Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента

Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
Обновена: 23 ное 2023 10:25 | 23 ное 2023 10:11, Петър Бойчев
358
Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента
Снимка Ютюб

Финландия се изгаври с Русия, след като властите разрешиха разполагането пред парламента на изгорял руски танк. Русия подаде официално оплакване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в рамките на инициатива на две проукраински организации във Финландия, за да напомня на хората за военния конфликт в Украйна, отбелязва Ройтерс, като припомня, че напрежението между Москва и Хелзинки е нараснало от присъединяването на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Отношенията между двете съседни държави се обтегнаха още повече миналата седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота по повод танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от властите в Хелзинки, съобщи ТАСС.

"Струва ми се, че никой не може да даде обяснение защо Финландия участва в подобни акции. Възможно е те - имам предвид на ниво "държавно ръководство" - да не са способни да разберат колко са неуместни подобни акции на площада, намиращ се на няколко минути пеша от двореца "Финландия", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и сътрудничество", заяви говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Руската агенция допълва, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в "русофобия", посочва Ройтерс.

Захарова обвини Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече наплива от мигранти, за които твърди, че са насочвани преднамерено от Русия към границата.

"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси", заяви говорителката на руското външно министерство, като допълни, че Русия, "разбира се", ще предприеме ответни мерки, ако Финландия затвори и останалите ГКПП по общата граница с Русия. Захарова не уточни какви ще бъдат въпросните мерки.

Москва е подала официално оплакване по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова каза още, че в момента взаимоотношенията между Русия и САЩ се крепят на изключително тънка нишка, която може да се скъса във всеки един момент, предаде Ройтерс, като допълни, че по думите на говорителката действията на Вашингтон могат да имат "непредвидими последствия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 256 - Ти само за това ли се сещаш? То и при много други поводи се носят и даряват цветя, но ти видимо не знаеп за тях. Не е много голяма загуба за нас )))
237
14
 
8
 
! Отговори
РуZZkий мир преди 5 месеца
Голям праз сложили един таралясник там ,като пел финландците разпалват войни постоянно ,ту в Чеченя ,ту в Грузия или Украйна ,преди Унгари и Чехословакия нападнаха но руснаците така са свикнали за свойте грехове други да обвиняват
236
9
 
12
 
! Отговори
александр морозов преди 5 месеца
До Анонимен 249. (Хибридния икономист). Тя и северна Корея не е фалирала, но са за смях на цял свят. Русия е в същата ситуация вече. С блокирани валутни резерви и замразени активи. Като просяк с фрак- не е фалирал, но е за смях на всички.
235
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност гаврата е с Хелзинки, тъй като танка беше обсипан с цветя в знак на съпричастие със загиналия руски екипаж. Също както беше в Берлин и други европейски градове, където се получи точно обратния ефект!
234
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 253 Поне си признавате, че Русия се държи като колониална държава отпреди векове.
233
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До много просто Че няма само британците и французите да ги ограбват, и то от векове! Нека както казват в сицилианската мафия, и руснаците да си ,,натопят човката"
232
6
 
7
 
! Отговори
много просто преди 5 месеца
До Анонимен 249... В африка руснаците и по-спесиално Вагнер, ограбват печалбите от африканските мини и с тези пари транспортират емигрантите до Европа.
231
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 249 "Сега от къде пари за вербуване и транспорт на мигранти от цяла Африка?" От откраднатите от самите африканци, точно както руснаците си купуват копейките у нас с пари откраднати от българите и "хранят" африканците с крадено украинско жито. Руските "плащания" винаги са от грабежа на самите хора, които "подпомагат". Не би им било сладко, ако няма цинизъм в действията им.
230
9
 
7
 
! Отговори
Невероятни умници преди 5 месеца
Ха-ха-ха, този сайт удари дъното, колкото и да си мислехме, че копаят в него. Както виждам, назначен тук е най-гнycният поръчков миcиp на България - най-пpoпадналия и най-деградирал алкoхолик, преминал през всички поръчкови сайтове на Бг и изгонен отвсякъде. Напълно с унисон с деградиралите сopocoидни алкохолици и наpкомани, които пишат коментари тук.
229
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До хибридна война Нали РФ беше фалирала бе? Сега от къде пари за вербуване и транспорт на мигранти от цяла Африка? И даже и един с ментални явно увреждания писа, че руски средства са наляти за изборния резултат в Холандия. Сега последно - фалирали ли са руснаците, или с парите си въртят световните събития? Хайде третополовите да се изкажат!
228
3
 
11
 
! Отговори
хибридна война преди 5 месеца
Руснаците вербуват в Африка мигранти, товарят ги на самолети и ги изсипват на границата с Финландия. Затова финландците затвориха граничните си пунктове с русия и затова толкова "харесват" хибридния лалугер Жужо.
227
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
До Гошо На погребение се носят цветя.
226
6
 
3
 
! Отговори
Щели преди 5 месеца
да си вземат фините ,,заграбените" от руснаците територии!? Може, ама когато японците си вземат Курилите, укрите Крим, руснаците Аляска, Аржентина Фолклендските/Малвински острови, ние Западните покрайнини или сърбите Косово...Демек когато цъфнат налъмите!
225
1
 
14
 
! Отговори
Ха преди 5 месеца
Така, така! Харесва ми това, което са направили финландците.
224
9
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Преди време в западна Европа поставиха два ударени танка. Те бяха засипани с цветя и се е наложило с фадрома да изгребват цветята. Така че и там ще има цветя. Хората помнят.
223
6
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До ХХХ === А къде е 65 километровата колона с танкове, с които започна началото на войната и бяха тръгнали към Киев??? Кажи бе дрогарю, а? Айде, не мълчи сега от срам...ахахахахахах :)))
222
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Финландците напоследък трошат наред тъпомерите
221
5
 
6
 
! Отговори
A преди 5 месеца
Егати глупостите, с които се занимават! Всички вече изтрещяха тотално. Дали пък извънземни не се гаврят с хората.
220
11
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 5 месеца
Зеленски показва на света единствения руски танк ...паднал в бой срещу Украйна и запада ! Нищо че е във Финландия .....тамощ и чичо Адолф би се гордял с великата победа над руски танк !
219
4
 
9
 
! Отговори
александр морозов преди 5 месеца
До Цветарката. Това може да правите вече. Да носите цветя и да е молите в "руската" църква. Руснаците се правя на големи мъже, а на фронта ги порят като риби. Не знам колко са меки китки на запад, но дъщерите и внучки на руснаците ги eбббаттт от гони.

Спонсорирани публикации