Патрондашът натежа: Разрешени до 100 патрона и 2.5 кила барут към личното оръжие

Депутатите промениха закона за самоотбрана
24 дек 2023 12:16, Петър Бойчев
30
Патрондашът натежа: Разрешени до 100 патрона и 2.5 кила барут към личното оръжие
Снимка БГНЕС

Да се увеличи броят на боеприпасите за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана от 50 на 100. Това решиха депутати в последния работен ден на парламента за 2023 г. Предложението е на ГЕРБ-СДС и обхваща късоцевни огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 см.

Броят патрони, които могат да бъдат закупени за огнестрелни оръжия за спортни дейности, в това число всички видове късоцевни и дългоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, пък ще зависи от състезателния план, подпечатан от ръководителя на съответния спортния клуб.

Освен това позволеното притежание на капсули и барут се променя от до 1000 броя капсули и 1000 грама барут на съответно до 2500 капсули и 2500 грама барут.

Депутатите приеха на първо четене и предложени от ''Възраждане'' промени в същия закон. Хора на Костадин Костадинов предлагат физически лица, ненавършили 65 години, които отговарят на всички условия, необходими за първоначалното издаване на разрешително за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, да не посочват или доказват основателни причини за подновяването му.

В проекта се отбелязва също, че в нормата от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия няма достатъчно ясна регулация относно купуването на боеприпаси за вече придобити огнестрелни оръжия. ''Възраждане'' предложиха и да се уеднакви начинът на придобиване на боеприпаси за всички категории огнестрелни оръжия за граждански цели и да се намали административната тежест върху служба Контрола на общоопасните средства към МВР, припомня БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно, улесняват трупане на оръжие, но не правят корекцията в наказателния кодекс .Трябва поправки при използването и какво е самоотбрана
21
6
 
2
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 4 месеца
Гиб Мелсън,мъчиш се да звучиш компетентно,но не ти се получава нещо.Не се улеснява снабдяването,а се увеличават бройките и килограмите.Върви си купи патрони,като си толкова отворен и после сподели тук,как е минала покупката.И обясни,моля,какво значи"административна тежест за притежание на оръжия".Прости на мен,неукият и ме просветли!
20
13
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Аз ви казах, че и при нас ще стане като в САЩ и Чехия. На фона на масово убийство в Прага нашите депутати улесняват снабдяването с боеприпаси и намаляат адмнистративна тежест за притежаването на оръжия.
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Толкоз барут може да се направи атентат бре. Наистина ни готвят за гражданска война, да се избиваме кат зверове.
18
0
 
10
 
! Отговори
оръжие има преди 4 месеца
Около нас постоянно са се водили войни и сега се водят във тези държави оръжието се продава следователно може да се внесе , а със лично оръжие не можеш да правиш грабежи защото един случаен изстрел и са те привикали и окошарили ,това че има забрани спира обикновения човек от оръжие за защита и дава предимство на бандита пред него .
17
0
 
8
 
! Отговори
Бившия затворник преди 4 месеца
Също има право на оръжие след пълна реабилитация ! Защото според законите на страната той е неосъждан !Това че е бивш затворник не означава че след 20--30 г не може да бъде нападнат във неговата си къща и че той трябва да бъде трепан на всякъде !
16
10
 
5
 
! Отговори
бла,бла преди 4 месеца
Да разрешат на всеки над 18 да притежава пръжие и да станем дивия запад
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свободният човек е въоръжен, защото само чрез оръжие може да гарантира свободата си. Исторически погледнато само робите са невъоръжени
14
7
 
3
 
! Отговори
Много добре знаят за преди 4 месеца
Да се увеличи броят на боеприпасите за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана от 50 на 100. . . . и двете страни знаят защо трябва да се увеличават боеприпасите! За умствено скопените не е важно да знаят! Точка! Решено!
13
1
 
3
 
! Отговори
Брад преди 4 месеца
До Анонимен 10Замбитата не се трепят със куршуми , а с огън.
12
0
 
8
 
! Отговори
То няма да е преди 4 месеца
Зле народа да се мобилизира с патрони и автомати за да ходи пред парламента!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Деистват US законитеВ България крадците имат повече права от жертвите. С една дума ако крадеца има нож и ти му извадиш пистолет няма да се води за самоотбрана по бг законите.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че то 100 патрона до никъде няма да ти стигнат ако има нашествие на зомбита по улиците и трябва да се борим за животите си.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да не посочват или доказват основателни причини за подновяването му -----///------ То и досега беше така. При подновяване не се искат обяснения.
8
11
 
15
 
! Отговори
Сериозно!?! преди 4 месеца
100 патрона за самоотбрана? От какво ще се отбраняваш? Че те в Украйна карат с по-малко на ден пък са във война.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 5- Трябва и бивши затворници да имат арсенал с лично оръжие, те ще са агресивни само към бивши ченгета и така ще има равновесие в "стражари и апаши",че сега не се знае кой - кой е!
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма ли да е по-яко ако се поамериканчим и всеки да си има право на лично оръжие????Това е гаранция против корупция и кофти политици!
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те да ги пращат на реални психотестове. Че доказано всеки втори убиец е изперкал бивш военен или бивш полицай. И все имат законни оръжия
4
11
 
12
 
! Отговори
Оцелял от СДС-Чумата преди 4 месеца
Дават ли сметка продажните ни поритици какво ги чака ,ако въоръженият народ озверее?Нито полиция, нито пародията,наречена "армия" ,нито дрогиращите се рамбовци в базите ни от СатаНАТО" може да ги спре.За сега стадото,което допусна хомота е само оскотяло.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сложи ли тая новина тук която никой не коментира най отгоре а новината за Орбан най отдолу която масово се коментира