Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?

Войната в Украйна може да се разшири и към региона
4 сеп 2022 17:09, Елка Василева
164
Възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика?
Снимка: архив, БГНЕС

В Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО.

Още по темата
Войната в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг, пише Дойче веле.

Руската агресия в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона. „Мнозина тълкуват погрешно ситуацията, смятайки, че в Арктика могат да възникнат конфликти заради суровините и минералите там. Но всъщност е точно обратното: причината за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, включително и върху Далечния север“, казва експертът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за руската икономика

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
6
 
! Отговори
Путин ще спаси БГ преди 1 година
Сега на запад като настане глад и нашите емигранти ще се върнат тук. Така Путин ще спаси БГ населението от изчезване
79
12
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Рейгън банкрутира СССР, сега Путин е на път на банкрутира Запада.
78
4
 
7
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
До 65не си точен:ква операция на - 20,лекаря с нагреватели на пръстите ли ще оперира, ха-ха, абе, вие русофилите този мозък изобщо не го ползвате, бе!
77
9
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Сега какво, подготвят "общественото мнение" за агресия срещу Русия, целяща зарабване на нейни енергийни ресурси? Ми бравос, сега остава да построят ядрените скривалища, за да сме готови.
76
8
 
7
 
! Отговори
Анал?лизатор преди 1 година
Да здраствует Россия,Да здраствует братский русский народ.Моля ***,които говорятза омраза кум Россия.да говорят само от свое имеПризнателният Български народ помни пролятата братска кръв на Шипка и Плевен и стара загора
75
9
 
12
 
! Отговори
Евро-кривундел преди 1 година
Путин направи западняците криви. Яко протести, инфлация, високи цени и това е само началото хахахаха да не забравяме, че братушките още не са се взели насериаозно
74
3
 
1
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Възможен е!
73
9
 
7
 
! Отговори
А гориво има ли ? преди 1 година
Тези кораби нали се сещате не плават със слънчева енергия, а с гориво. За да се произвеждат трябва и ГАЗ. Германците нямат Газ за отопление, тръгнали да се опълчват на Русия.
72
8
 
8
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
То пък едно НАТО... Гърция и Турция са на крачка от война!! Сега Полша и Германия също са на нож...
71
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но много вероятно напролет Руската Федерация ще се разпадне
70
8
 
6
 
! Отговори
Горбачов закопа СССР преди 1 година
Този предател го представят като герой в Нова, БТВ и БНТ, а реалността е, че той закопа собственият си народ и беше възхваляван от враговете на СССР. За к'во получи подслон в ГЕрмания ?
69
7
 
4
 
! Отговори
Русофоб бензинджия преди 1 година
Всеки русофоб, който кара автомобил спонсорира Русия да мачка укронацягите. Мерси на нашите русофоби ;)
68
2
 
6
 
! Отговори
потопен преди 1 година
Това корито от снимката - флагманът Москва вече е на безаналогова мисия под водите на Черно Море и сблъсък с него май няма да се получи !
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после лъснаха натовските пръдни за демокрация и отбранителен съюз. НАТО е сбирщина от васали на англосаксонски господари. Глутница хиени, които вият пред портите на Русия и само чакат удобен момент за да я разкъсат. Но, от горчив исторически опит всички помнят, че ентусиастите за превземане на Русия се връщаха всеки път със счупени зъби, голи и боси. Тези, които оживяха
66
6
 
9
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
1. Русия освободи България в Сан-стефанските й граници, а западните държави я окастриха на Берлинския конгрес.2. Русия даде житницата на България(Добруджа) да не мине към Румъния, а западните държави бомбардираха София със авиация по време на ВСВ 1941-1944 г.3. Единствения(подчертавам единствения!) народ, който е идвал и си е оставял костите, за да ни помага - това са руснаците; всичко друго е идвало само за да поробва и граби.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Специалната военна операция не се ограничава само на територията на Донецк и Луганск, а се разпростира на цялата територия на Украйна. В Украйна се създава антируски анклав който застрашава сигурността на Русия и неговото ликвидиране е цел на специалната военна операция" Владимир Путин, 02 септември 2022, Калининград.
64
12
 
4
 
! Отговори
Едва ли преди 1 година
Но много вероятно напролет ЕС ще се разпадне.
63
10
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми Русия мачка нато и сащ в украйна, та защо не и на други места?!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПАСИ УКРАЙНА!киро брейка
61
6
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До не си точен 65 Ти па за какво си се закахърил.Ранен войник , палатка , операция , минус 20 градуса...Истината е да няма войни. Човечеството узрява , Русия не.

Спонсорирани публикации