Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента

Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
Обновена: 23 ное 2023 10:25 | 23 ное 2023 10:11, Петър Бойчев
358
Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента
Снимка Ютюб

Финландия се изгаври с Русия, след като властите разрешиха разполагането пред парламента на изгорял руски танк. Русия подаде официално оплакване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в рамките на инициатива на две проукраински организации във Финландия, за да напомня на хората за военния конфликт в Украйна, отбелязва Ройтерс, като припомня, че напрежението между Москва и Хелзинки е нараснало от присъединяването на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Отношенията между двете съседни държави се обтегнаха още повече миналата седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота по повод танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от властите в Хелзинки, съобщи ТАСС.

"Струва ми се, че никой не може да даде обяснение защо Финландия участва в подобни акции. Възможно е те - имам предвид на ниво "държавно ръководство" - да не са способни да разберат колко са неуместни подобни акции на площада, намиращ се на няколко минути пеша от двореца "Финландия", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и сътрудничество", заяви говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Руската агенция допълва, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в "русофобия", посочва Ройтерс.

Захарова обвини Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече наплива от мигранти, за които твърди, че са насочвани преднамерено от Русия към границата.

"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси", заяви говорителката на руското външно министерство, като допълни, че Русия, "разбира се", ще предприеме ответни мерки, ако Финландия затвори и останалите ГКПП по общата граница с Русия. Захарова не уточни какви ще бъдат въпросните мерки.

Москва е подала официално оплакване по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова каза още, че в момента взаимоотношенията между Русия и САЩ се крепят на изключително тънка нишка, която може да се скъса във всеки един момент, предаде Ройтерс, като допълни, че по думите на говорителката действията на Вашингтон могат да имат "непредвидими последствия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
3
 
! Отговори
<><> преди 6 месеца
Глупав кратунко ......Зеленски контранастъплението .....уж ......
217
9
 
5
 
! Отговори
Цветарката преди 6 месеца
Тоя бивш танк обикаля цяла Европа и където и да иде до обсипват с цветя, чистят а на другата сутрин пак обсипан. Ха дано по скоро дойде в София че и ние да направим малко оборот. То вече мъжете китки не купуват то ли пари нямат или поизпедеразтяха софиянци?
216
6
 
7
 
! Отговори
александр морозов преди 6 месеца
До 227: А бе А какво става с Руското настъпление? Те украинците вече са избити. Натовските армии са избити ( без да знаят). Явно в Украйна се бият вече извънземни. А руснаците се прибират по родните места в пластмасови чували. Това е контранастъплението - обезкървяване, докато рухне рашистката отбрана.
215
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 231 Аз те питах как го реши това, а не да ми разказваш басни!
214
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не са руски. В Украйна са руски, във Финландия не са. И финаландците не са руснаци, за това там ще има барбекю, а не специална военна операция.
213
10
 
4
 
! Отговори
До 231 преди 6 месеца
Защото САЩ така искат и Финландия няма право на избор !
212
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Финландия нали се сеща, че там никой няма да им провежда специална военна операция!
211
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ХХХ Що да иска война? Нали "благодарни финландци са затрупали танка с цветя"?
210
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори само един квадратен метър от Украйна да остане без да бъде демилитаризиран и денацифициран и враждебен към Русия, то западът веднага ще разположи там гаубица, или ракетна установка или някакво оръжие срещу Русия. Русия сама ще реши и определи каква територия да остане от Украйна и под каква форма, така че да бъдат изпълнени целите на Специалната военна операция.
209
11
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 6 месеца
Финландия иска война с Русия......после "Русия е агресор" и всичко това по заповед на САЩ !
208
2
 
6
 
! Отговори
Прозрение преди 6 месеца
До Анонимен 226 "И Русия плюе на обичта ви" Кога ли т.нар. русофили ще го разберат това?
207
7
 
6
 
! Отговори
А бе преди 6 месеца
А бе! А какво стана с контранастъплението бе? Я кажете тука сега бе, какво стана с контранастъплението.
206
5
 
12
 
! Отговори
Хаааха преди 6 месеца
Освен за Украйна, напомня и за Зимната война, в която съветските агресори понасят пет пъти повече загуби от финландските защитници ! Между другото, и там са се опитали да направят "Демократична република", както в Донецк и Луганск !
205
8
 
7
 
! Отговори
До Помисли малко преди 6 месеца
недей да генерализираш. Русия я мразят нежните педи-еднорози дето се информират за света и обстановката около тях от бтв и нова.... абе....вие знаете ли (тотално без всякаква връзка) че сейв софия си правят мийтингите в The Stepps.... :D :D :D
204
4
 
6
 
! Отговори
александр морозов преди 6 месеца
До Анонимен ДО 211. Кое контранастъпление? Руското или украинското? Русия нито я има настъпление, нито в контранастъпление. Руснаците само отстъпват в знак на добра воля и на по-доби позиции. Украинците избиват систематично руския кашик тактически. Когато няма кой да пази окупираната земя, ще си вземат тяхното. Както направиха вече в Херсон и Харкив.
203
4
 
8
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 6 месеца
Танка трябваше с изгорелите руски нацита вътре да го изложат!
202
2
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 6 месеца
До какво става с света Ограничавай се до една, максимум две опорки на руската пропаганда. Иначе много личи.
201
6
 
10
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 217 Цялата История на Русия е низ от "исторически грешки". Като започнеш от това как всеки преден фашистки диктатор е виновен за мизерията в нея, и се стигне до това как "външния враг" е източника на всички проблеми в блатото.
200
13
 
11
 
! Отговори
какво става с света преди 6 месеца
Финландците са явно много, безгранично прости. Да, Велика Русия не желае да се раздели със земите си, защото те са нейни от векове. Разбирам, набезите на запада, та нали е затова тази война. А що се отнася до Украйна - за тези, които незнаят - ги съветвам да почетат книгата "украинские престъпление против человечности" /2022-2023/от Григорьев и Саблин. Това не е роман. Русия е Велика държава и руснаците не са лоши хора, щом са ни освободирли от турско робство. Затова трябва да сме благодарни!
199
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 215 0 Верно, по-добре е от някой трансджендър от зад океана, това е верно! Иначе - нищо, кво?!

Спонсорирани публикации