Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия
Обновена: 11 яну 2023 09:18 | 11 яну 2023 07:03, Елка Василева
105
Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър
Снимка: архив, БГНЕС

Двигателите с вътрешно горене си отиват според плановете на Европейския съюз, но в търсене на алтернативни източници за тях се разработват въглеродно неутрални горива. Вече има няколко компании, включително Porsche, които работят по такава технология, а на пазара се появи и първият бензин от тази категория. Но цената му е... 2800 евро за литър, съобщава Testcoches, цитиран от Automedia.bg.

Производител на екологичния бензин е Zero Petroleum, британска компания за синтетични горива без изкопаеми петролни продукти, основана от родения в Кения инженер Пади Лоу. Той е работил в екипите на „Макларън“ и „Уилямс“ във Формула 1 и също така се занимава с компютърни науки.

На сайта на Zero Petroleum е обявено, че имат първото въглеродно неутрално синтетично гориво, което може да се използва в двигатели с вътрешно горене и освен това, което е още по-важно, без каквито и да било модификации в механиката.

Според обясненията на производителя по време на производствения процес на това синтетично гориво се улавя въглерод от атмосферата. И когато това синтетично гориво се изгори, CO2 се изхвърля обратно в атмосферата, но ключът е, че това изхвърляне е по-малко от количеството, което е уловено при производството на продукта. Ето защо балансът е неутрален.

Zero Petroleum нарича този процес петросинтеза – индустриална версия на естествения процес, който е отнел до 600 милиона години, за да създаде изкопаемите горива, които консумираме в момента.

Най-големият проблем е цената, но въпреки това Кралските военновъздушни сили на Великобритания използваха това гориво през ноември 2021 г., за да постигнат световен рекорд за първи полет, задвижван от синтетично гориво. През юли 2022 г. Zero Petroleum влезе в ново партньорство с военните, за да се премине към масово производство на устойчиво авиационно гориво. Това гориво вече се предлага на пазара в 20-литрови туби, всяка от които е на цена от... 50 000 паунда.

Очевидно е, че в момента комерсиализацията на това гориво не е фокусирана върху обикновените потребители, допълва Testcoches. Според уебсайта на Zero Petroleum целта им е масово производство от 2027 г., когато въпросното синтетично гориво ще е достъпно за всички, а цената ще бъде 3 паунда за литър или дори по-малко.

В момента всички проекти, които се изпълняват около въглеродно неутрални синтетични горива, имат един и същ проблем - производството е изключително скъпо и това прави крайните цени също така определено невъзможни. Но тези компании смятат, че ще могат да намалят разходите до такава степен, че зареждането с такива горива да струва практически същото като бензина и дизела днес.

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия (вятърна, слънчева) и ефективни индустриални процеси (улавяне на въглерод, електролиза, термични реакции) и не трябва да се бъркат с биогорива или горива, произведени от отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
В интернет предполагам има и други отговори, няма да е зле да конкретизираш малко, за да не вземе човека да се натъкне на фейк нюз.
59
2
 
1
 
! Отговори
67 преди 1 година
отговорите на тез въпроси, са в интернет, прочети сам
58
1
 
5
 
! Отговори
до тази година преди 1 година
Добре, ама всеки испанец ли може да си купи електричка? Какво значи "големи глоби за бензинови и дизелови коли"? Хибридите в това число попадат ли? Ако не можеш да си платиш "глобата" какво следва? Подозирам, че в Испания нямат толкова свободни легла в затвора, а и кой луд ще дръзне да въведе подобна мярка?
57
3
 
