор“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“.

В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

Още по темата
"Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията", каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: абортиСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Ти за мен не бери грижа. Имам две прекрасни деца и прекрасна съпруга. Ама не съм като тая 28 годишната,която плюе по мъжете в България и е бездетна.Аз не плюя по жените в България. Съответно съм си намерил жена, която ми роди две деца.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 92Вижте децата не могат да се увредят от аборт Абортите най - вече вредят на жените които ги правят особено ако са незаконни - или умират или остават бездетни. В някои случаи оставят психическа травма особено ако са извършени в много ранна възраст. Но все пак абортът е право на избор. Понякога той е по - доброто решение колкото и да не ви се иска. Жената го прави съзнателно. Правото на аборт е крачка напред и който го забранява не може да твърди че живее демократично
77
7
 
6
 
! Отговори
До жена на 28 преди 1 година
По-скоро ти ще си стоиш без деца.Мъжете все ще намерят жена,която да им роди дете.
76
5
 
20
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Принципно абортът е грях, но не виждам причина да се забранява... Ако ще се забраняват неща за да не сме грешни, трябва да се започне с алкохола! Никаква порнография и цензура на повечето от филмите заради голотия , агресия и греховни послания! Край на платената любов и стриптийз клубовете! Секс само след брака! Като забранят първо това, тогава забрана за аборта!
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, къде беше този лозунг когато се налагаше задължителна ваксинация?
74
9
 
13
 
! Отговори
Жена на 28 преди 1 година
Това правило е безумно!Жената решава дали ще има дете или няма да има!Аз лично не искам да имам деца,не съм намерила достоен Мъж,който да заслужава да го даря с дете!Аз ще го даря с дете,ще се мъча 9 месеца да го нося,после да го раждам и накрая да го гледам..Мъжа какво може да ми предложи в замяна?Българските мъжленца почти нищо не могат да предложат,тогава да си седят без деца като са некъдърни и смотани!
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85И защо ти я караш? Тя не може ли сама? да не би и да ходиш с нея по магазините за да контролираш какво си купува? Това твоето е фалшива свобода. Я по - добре ми кажи занимава ли се с нещо жена ти извън домакинските си задължения или по - скоро й дай думата тя да каже. Само че съм сигурна че няма да каже истината, каквато и да е тя. Ще каже че всичко е перфектно дори и да не е вярно. Защото с такива като тебе истината никога няма да излезе наяве. По обясними причини.
72
1
 
12
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
На такива мачовци като теб, дето " забират" жена си с автомобил, обичайно им изневерават за отмъщиние тихо и кротко и Мъжът - Господар Никога не разбира за това!
71
1
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Хахаха-децата с увреждания са такива заради дефектни гени.А ромите да си ги осиновява, който поиска. Нямам нищо против.Само че няма много желаещи.Чудно защо ли?
70
6
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
А децата с увреждания не са ли резултат от Несполучил аборт с билки и хапчета?? А ромските деца не са ли деца, какво са според теб и защо да не бъдат осиновявани?
69
5
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Хахаха-и как разбра,че съм авторитарен.Моята жега никога не съм я спирал да ходи, където поиска,да си купува каквото поиска,а и на почивка ходим, където тя прецени. До работа я карам и забирам всеки ден с автомобил, въпреки че има на 50 метра от нас автобусна спирка.Само че домакинската работа си е нейно задължение.Даже и не е ставало на въпрос аз да домакинствам.И нямам и намерение да го правя.
68
2
 
13
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
А ти защо си мислиш, че детето щжм се роди и вече е Щастливо??? Знаеш ли колко много такива деца живеят в домовете за соц. грижи, колко от тях са наркоманизирани, изнасилвани многократно и прихвърляни в други държави и у нас за прости.туция или за органи? Явно живеете в свой измислен свят, но не и тук и сега!
67
17
 
9
 
! Отговори
Безотговорни жени преди 1 година
ЗАЩО не се пазят по време на секс? ЗАЩО изобщо правят секс с мъже? Никой не е умрял от това че не е правил секс. След като толкова не могат без секс има си вибратори, могат и лесбиянство да практикуват. Така че за какви права реват тези разюздани безотговорни жени убийци на деца?
66
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове-не се лъжете да ходите по гайдата на жените и да домакинствате. Това е най-прекият път да си развалите брака и да почнат да ви слагат рога.Щото жените си падат по лошите момчета-т.е по властни и решителни мъже.Правено проучване в Гутъл търсачката и се е установило,че най-често жените са писали за търсене на секс с пират,бандит и мафиот. Не и с отличника на класа. Добрите момчета са му..хльовци в женските очи.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте нека не говорим за раждаемостта в България. Това е болезнен въпрос но ако някой смята че с принуда ще я увеличи жестоко се лъже. Първо, трябва да се промени отношението на много хора към многодетните майки и трудът им да се зачита за стаж. Да се подпомага всячески - и финансово и морално. Но това няма да се случи От жените се иска да работят на два фронта защото мъжете много знаят но често не могат да се справят. Тогава? Много е лесно да се приказва.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахме "оборудвани с палки полицаи" или "демонстрацията била разпръсната от полицаи, които налагали протестиращите жени с палки"?
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 Виж какво вместо само да умотвориш по- добре.... Аз пък винаги съм помагал на жена ми с каквото има нужда. Никога не се е случвало единия да се излежава,а другия да върши всичко. Това си е до разбиране между мъжа и жената. Ако си траеш и му викаш "аз ще се оправя" вероятно няма да ти помогне.Ако му кажеш" помогни ми с това и това" би трябвало да ти помогне.В говоренето е тайната на успешния брак. А не да си мълчите и да чакате другия да се сети какво искате. Това се отнася и за двата пола
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е държавата с фирмите с РНК ваксини да има повече информация за бъдещето на сиропираните. Вие какво очаквахте?! Да живеете след тях 200 години и да бъдете в перфектно здраве?! От ясно по-ясно беше! Да не говорим колко величия в медицината предупредиха, но ги изкарахте изкуфели старци
61
14
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Аз лично никога не съм чистил ,прал и готвил за 10 години брак.И нямам намерение да го правя.Имам две деца и прекрасен брак.Интересно как така все тия жени, които мрънкат,че им тежала домакинската работа, са все самотни и вместо деца гледат кучета и котки. Тя природата си знае работата и такива не си размножават дефектните гени.
60
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твоето тяло твоя избор НО НЕ И ДА УБИВАШ НЕВИННО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО БЕЗ ТО ДА ИМА ИЗБОР !!!

Спонсорирани публикации