Възходът на изкуствения интелект: Ще унищожи ли човечеството?

Предупрежденията идват от всички страни
27 юни 2023 22:30, Нели Христова
87
Възходът на изкуствения интелект: Ще унищожи ли човечеството?
Снимка: Pixabay/geralt

Предупрежденията идват от всички страни - изкуственият интелект представлява екзистенциален риск за човечеството и трябва да бъде спрян, преди да е станало твърде късно.

Но какви са тези апокалиптични сценарии и как се предполага, че машините ще унищожат човечеството?

„Кламери на съдбата“

Повечето сценарии за бедствия започват от едно и също място: машините ще надхвърлят човешките възможности, ще се изплъзнат от човешкия контрол и ще откажат да бъдат изключени.

"Щом имаме машини, които имат цел за самосъхранение, значи сме в беда", заяви на събитие този месец академикът по изкуствен интелект Йошуа Бенгио.

Но тъй като тези машини все още не съществуват, представата за това как те биха могли да обрекат човечеството, често е оставено на философията и научната фантастика.

Философът Ник Бостром пише за "експлозията на интелигентността", която, според него, ще настъпи, когато свръхинтелигентните машини започнат да проектират свои собствени машини.

Той илюстрира идеята с историята за свръхинтелигентен изкуствен интелект във фабрика за кламери за хартия.

ИИ има за крайна цел да увеличи производството на кламери и затова "продължава да превръща първо Земята, а след това все по-големи части от наблюдаемата вселена в кламери".

Идеите на Бостром са отхвърляни от мнозина като научна фантастика, не на последно място заради твърденията му, че човечеството е компютърна симулация, и е подкрепял теории, близки до евгениката.

Неотдавна той се извини и след като беше открито расистко съобщение, изпратено от него през 90-те години на миналия век.

Въпреки това мислите му за изкуствения интелект оказаха огромно влияние, вдъхновявайки както Илон Мъск, така и професор Стивън Хокинг.

Терминатор

Ако свръхинтелигентните машини трябва да унищожат човечеството, те със сигурност се нуждаят от физическа форма.

Червеноокият киборг на Арнолд Шварценегер във филма "Терминатор", изпратен от бъдещето от изкуствен интелект да сложи край на човешката съпротива, се оказа съблазнителен образ, особено за медиите.

Експертите обаче отхвърлят тази идея.

"Малко вероятно е тази научнофантастична концепция да се превърне в реалност през следващите десетилетия, ако изобщо някога се случи", пише в доклад от 2021 г. групата за агитации "Спрете роботите убийци".

Въпреки това групата предупреди, че предоставянето на власт на машините да вземат решения за живота и смъртта е екзистенциален риск.

Експертът по роботи Керстин Даутенхан от Университета Ватерло в Канада омаловажи тези опасения.

Тя заяви пред АФП, че е малко вероятно изкуственият интелект да даде на машините по-високи способности да разсъждават или да им вдъхне желание да убият всички хора.

"Роботите не са зли", каза тя, въпреки че призна, че програмистите могат да ги накарат да вършат зли неща.

По-смъртоносни химикали

Един не толкова откровено научнофантастичен сценарий предвижда "лоши актьори" да използват изкуствен интелект за създаване на токсини или нови вируси и да ги пуснат в света.

Оказва се, че големите езикови модели като GPT-3, използван за създаването на ChatGPT, са изключително добри в измислянето на нови ужасяващи химически агенти.

Група учени, които използват ИИ, за да помогнат за откриването на нови лекарства, провеждат експеримент, при който настройват своя ИИ, за да търси вместо тях вредни молекули.

Те успели за по-малко от шест часа да създадат 40 000 потенциално отровни агенти, съобщава списание „Nature Machine Intelligence“.

Експертът по изкуствен интелект Джоана Брайсън от училището "Херти" в Берлин заяви, че може да си представи някой да разработи начин за по-бързо разпространение на отрова като антракс.

"Но това не е екзистенциална заплаха", каза тя пред АФП. "Това е просто ужасно, ужасно оръжие."

Напреднали видове

Правилата на Холивуд повеляват, че епохалните катастрофи трябва да са внезапни, огромни и драматични, но какво ще стане, ако краят на човечеството е бавен, тих и не е окончателен?

"В най-мрачния край нашият вид може да свърши без наследник", казва философът Хю Прайс в рекламно видео за Центъра за изследване на екзистенциалния риск към Университета в Кеймбридж.

Но, според него, има и "по-малко мрачни възможности", при които хората, подсилени от напреднали технологии, могат да оцелеят.

"Чисто биологичните видове в крайна сметка стигат до своя край, тъй като наоколо няма хора, които да нямат достъп до тази технология", казва той.

Въображаемият апокалипсис често се представя в еволюционен план.

През 2014 г. Стивън Хокинг твърди, че в крайна сметка нашият вид вече няма да е в състояние да се конкурира с машините с изкуствен интелект, като заяви пред Би Би Си, че това може да "означава край на човешката раса".

