Ваксините срещу рак: Ще са специфични за всеки вид, няма да са евтини

С времето ще става по-достъпно за хората, каза д-р Аспарух Илиев
14 апр 2023 09:42, Елка Василева
129

До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, съобщи американската фармацевтична компания Moderna.

Според д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн, това е един от големите приноси на ковид пандемията - че този тип нови РНК ваксини бяха изпробвани и беше установено колко са ефективни.

"Moderna работи още преди ковид кризата с BioNTech да създадат ваксини срещу рак и автоимунни заболявания. Нямаме един-единствен тип рак, повече от 200 различни са. Ракът е заболяване, в което части от клетките започват да се размножават странно, без да може да бъдат контролирани. Много от видовете рак могат да блокират имунната система", обясни д-р Илиев в "България сутрин".

По думите му големият плюс на тези ваксини е, че концепцията им е да се вземат тъкани от специфичния рак и да се подготви специфична ваксина за всеки един човек. Тези ваксини позволяват голяма гъвкавост, но това няма да е евтино, с времето ще става по-достъпно за хората, отбеляза събеседникът на Bulgaria ON AIR.

"Технологията на РНК ваксините прави процедурата по-бърза. Генетичната информация се влага директно в основата на ваксината. Уникалното за самия рак бива извлечено много бързо и всяка ваксина е за рака на съответния човек", поясни д-р Илиев.

Инфекционистът подчерта, че няма ваксина и имунен процес, при които да няма риск от странични ефекти. Това е балансът между ползата и риска - имаме рак, който може да убие човек и разчитаме на ваксини, малки странични реакции биха могли да се очакват, смята д-р Илиев.

Той добави, че много от лекарствата срещу рак не се въвеждат венозно.

"При този тип РНК ваксини прилагането като хапче е малко вероятно, тъй като трябва да бъдат въведени в кръвообращението. Първо трябва да се вземе биопсия от рака и второ - да се въведат венозно", посочи д-р Илиев.

"Трябва да сме търпеливи, няма да бъде еднократно действие, което ще реши проблема срещу всички видове рак", завърши ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 - Трябав да гледаш статстиките. Бабите и дядовците ти са имали по 4-5-6 братя и сестри. Но много малко от тях изкарваа до 60+ години.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашето село, аз бях дете, но имаше мнооого стари хора, всички бяха над 80-годишни, моята баба доживя до 87 и почина от старост. От рак наистина, че умираха и тогава и то млади хора, но нямаше лечение.
50
4
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Да ,ваксината срещу папиломен вирус ,като всяка ваксина има странични ефекти.Може би има и смъртни случаи.Но никъде не е забранена,а на много места е задължителна.Във Франция например ваксинации вече се правят и на момчета.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки няколко години чета че ей сега ще измислят панацея за рака. Това не е нищо повече от скапана реклама и то си и пише на кои. Колкото до клетките, щом има слънце и електромагнитно излъчване - ще се изменят. Някои по бързо което види до болести, други по бавно което води до адаптиране. По лошото е ако спрат да се изменят , еволюцията и живота тогава спира.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 - Не е глупсот, че правилното хранене спомага много.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'В село много доживяха до 90" - Средна продлжителност на живота в слеото до 1900-та година - 44 години. 1950-а 58 години. 1990 70 години ... Даааам
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Коя отрова не иска? Ваксината или ракът? Коментаторът го е обяснил грешни и се налага, да го коригирам - Първо - взима се ДНК, след което ще се пусне през спесифични алгоритми, които на базата на статистика и изедвания, ще се опитат да предскажат, колко вероятно е, да развиеш рак от даден тип. Естествено, Модерна ще исак, да ти изготви спесифина ваксина (която ще работи за теб и само за теб), вместо, да препоръча ... промяна в диетатата.
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с едно време селото и храната са глупости. Средната продължителност на живота е била много по-ниска отколкото сега. А факта е, че с напредане на възрастта вероятността за рак се увеличава. При този вид заболяване няма черно и бяло, всичко се мери в проценти. Например за някакъв вид рак след 4 години 70% преживяват, след 5 са 40%, след 6 год. 30% и т.н.
44
0
 
15
 
! Отговори
Бай Илия преди 1 година
На село имаше много стари хора, всички доживяваха по 80+, имаше една баба Стойна, до 98 години изкара, много старичка беше, и много слабичка, много обичаше децата и ни викаше, когато играхме навън, да ядем у тях. На обяд ни сипваше по един черпак боб и салата от марули. Тя викаше, не яжте много оти ша станете дебели, а дебелите ора не живеят много.
43
2
 
9
 
! Отговори
Сондьо преди 1 година
Пурко е изявен педдеррастт, не го вземайте насериозно!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак бъркате нещата. Тези РНК ваксини се приспособяват индивидуално след като е открит рак-а в тялото. Не е да ти бият 200 вида ваксини превантивно. За превенция има прегледи, скрининг и т.н. Вече отделен е въпроса след като са ти открили рак и ти кажат ваксина - ти да кажеш - махайте се, не искам тази отрова в тялото си.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На село едно време нямаше раковоболни хора, но те се хранеха малко и здравословно. А сегашните преяждат всеки ден с меса и луканки." - На село едно врем, никой не можеше да определи, кой е бил "ракоболен". Но си прав, че е ванжо,д асе яде добре, обаче грешиш - месата не са толкова проблемни. Изобщо разбиране, че мазнината е толкова лош, е грешно. Проблемите идват от прекалено многто въглехидрати.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
36 кажи нещо за ваксината срещу папилома вируса. Кажи за делото срещу нея! И защо не е задължителна, а? Я да ни разкажеш за това как се оказа, че здрави деца се разболяват от рак на шийката на матката без да са правили секс и то след като са били ваксинирани? Я да разкажеш за делото, което бе скрито от населението ни! Давай, ограмоти ни!
39
0
 
6
 
! Отговори
тт преди 1 година
ахааа значи РНК ваксините били "изпробвани" и се установило колко са ефективни... Значи тествахте хората да видите дали бачкат и вече като знаете продължавате. А ако не бяха ефективни ?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
38 - А както всички знаем - вирос нема!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 - Има ваксина срещу папиломен вирус, а не срещу рак и всичките 200 вида рак. Номер 23 иска да ни каже, че едва ли не, ракът е вирос.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 - Не разбирам, какво искаш да кажеш с това. Първо - какво означва "замерга". И второ - генетичното предразположение за дадени заболявания, не е вирус, а наследственост.
35
2
 
2
 
! Отговори
До до 23 преди 1 година
Ракът на шийката на матката се предизвиква от Човешкия папиломен вирус .И има ваксина.Иначе да предава се по полов път.Човешкият папиломен вирус се изолира и при 75% от рак на гърлото при мъжете,в резултат на орален секс.При жените се увеличава ракът на устната кухина,пак по същата причина.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е в правилното хранене. На село едно време нямаше раковоболни хора, но те се хранеха малко и здравословно. А сегашните преяждат всеки ден с меса и луканки. Не рак, ами пет рака ще ви пипнат
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие луди ли сте бе? Папилома вируса се бил предавал по полов път? Ехо, я се укротете. Ползват ни за бели мишки. У нас от 10 год се пробват да набутат малките момиченца да им слагат ваксина срещу папилома вирус. На деца, защото се предава при секс?!?!! Че и разни актьори бяха хванали да рекламират. А после Евро здравната организация забрани тоя фишек, защото се оказа че здрави деца са ги разболяли. Имаше и дело. Ала нашите и дума не казаха за това! Четете бе хора!

Спонсорирани публикации