Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия
Обновена: 11 яну 2023 09:18 | 11 яну 2023 07:03, Елка Василева
105
Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър
Снимка: архив, БГНЕС

Двигателите с вътрешно горене си отиват според плановете на Европейския съюз, но в търсене на алтернативни източници за тях се разработват въглеродно неутрални горива. Вече има няколко компании, включително Porsche, които работят по такава технология, а на пазара се появи и първият бензин от тази категория. Но цената му е... 2800 евро за литър, съобщава Testcoches, цитиран от Automedia.bg.

Производител на екологичния бензин е Zero Petroleum, британска компания за синтетични горива без изкопаеми петролни продукти, основана от родения в Кения инженер Пади Лоу. Той е работил в екипите на „Макларън“ и „Уилямс“ във Формула 1 и също така се занимава с компютърни науки.

На сайта на Zero Petroleum е обявено, че имат първото въглеродно неутрално синтетично гориво, което може да се използва в двигатели с вътрешно горене и освен това, което е още по-важно, без каквито и да било модификации в механиката.

Според обясненията на производителя по време на производствения процес на това синтетично гориво се улавя въглерод от атмосферата. И когато това синтетично гориво се изгори, CO2 се изхвърля обратно в атмосферата, но ключът е, че това изхвърляне е по-малко от количеството, което е уловено при производството на продукта. Ето защо балансът е неутрален.

Zero Petroleum нарича този процес петросинтеза – индустриална версия на естествения процес, който е отнел до 600 милиона години, за да създаде изкопаемите горива, които консумираме в момента.

Най-големият проблем е цената, но въпреки това Кралските военновъздушни сили на Великобритания използваха това гориво през ноември 2021 г., за да постигнат световен рекорд за първи полет, задвижван от синтетично гориво. През юли 2022 г. Zero Petroleum влезе в ново партньорство с военните, за да се премине към масово производство на устойчиво авиационно гориво. Това гориво вече се предлага на пазара в 20-литрови туби, всяка от които е на цена от... 50 000 паунда.

Очевидно е, че в момента комерсиализацията на това гориво не е фокусирана върху обикновените потребители, допълва Testcoches. Според уебсайта на Zero Petroleum целта им е масово производство от 2027 г., когато въпросното синтетично гориво ще е достъпно за всички, а цената ще бъде 3 паунда за литър или дори по-малко.

В момента всички проекти, които се изпълняват около въглеродно неутрални синтетични горива, имат един и същ проблем - производството е изключително скъпо и това прави крайните цени също така определено невъзможни. Но тези компании смятат, че ще могат да намалят разходите до такава степен, че зареждането с такива горива да струва практически същото като бензина и дизела днес.

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия (вятърна, слънчева) и ефективни индустриални процеси (улавяне на въглерод, електролиза, термични реакции) и не трябва да се бъркат с биогорива или горива, произведени от отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
Слаба ракия преди 1 година
Доста хай-тек стартъп-и с големи обещания се провалиха грандиозно. Тъй както е описано, е просто обречено на провал. Възобновяемите източници като вятър и слънце, изискват огромна първоначална инвестиция, а след това имат разходи за поддръжка. Един слънчев панел, доказано не може да произведе толкова енергия за целия си период на експлоатация, колкото е отнел при производството си т.е. шменти-капели и бизнеса да върви. А тежките елементи в тия панели трябва след това и да се рециклират!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засаждайте дървете бре, стига сте се занимавали с глупости. Някога са водили ученици, студенти, трудови колективи да залесяват, сега всички мързели и само искат.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zero Petroleum - айде, купувайте акции. Сещам се за далаверата с въглеродните емисии на Фолксваген - голям скандал стана! Въпрос на сертификация, измервания вероятно с "иновативни" технологии, по евростандарти /вероятно ще са нови, току-що написани/. Най-трудно е да се засади дърво, защото такива като нас ще искат да е плодородно, което не пасва за новопроектираната криза - недостиг на храни.
37
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До Superто от такива дет мислят и мечтаят сме на това положение,пред закриване на поредната цивилизация
36
0
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Грета Тунберг ще си го купи ли?
35
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Холандците изчислиха, че за производството на синтетичен керосин за зареждане на самолетите на летището в Амстердам ще е нужна енергия колкото от 13 атомни централи кат АЕЦ Козлодуй.
34
2
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Но най прав е #35. CO2 си е ОК. Ако не се секат дървета, земята сама би регулирана количеството му в атмосферата. Преди 5 години урсулата лъжеше, че ес имало план за засаждане на 1 милиард дървета. Ама от дърветата комисионни няма.
33
0
 
8
 
! Отговори
C8H18 преди 1 година
Я ПУСНЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЦ ЗА БРАУН-ГАЗ!...
32
1
 
3
 
! Отговори
C8H18 преди 1 година
Я ПУСНЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЦ ЗА БРАУН-ГАЗ!...
31
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Отделно ЕС обяви дърветата за еко енергиен източник и дава субсидии за ползването на дървета за производство на ток. Също така ЕС обяви и въглищата за въглеродонеутрални (също като този бензин).
30
1
 
2
 
! Отговори
C8H18 преди 1 година
Я ПУСНЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЦ ЗА БРАУН-ГАЗ!...
29
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Само не разбрах де отива въглеродният атом.
28
6
 
5
 
! Отговори
Super преди 1 година
Добре, че има хора, които да мислят и да мечтаят. Че ако тука на форумните киселяци експерти по всичко ако разчитахме, щеше да е лоша работата. А цената е висока като на всяка иновация - от първия автомобил, до първия компютър и т.н. Ще падне с времето.
27
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо. Урсулата ще ползва само такъв за мерцедесите си в Брюксел.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен, ако можеха да улавят въглерод от атмосферата, щяха да правят диаманти. Иначе, най-трудно е да се засади дърво.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво,сега вече наглобритите са въглеводородно независими и ще настане такъв живот!!!!!!
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. Толкова ще е цената в евро, след като еврото се срути, където му е мястото.
23
3
 
7
 
! Отговори
не четете преди 1 година
до 2027 ще стане 3 паунда за литър! Ако това е така, то след 10-15г ще е на поносима цена. Предпочитам такова бъдеше, пред електро такова
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванчо+Марийка А знаеш ли колко е мръсно производството на една батерия?А като свърши курса какво я правим?Как ще се рециклира?Все въпроси на които избягват отговорите.
21
2
 
16
 
! Отговори
Теоретично преди 1 година
и дървата са възобновяеми източници. Дори можем да садим повече, за да има повече за горене после т.е. да произвеждаме дървета! Хем са възобновяеми, хем са синтетични и органични едновременно!

Спонсорирани публикации