Ушев по време на Московския фестивал: Войната убива вашето изкуство!

Речта му предизвикала тишина в залата
24 апр 2023 11:48, Нели Христова
46
Ушев по време на Московския фестивал: Войната убива вашето изкуство!
Снимка: БГНЕС

Теодор Ушев отправи послание срещу войната по време на Московския филмов фестивал. Речта му е предизвикала тишина в залата, а на артистът дори му се е наложило да изнесе част от нея на руски, тъй като преводачът го е цензурирал.

Ето и пълният разказа, публикуван на страницата на филма „φ1.618“ във Facebook:

Днес се състоя пресконференцията с журналисти след официалната медийна прожекция на „φ1.618“ в рамките на Московския филмов фестивал. Споделяме могъщото послание на Теодор Ушев, което доведе до гробна тишина в залата…

Искусство есть средство для беседы с людьми.
Чернишевский.

Той казал още:

Прогресс — стремление к возведению человека в человеческий сан.

Тъжен съм, че не съм в Москва и не пием водка с Юрий Норщейн…

Безсмъртието на човека няма да създава изкуство. Няма да помага на човечеството. Ако талантливите хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа.

Безсмъртието ще бъде в полза само на диктаторите, тираните.
Всички диктатури са породени от горещото желание на един комплексиран човек да изпише името си с големи букви върху вечния камък на историята. Тираните виждат историята само като вечния камък, на който да издълбаят своето име.

Само диктаторите искат да живеят вечно.
Безсмъртието е път към терора.

А изкуството - то е ефемерно.

Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че винаги ще се намери някой, който да поиска да натисне червеното копче и да изтрие всичко.

Препратките във филма Ф1.618 към руската култура са многобройни. И признавам, че съм абсолютен фанатик на тема руска култура!

Въобще вашата култура беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна.

Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.

Войната унищожава руската култура.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор.
Войната убива вашето изкуство!

За какво ви е това?

За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора.

Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо. Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта.
Аз вярвам, че не всичко е загубено.

Поне едно стихотворение трябва да спасите!

Поне това:

Анна Ахматова
Так будет!
Не надо нам земли чужой,
Свою мы создаем, —
И одарил ее водой
Могучий водоем…
Знаете как завършва:
В тени гоня овец,
Уже не ведают, о чем
Печально пел отец…
Но что в моей стране труда
Теперь произошло,
То лучезарным навсегда
В историю вошло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
мнение преди 1 година
Никога не е късно човек да стане за резил!Мълчанието на такива като него за събитията в Украйна до войната,отгледа бандеровците и нацистите в Украйна.Като му е толкова любима руската култура защо мълча за забраната на същата тази култура в Украйна, на руския език?Защо мълча при изгарянето живи на 50 човека в Одеса и други подобни издевателства на рускоезичното население?Това мълчание се прие като поощрение в Киев и управляващите там не се спряха пред нищо,за да унищожат руското население там
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Персоната подражава на П. Стоянов.Той се хвали, че чрез рецитиране на стихове на руски успял да убеди руснаците,че Б-я няма да им стане враг,като влезе в НАТО. Само че стана.И повече даже.От десетилетия унишлено се промиват мозъците на младите,за да нямат историческа памет и въобще да не се интересуват от друго, освен от това, което им навират под носа чрез интернет.Станхме врагове на 3/4 от света. Защото страните от ЕС са във враждебни отношения с по-голямата част от света.А за САЩ всеки е враг
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има вярно в това, че от началото на военните действия всеки ден се погубват руски книги. Оставям настрана в самата Украйна, където предпочетоха за паметник в Одеса скулптура на порноесхибиционист. Имам предвид и в България, В нашия областен град миналата година в елитна гимназия директорът, млад историк, кандидат за депутат от ГЕРБ, шкартира голямо количество рускоезични книги, сред които "Анна Каренина" на Лев Толстой и изключителни албуми с репродукции на Репин, Серов и др, художници...
36
6
 
11
 
! Отговори
Какви му беше преди 1 година
мнението на този нашенец, когато унищожиха Ирак, Либия, Сирия, Афганистан?...
35
2
 
6
 
! Отговори
ейц преди 1 година
Теодор Ушев Оръжието.
34
9
 
19
 
! Отговори
елементарно преди 1 година
Ако сте истински русофили, а не платени путинофили, трябва да му ръкопляскате на този човек.
33
8
 
1
 
! Отговори
Царе сме на преди 1 година
слабата ракия в последно време.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много силно, браво! Този направо ги е гръмнал от упор! Дано е успял да напусне страната преди да бъде арестуван и осъден на 20+ години за уронване престижа на *** ... руската армия.
31
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как па не са му зашили 2 шамара, великия култур трегер
30
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смел човек....
29
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той така говори, за да оправдае световната липса на постижения в изкуството и за да получава награди за политкоректност. Така беше и по соца, но тогава можеше да се наблюдава поне за зачатък на свободно изкуство. Путин е виновен, че вече никой не умее да пише, рисува и композира. Той им уби музите в бели премени. Тоя па Путин, навсякъде се бърка.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушев знае ли за забраните за определени книги в училищюните библиотеки на САЩ? Не че е лошо. Хората И в САЩ НЕ искат в училищните им библиотеки да има пропаганда на ЛГБТ - общностите. Това на много места и в доста щати.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оняденшната американска ракета беше демократична, някои двигатели искаха едно, други -друго. И гръмна. 150 поредни руски ракети са бепроблемно изстрляни и работят в орбита съвсем тирански, позволяват им се само незначителни проблеми, Ако стане нещо, си ги връщат на земята пак тирански. А по дефиниция "култура" зачи граница, ограничения. Ушев би трябвало да знае и за "мерена реч" и за тактове, ладове в музиката и за твърди правила при изобразителните изкуства векове наред., и за стъпки в танците.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22. Да предположим, че си прав и руската нация е болна. Но не само тя произвежда атомни бомби и всичко останало, което си изброил. Произвеждат го и други нации, и отдавна го използват. Тях защо ги пренебрегна?
25
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е тоя? Защо не милее за невинните загинали във всички войни, а само конкретно за тази се е загрижил? Ако беше така Америка трябваше да е абсолютно изолирана. Защо не протестира против американските войни на Оскарите и не им обясни, че убиват невинни?
24
5
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен 26 Не знам, знаят го тези които за сега са ми дали 4 дислайка на коментара, че всички войни са еднакво лоши. Докато напиша това, може би ще още повече.
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тишината е от недоумение, не от страх.Персонализирането на политиката е ниво клюки в разбирането за света. Цялата западна пропаганда перонализира глобалните проблеми, свежа ги до нивото на собственото си елементарно население, което е обучавано да мисли като кон с капаци основно за настоящите си битови удобства. Това е клюкарско ниво.
22
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо войните на америка не се считат за нещо ужасно? Хората, които са загинали по време на техните войни не са линевинни, не са умирали жени, деца, старци ли? Защо тях никой не ги порицава? Там цели държави са унищожени, обаче никой не се тръгва.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕ НОВИЧОК ДЕЕЕ
20
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високопарност и просто глуппппост. Тиранът е станал тиран поради системата, която е допуснала или е искала да има такъвтип управление като по-ефективна в борбата за оцеляване. Няма нито един "демократчен " жив организъм" в смисъл всеки елемент от системата да не со върши точно определена дейност, всяко отклонение е болвст. Най-явната тирания сига е тиранията на САЩ чрез каналите на финанси и на комуникации, отделно болести, отделно преки убийства. Ушев се е показал елементарен.

Спонсорирани публикации