2
 
! Отговори
от тази година преди 1 година
в Испания налагат големи глоби за бензинови и дизелови коли, така че не знам кой луд ще тръгне да произвежда нещо дето ще е забранено така или инак в близко бъдеще. Друг е въпроса че еко дизела в цяла западна европа се продава около 2Е за литър. В БГ медиите разпространяват на-заблуждаващите новини, дали е случайно или щото такова е нивото на журнализма е друг въпрос
56
1
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
Въпросът е, ти как успя да се объркаш и да дойдеш тук, при нас, слабоумните селски ***? :D
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия за слабоумни. Само селяни тука
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо ХристовПростия човек възпроизвежда само заучени клишета и отказва да мисли, Сесесерска куха кратуно. Има факти, има разум, а да правиш машинално някакви сизифови велики подвизи с нулев ефект е типичен пример за човешката глупост.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега като ни накарат да спрем петрола заради санкциите това ли ще ни карат да купуваме?" _________ Не, няма да ни карат изобщо. Просто автомобила ще е възможен само за върхушката- точно така, както сега е в най-бруталните диктатури (Туркменистан, Северна Корея) и както футуристите описват бъдещите тотално контролирани общества. Всички тия зелени сделки, въглеродни отпечатъци, санкции и прочие ни тикат баш натам. На био-масата, в която напъват да ни превърнат, просто няма да се полага автомобил.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много яка кражба. Таквизи тарикати...предизвикват възхищение...
51
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 50Пич, като искаш сей водорасли... Аз говоря за неща, които можем лесно да направим. Дърветата които от СО2 чрез фотосинтезата произвеждат глюкоза (дървена маса, плодове), намаляват затоплянето на земята и пречистват въздуха. Но както казва колегата, дай да отсечем и изгорим ВСИЧКИ дървета, че да не произведат вредния метан. да те таковам в умния европеид.
50
10
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Това че дърветата не участват в кръговрата на СО2 е причина да ги унищожим напълно!? Но да садиш дървета принципно е тотална глупост, горите сами се възстановят, а периодичната сеч допринася за това да са по-здрави. Иначе кръговрата на СО2 е много по-бавен и сложен от този на О2, той се натрупва в скалите и океанското дъно, а се изхвърля при вулканични изригвания, никъде няма дървета. Истерия около СО2 е силно преувеличена, опасност за живота на Земята може да преставлява само ниските му нива.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Евро стандартите се превърнаха в капан.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От тук на сетне чрез масово производство , икономия от мащаба ,оптимизация и подобрение на технологията и цената ще падне" - Ок - като падне с 2000 пъти ми се обади.
47
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/47 "От тук на сетне чрез масово производство , икономия от мащаба ,оптимизация и подобрение на технологията и цената ще падне" - ти първо кажи къде отива въглеродният атом! Аман от про'с'таци!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 - Амикато е така, да изсичаме ВСИЧКИ гори :)
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо ХристовИ как точно ще намалиш количествата на СО2 в атмосферата като садиш дървета? Тотални глупости! Почти целия СО2 който дърветата са погълнали през живота си се изпуска обратно в атмосферата при листопад и когато загинат, в процеса на гниене, но тогава се изпуска и далеч по-мощния парников газ метан. Кръговрата на СО2 не включва дърветата, да не говорим, че около 70% от фотосинтезата се извършва от водорасли, а не от дървета.
44
4
 
1
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Слаба ракия Тъ*потия и невежество лъха от написаното от теб. В момента "огромните инвестиции" за фото и вятърни централи са по-малки от еквивалентната стойност за 1 Квт от тези за АЕЦ. Второ: няма тежки метали във ФЕТ, те се правят от силициев двуокис. разбира се е пълна ****отщина да правиш гориво от въглероден двуокис и след това да го изхвърляш отново в атмосферата, уж бил по-малко.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая зелена сделка ще направи така,че хората да се върнат в средновековието.ще се движим с каруци и коне.
42
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"3 паунда за литър" -- честита ви зелена сделка. Ние тука до 2 години ще я погребем, но в Европа ще ro дyxaтe до края.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е доказателство на концепцията , да се види че работи .От тук на сетне чрез масово производство , икономия от мащаба ,оптимизация и подобрение на технологията и цената ще падне . Както става с всичко , някои помним и първите т.нар. Мобифони като се появиха за какви цени ставаше въпрос

Спонсорирани публикации