Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"

В България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса
171
Гасим лампите за един час, за да спасим планетата, отново е "Часът на Земята"
Снимка: Pixabay

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за живот в хармония с природата. Природозащитната организация WWF използва повода, за да насочи общественото внимание към нуждата от обявяването на нови защитени територии в България като ключова стъпка в този процес. Това е и една от водещите цели на кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни у нас.

На 3-и януари WWF внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изчерпателни предложения за обявяване на десет нови защитени територии с обща площ от 13 624 дка. Според експертите определените зони трябва да бъдат поставени в категория „Защитена местност“, тъй като пазят ценни екосистеми от стари и крайречни гори, които са местообитания на редица животински и растителни видове. В предложенията попадат горски и водни територии, част от които са държавна, а други – общинска собственост. Сега решението е в ръцете на МОСВ и експертите на WWF чакат обратна връзка, за да могат да продължат работата си на терен.

„Обявяването на защитени територии е висш пилотаж в природозащитата. Две от десетте територии, които искаме да получат статут на защитени, са потенциални местообитания на риса в България. Това са „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в района на Берковица. Целта е да осигурим връзка между местата, в които той ловува и се размножава. Най-пагубното за едрите хищници е изолирането на териториите им“, коментира Нада Тошева, ръководител на програма „Опазване на видове“ във WWF.

Териториите, предложени от WWF, включват местности по поречието на река Марица, както и в Стара планина, Златишко-Пирдопската котловина и Родопите. Това са: „Изворът на Белоногата“ и „Марица - Стамболийски“ в Горнотракийската низина, „Тодорини кукли“ и „Забанова падина“ в Западна Стара планина, „Златишка букова гора“ и „Маринов дол“ в Златишко-Пирдопската котловина, „Смилян“ в Родопите, „Райковци“ в община Велико Търново, „Средец“ и „Снягово“ в района на Бургас.

„Най-малката е „Маринов дол“, която обхваща площ от 414 дка, а най-голямата -„Смилян“,  покриваща 5410 дка. Общото между всичките десет предложени от нас  защитени местности е, че в тях са съхранени ценни горски съобщества - стари букови и смърчови гори, крайречни гори от бяла топола и полски бряст, равнинни дъбови, габърови и липови гори. Те са местообитания на застрашени, редки и уязвими видове и видове с висока консервационна значимост. Голяма част от типовете горски местообитания в предложените защитени местности са вписани  като застрашени в Червената книга на България и опазването им зависи от всички нас“, споделя Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: земялампи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
19
 
! Отговори
ЧЕЩЕ СЕ ЗА ПЛАНЕТАТА преди 1 година
Ако има "инициатива" за садене на дървета, споменете. Ааааа обаче няма? Понеже не е достатъчно елементарно, позьорско и безсмислено? А иначе, вероятно интернет активността от постване на селфита пред свещи ще компенсира загасените лампи... "Гасим лампите за един час, за да спасим планетата" .... Унизително... Обидно... За толкова ли глупави ни мислят? А наистина ли има толкова глупави, че да не виждат огромния фалш?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненормалниците от ППДБQ+ харесват това
16
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
Лол! Наркоманска история. Къде е Грета Тунберг сега да се въодушеви с дауновата си физиономийка :d
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На подобен тип популизъм само хора със сектантско мислене могат да се хванат. И избирателите на ДБ, разбира се, макар че те са просто особен тип сектантско мислене.
14
0
 
4
 
! Отговори
Не може преди 1 година
Правило за 10 милионен град да се прилага същото за 5 милионна държава.
13
0
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Я обясни на хората колко ПАВЕЦ-а има в България? И кое не можем да отремонтираме 4-та година? Че ще струва два милиарда лева.
12
2
 
8
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
Абе тия как си я представят тая работа? За един час вадим ядреното гориво от реакторите на АЕЦ-а ли? И гасим котлите на ТЕЦ-овете. После Козлодуй не можем да го запуснем с дни. Някой от тия има ли представа колко време се разпалва котел на ТЕЦ ?
11
3
 
1
 
! Отговори
до "Енергетик&q преди 1 година
Алооооу енергетика, гледам че хората ти се връзват на глупустите, недей да хвърляш прах в очите на хората с твоите баластни измишльотини ами им обясни що е то ПАВЕЦ и за какво се използва, ако знаеш де, щото ме съмнява да имаш изобщо някакви енергетични познания.
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедният бачкатор отново реве в коментарите. О, колко си пpocт, българино злобен. Затова си и беден. Да, нищо не песните, показвате уважение, подкрепяте кауза. Същото като да мълчите минута в памет на някого. Ама, айде злобейте си бедни панелни души. Добре, че има и нормални неозлобени заможни хора у нас, дето издържаме държавата, че иначе край.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идиотска е тази инициатива, дъвка за мисиркитe
8
3
 
16
 
! Отговори
Дед Хасан преди 1 година
Това е пълна простотия. Произведения ток няма как да го съхраняваш за тоя един час и все едно отива на вятъра.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изсякоха горите пък чакайте чист въздух все едно да ви отрежат белия дроб
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да гасим тока за 2 часа нищо няма да променим.Трябва да се съдят дървета а не да се секат. Това трябва да правим за да опазим земята.
5
0
 
25
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Спрете тази глупотевина. Нищо не спестявате, нищо не подкрепяте. Създавате ни допълнителна работа - като изгасите лампите се налага да включваме баластни товари. Казано простичко, включваме едни огромни "калорифери" и топлим околния въздух. Енергомрежата не е фенерче на батерии та да си го включваш и изключваш както ти скимне.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България от 30 години само секът гори никой едно дръвче не е засадил
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По логично ми се струва да залесим по един бор например всеки човек така може да, спасим планетата, другото е лицемерие
2
3
 
17
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Щом са казали ,ще гасим. Ще запаля довечера две автомобилни гуми на двора да ми е светло и да не ползвам електричество.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На 25 март ще изгасим светлините за час," - Не ...

Спонсорирани публикации