Джефри Хинтън, който посвещава кариерата си на създаването на машини, наподобяващи човешкия мозък, напоследък за Google, говори по подобен начин за "свръхинтелигентност", която просто изпреварва хората.

Неотдавна той заяви пред американската телевизия PBS, че е възможно "човечеството да е само преходна фаза в еволюцията на интелигентността".

Анализ на Джоузеф Бойл за АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Космонавт Стига с тая нюейдж мантра за "непоисканото добро"! Че и некой щял да те наказва! Добре бе, някой стои и те гледа, теб специално, дето си една незначителна прашинка във вселената и ще те наказва ако не изпълниш некви нюейдж измишльотини?! Баaаси пичоете! Пак не сте схванали колко ви будалкат! Ето затова ще се затрие светът! Щото е пълно с лековерни хорица, но за сметка на това войнстващо убедени във всяка нова мантра, която им се поднесе с някаква цел!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водещите умове в тази област, включително и пионерите в ИИ технологията, са притеснени. Не казват, че ИИ ще унищожи със сигурност, но има такава вероятност. Обръщам по-голямо внимание на тези хора, отколкото на всичколозите в интернет.
19
4
 
2
 
! Отговори
важното преди 10 месеца
най-важното е да унищожи тази част от човечеството като путлеристите и другите диктатори за да можем да съществуваме като човешка раса изобщо инае ония идииоооти ще ни унищожат всички заедно със себе си
18
3
 
9
 
! Отговори
Спиро Келепиро преди 10 месеца
Важното е ИИ да унищожи Интернет, което ще е предостатъчно добро, което може да направи за човечеството! Всеки втори инфлуенсър, лайф коуч, специалист, съветник! А ръцете им отзад навряни, един пирон не са квалифицирани да забият! Всяка жена се чуди с кой нов да си легне, на мига, щом мъжа й излезе от вкъщи, а една супа и мусака не може да направи! Е докога ще я караме така!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това го решава ИИ. Ние нямаме думата по въпрос.
16
4
 
4
 
! Отговори
456 преди 10 месеца
Вке едно да питаме дали Интернет ще унищожи човечеството!!!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Побъркахте се бе
14
3
 
8
 
! Отговори
Психолог преди 10 месеца
Не. ЗАЩОТО ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИЯ " ИНТЕЛЕКТ" доста по- рано.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двуногите ги чака тотално деградиране и затъпяване,докато в един момент AI не реши,че просто сме едни безполезни параазити които трябва да бъдат унищожени!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 Не знам защо и какво обясняваш на хората, като не правиш.разлика между AI и *** :-)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По добре, с тия политици кво хубаво видяхме. По добре машини с ум да ни управляват от тия безмозъчни мекотели
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да. И основната причина за това е, че добрите хора се отказаха от този свят. Отказаха се да се борят, да помагат на другите, да правят нови хубави неща за света. Огледайте се и ще го видите. А ефектите от това ще видите по-късно.
9
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 10 месеца
Точно едно от първите неща, в които се наливат много пари е минната работа. Няколко много големи компании разработват миньорски роботчета за такава работа. Нуждата води натам. Все по-малко хора искат да работят тази професия, при която статистиката показва, че средно загиват на малко над 50 години. В тази статистика е включен и мениджмънта, който дори не знае къде точно е мината. А няма как да спрем да добиваме суровини, нали?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма страшно. Ще се намерят пак Лудити.
7
2
 
4
 
! Отговори
Нео преди 10 месеца
ИИ няма да унищожи човечеството, а ще го ползва за батерии.
6
3
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 10 месеца
Процесора е просто един сметач. Има няколко килобайта собствена ROM памет за инструкции и малко повече кеш временна памет, в която да зарежда поетапно подадени логически цикли, които да решава с вградените в ROM-a инструкции. Вярно, не може да се обучава динамично. Но софтуера, който идва в кеша - може. Целият въпрос е в това, на какво точно устройство се изпълнява софтуера. На стационарен компютър/лаптоп/телефон и др, които са безопасни или на роботизирана въораженмашина, която може да е опасна
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някои хорица наистина твърде много са гледали Терминатор. Ми дайте тогава да говорим направо за робота от течен метал Т-1000 в Терминатор 2.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 5 Първо течния метал Т-1000 би се разпаднал от смях с бисерите на Нелито.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
първо *** ще унищожи вашия интелект с бисерите си
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми като внедриш на машината файлове да убива човек, тя ще го направи. Когато й внедриш файлове да защитава човек, тя ще го направи. Но това сме го виждали в Терминатор. Роботи със самообучаващи се процесори, а не само каквото им е заложено в тях от човек го виждаме в Терминатор 2. Самообучаващ се процесор няма и не може да има както в този филм. Набийте си го в *** лейкиии.

Спонсорирани публикации