Смъртноносният път до Европа: За 3 дни рибар откри 15 трупа на мигранти в мрежите си

27 000 души са загинали, опитвайки се да стигнат до Европа от 2014 г.
22 юни 2023 07:25, Йоана Цонева
55
Смъртноносният път до Европа: За 3 дни рибар откри 15 трупа на мигранти в мрежите си
Снимка: БГНЕС

С нарастването на броя на мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, нараства и броят на смъртните случаи в Средиземно море.

Докато служители на Европейския съюз се борят да овладеят миграцията през границите, тежкото положение на онези, които бягат от бедността и преследването, оставя своя трагичен отпечатък по бреговете на Тунис.

Когато рибарят Усама Дабеби започва да тегли мрежите си, лицето му се взира тревожно в съдържанието им, разказва "Би Би Си".

"Вместо риба, понякога „улавям“ мъртви тела. Първият път, когато това се случи, изпитах страх. После малко по малко започнах да свиквам. След това – изваждането на мърво тяло от мрежата си започна да става като хващането на риба“, разказва 30-годишният тунизиец.

За три дни 30-годишният рибар е открил телата на 15 мигранти в мрежите си.

"Веднъж намерих труп на бебе. Едно бебе може ли да бъде виновно и отговорно за нещо? Плачех. Когато видя възрастни, е различно. Те са имали своя живот. Но то не е видяло нищо“.

Още по темата
От 10-годишен Усама Дабеби хвърля мрежите си за улов. В онези години е един от многото рибари в морето, през последните години обаче повечето му колеги са продали лодките си за огромни суми на контрабандисти на хора.

"Много пъти са ми предлагали невероятни суми, за да продам лодката си. Винаги съм отказвал, защото, ако някой се удавеше след като се е возил на нея, никога нямаше да си простя", споделя мъжът.

Между януари и април тази година около 24 000 души са напуснали тунизийското крайбрежие с импровизирани лодки и са стигнали до Италия, според агенцията на ООН за бежанците.

Страната е най-голямата отправна точка за мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. По-рано такава беше Либия, но насилието срещу мигранти и отвличанията от престъпни групировки отклоняват вече бежанците. Потъналата лодка край гръцкото крайбрежие миналата седмица обаче, която взе най-малко 78 жертви, а 500 души изчезнаха, е отплавала от Либия.

Много ръждясващи и гниещи лодки и кораби са наполовина потопени във водата или са натрупани на огромни купчини до пристанището на Сфакс в Тунис. Те са напомнят за опасностите по най-смъртоносния миграционен маршрут в света, предаде bTV.

Друго силно напомняне е гробището в покрайнините на града.

Редици от прясно изкопаните гробове лежат празни в разширената част на гробището в очакване на следващото морско бедствие. Но те няма да са достатъчни. Сега се планира ново гробище, изцяло посветено на мигрантите.

Само за период от две седмици по-рано тази година телата на повече от 200 мигранти са извадени от морето край Сфакс.

27 000 души са загинали, опитвайки се да стигнат до Европа от 2014 г. Много от загиналите са неидентифицирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 10 месеца
Ами тка е другаре и товарищи, хората намират смъртта си поемайки заветния път към Европа, а един наши "възрожденци" от ***, и един други пишман социалисти искат да ни откъснат от същата тази Европа и да ни насочат към държави и дестинации от които бягат тези хора ... !!!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Меркел, и хилядите умнокрасиви зелени джендърчета направиха тази схема.Вместо да се грижат за демоградските проблеми на еврпейците, те внасят мигранти.Абсолютна тъпотия, това трябваше да завърши със съд за всички подстрекатели.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За съжаление повечето от тези хора не са научени да работят. Отиват в Европа за битови и социални блага и ще тежат на данъкоплатците.
37
2
 
8
 
! Отговори
В КАПАН ОТНОВО преди 10 месеца
Тези хора наистина не знаят къде отиват. Европа според мен скоро ще се превърне в твърде неприветливо и нежелано място за живот и тези същите емигранти ще се окажат в капан ОТНОВО. Като цяло да тръгнеш да търсиш "щастието" където и да е, е губеща игра.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все пак да не забравяме, че никой не бяга от хубаво. Хората търсят варианти за да избягат от мизерията. Просто в Европа трябва да има много строги правила и тези хора да се подлагат на задължително изучаване на език и образование и на първо време общинска работа, ако искат да останат граждани на конкретната страна.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баси Европата, тя като мушмула ве, колкото повече загнива, толкова по-сладка става.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нелегалните имигранти са престъпници и не трябва да се проявява съчуствие спрямо тях!
33
1
 
13
 
! Отговори
Така преди 10 месеца
като гледам цяла Африка, огромната част от Азия и Южна Америка искат да се натикат в 5-6 държави. И как ще стане тая работа? В Европа ще стане ад, но никой не взима мерки. Да няма европейска миграция към Унгария, РФ или Беларус...
32
0
 
12
 
! Отговори
Bormann преди 10 месеца
Добра новина преписвачи, но 27000 са малко.... толкова изчезваха в Треблинка преди обяд всеки ден да не се залъгваме..... продължавайте да пишете по темата, дано реззаните оттрепки четат бухахахах
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добрият мигрант е удавения мигрант.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нарастването нараства как ги пишете тия умопомрачителни словосъчетания?
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европа не може да приеме цяла Африка плюс,бежанците от Азия,най-многолюдните континенти!Разбирам че е привлекателно място,но милиони прииждащи,необразовани,още в родовообщинния строй,племенни,живеещи триста години назад във времето,аморфна биомаса,липсващото звено,ще превърнат стария континент,в същата клоака,като собствените им държави!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано всички *** да имат същия късмет.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нелегални имигранти са, а не имигранти.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото повече от тия изчезват - толкова по-добре..
25
1
 
22
 
! Отговори
Либерастия преди 10 месеца
Каква е целта на тази преписана от някъде статия - да предизвика някаква симпатия към "мигрантите"? Ами няма как да стане! Нека си стоят по родните си страни, нямат работа в Европа. Всеки иска на социал в Германия. Меркел нанесе огромни щети с политиката си да приеме всеки пpuмaт от Африка.
24
7
 
14
 
! Отговори
Ник преди 10 месеца
Западните страни, основно Германия, имат нужда от мнооого работна ръка и свежа кръв. Да имат добрината да си извозват работната ръка със самолети, а не хората да се мъчат през гори и дерета, това е хуманния начин. Пък за българското злорадство при новини за загинали хора нямам думи, сякаш поломин България не търси препитание навън, и част от тези българи не са на много по-годни за цивилизован живот от мигрантите.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква "умилителна" статия...как аджеба тревожно Даеби се взирал в мрежите си....как му предлагали баснословни суми за черупката му дето три кокоса не може да побере нооо той е отказал благородно....Да се разплаче човек на пропагандните напъни на BBC
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кой му дреме за некви клошари.Ако рибарът не беше бракониерствал нямаше да фане арабски клошари.Двама се удавили и 50 милиона преплували.Ми в детска вана да пуснеш толкоз народ ще има повече удавени.Бежанците са престъпници изнасилвачи и убийци Голяма част от тях са издирвани и избягали затворници бивши терористи.Урсула обича бежанци защото иска кафяви момчета да я такова.Като недоклатения тлъстак меркел.
21
0
 
27
 
! Отговори
Не преди 10 месеца
Думите на Кадафи стават истина,не ми трябва оръжие за унищожението на Европа а да пусна бежанците от Африка и те до години ще я асимилират и превземат?!Е излъга ли....?

Спонсорирани публикации