Цените в заведенията скочили с 15%, а доставчиците ги вдигнали двойно

Отлив на клиенти, хората поръчвали една пица в две чинии
Обновена: 10 мар 2023 11:35 | 10 мар 2023 10:51, Камелия Цветанова
111

Високата инфлация качи и цените в заведенията.

"Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.", допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

"И когато бензинът е по-скъп, газът е по-скъп, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: "Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото той беше много по-евтин, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им.

"След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
За пиците е ясно. Как стоят нещата с боба ? И той със 100 %.
97
0
 
5
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
То ,пак добре,една пица с 2 чинии.Защото може една пица с 4 чинии да си поръчваме.Натам отиват нещата.Една джъмбо пица в Америка стига за 8 човека.Тук като мострички.
96
0
 
4
 
! Отговори
Днес по-специален преди 1 година
повод,решихме със съпругата на обяд да отидем на ресторант!Обстановката приятна,веднага ни вземаха поръчката,донесоха обяда и до тук беше всичко!Искахме да си поръчаме и десерт,махахме и ръкомахахме към сервитьорите,но си останахме глас в пустинята!Накрая,изнервени и ядосани,че няма и на кого да платим сметката,че лично аз ходих на крака да ги търся отзад в кухнята,побързахме да напуснем ресторанта!Ресторант лъскав на пъпа на Плевен,ниво на обслужване една голяма,кръгла О,и какво искат още тия?
95
0
 
5
 
! Отговори
Stan преди 1 година
Боже, боже, живи да ги ожалиш, отвсякъде ги дерат, а те били вдигнали цените "само с 10-15%". Как 15% бе Гробарю??? Ти май бъркаш 15 с 50%??? Щото в заведенията които съм посещавал последните няколко седмици цените са МИНИМУМ 50% нагоре от това което бяха преди година. Ама МИНИМУМ!
94
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а длъжни ли сме с жена ми да избухаме две пици ? ..щото сте едни майстор готвачи всички..
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА И НА ЗАВЕДЕНИЯ ДА ХОДИМ. САмо Х Л Е Б А Р КИ ЗА НАС
92
0
 
5
 
! Отговори
дедко преди 1 година
До Нормално:я ми кажете от тез "новите" колко от родителите им не са от старите комунисти :)
91
0
 
7
 
! Отговори
дедко преди 1 година
отлив на клиенти, малко работа, държавата да помагала че нямало работа и имало опастност от фалити... и преди ден маскирани обрали 24к от ресторант в центъра на София... Леле... и това ако не е оборот.. колко искат по 100к на час?!
90
3
 
5
 
! Отговори
По домова книга преди 1 година
До Нормално Така е , само забрави да сложиш и Борисов към тях , че той най дълго краде .
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска лукс и заведения да си плаща. Аз не ходя по заведения и не ме интересува!
88
0
 
21
 
! Отговори
Фики преди 1 година
Незабавно да се махнат всякакви субсидии за заведенията. Кръчмите са пълни до пръсване, трябва да си запазваш маса. Да вдигат цените колкото се налага, че да се нормализират малко нещата.
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хехе е не искате газ от Русия, утре, по четвърт на човек. Да ви е сладко
86
0
 
19
 
! Отговори
К1Д преди 1 година
Излизам само по някакви поводи на други лица или ако съм на командировка и няма къде да си готвя.В Бг. заведение ,хотел,кафе и тнт винаги се чуствам прецакан .Съотношението цена-качество е под всякаква критика.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
83 повечето са китайски ментета .Аз на децата купувам обувки Адидас , излизат по- евтино , китайските държат по месец , а другите се носят сезон или два . Хубаво е обувките да са качествени , много ползват втора ръка дрехи .
84
6
 
10
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
По стара традиция когато червената хунта и внуците им са на власт цените се вдигат спекулативно и инфлацията гърми.Така е било и ще бъде винаги когато дадеш демократична държава в ръцете на комунисти и внуците им...Жан,Радев,Асен,Киро....Един и същ грамаж на една и съща Бг. марка кашкавал в Германия е 30% по-евтина отколкото в България-страната производител...
83
6
 
7
 
! Отговори
Ади Бегов преди 1 година
искам само да напомня, да не забравите и за искането ми бакшишите да станат задължителни! Идват ми в заведението някакви семкаджии на по 2 кафета и сметка еднва 10 лева и даже бакшиш не оставят, ааааа, без такива повече!!
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 000 лева оборот на вечер !!! - 1 Милион на месец ! ,а инак "горките " 9%ддс,всякви помощи от държавата 60/40,80/20 ,подарък от нап 80% от оборота за миналата година
81
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 1 година
Тук кръчми печелят от укробежанци богати. Не всички кръчми обаче, могат да им сервират киевски котлет и др. по вкусът им.
80
1
 
20
 
! Отговори
a преди 1 година
На тоя мазен киpтак няма да му стъпя в коптора. Кухнята ужасна, управители бият клиенти.... закривай!!!
79
1
 
13
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов пак преди 1 година
се оплаква. Мрънкало! С това застаряващо и силно намаляващо население - толкоз!