Зелено смути: суперхраните, които да добавите

Останете във форма през есента с тези полезни напитки
20 сеп 2023 23:40, Дарена Найденова
11
Зелено смути: суперхраните, които да добавите
Снимка: iStock

Не можем да назовем точния брой моменти, в които ни е казвано, че зеленчуците са задължителна част от менюто и трябва да присъстват във всяко ястие. Независимо дали ги ядем под формата на салата, гарнитура или като основно, те трябва да са на масата, за да си набавяме необходимите витамини и минерали. Оказва се обаче, че пиенето на зеленчуци също е добър начин да се сдобием с важните хранителни вещества, особено през есента, когато се опитваме да влизаме във форма след лятната почивка.

Последните изследвания показват, че зелените плодове и зеленчуци са особено полезни за здравето, което отчасти е причината зелените смутита да бъдат толкова популярни. Според учени, снабдяването на тялото с тъмни листни зеленчуци може да ни предпази от няколко хронични заболявания, включително рак и когнитивен спад.

Листните зеленчуци също са с естествено ниско съдържание на калории, нездравословни мазнини и захар, като в същото време са богати на витамини А, С, Е и К. Това са основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира, но не може да произведе достатъчно, така че трябва да си ги набавите от храната. Витамин К например помага при съсирването на кръвта и образуването на кости. По същия начин витамин А поддържа правилния растеж на клетките и здравословното възпроизводство.

Зелените плодове, включително авокадото, което попада в тази категория, също имат големи ползи. Авокадото е с високо съдържание на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фибри, витамини и минерали. Кивито, от своя страна, е чудесен източник на имуностимулиращ витамин С.

Един от най-лесните и вкусни начини да включите повече зеленина в диетата си е чрез направата на зелени смутита. Това може да прикрие понякога горчивия вкус на зеленчуците и да осигури удобна и лесна за консумация опция, която всъщност не е салата. Зелените смутита могат да увеличат приема на тъмнолистни зеленчуци както сред възрастните, така и сред децата.

Седем суперхрани за зелено смути

1. Авокадо

Няма да намерите много продукти, които да се похвалят с толкова мононенаситени мазнини като авокадото. Те придават на плода кремообразна текстура, която осигурява плътност на смутито, заедно със здравословни ползи за сърцето. Две или повече порции авокадо седмично са свързани с намален риск от сърдечносъдови заболявания. Плодът също така е богат на фибри, които, в комбинация с полезните мазнини, правят смутито изключително засищащо.

Авокадото също така осигурява витамини С, Е, К и витамини от групата В, както и каротеноиди, магнезий и калий. Магнезият е необходим в повече от 300 процеса в тялото, включително създаването на ДНК, докато калият поддържа здравословно кръвно налягане и добро здраве за сърцето.

2. Кейл

Кейлът е популярна суперхрана от години наред, но неговата твърда текстура и горчив вкус го правят непривлекателен за някои хора. Ако и вие сте от този списък, смесването на къдравото зеле в смути ще ви помогне да го приемате по-лесно. Кейлът отдавна е известен като хранителна сила, като се има предвид, че е богат източник на витамини и минерали, включително витамини А, В6, С и К, фолат, манган, каротеноиди и фибри.

Витамин С помага за поддържането на имунната система, а каротеноидите са свързани с намален риск от някои видове рак. Кейлът също е източник на растителен пигмент, известен като кемпферол, който е свързан с по-бавни темпове на намаляване на когнитивните възможности с напредване на възрастта.

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: смути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 8 Смущава путинистите.
7
0
 
4
 
! Отговори
Костилка от авокадо преди 7 месеца
Подозрително напомня на зелен хайвер.
6
1
 
1
 
! Отговори
За да Сте Здрави преди 7 месеца
Само Свински Пържолки - всеки ден!
5
0
 
0
 
! Отговори
а и преди 7 месеца
при всички случаи дали е редно да убиваш деца докато плащаш малки нзаплати
4
0
 
0
 
! Отговори
не е преди 7 месеца
твоя работа вече ни проглуши ушите и не сьм ти жертвада не сме си рода
3
1
 
0
 
! Отговори
q преди 7 месеца
pa ti kolko wreme [e se pomnime a i ne pla]am televiziq da me obivdaш
2
0
 
6
 
! Отговори
Зелено Смоти преди 7 месеца
Слава кокаiна!
1
2
 
0
 
! Отговори
da преди 7 месеца
ti *** maikata skapana