Хусите увериха: Пленените българи са добре, държим се с тях като с гости

Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение, допълва той
Обновена: 15 яну 2024 10:10 | 15 яну 2024 07:13, Нели Христова
77
Хусите увериха: Пленените българи са добре, държим се с тях като с гости

Българите и целият екипаж на пленения кораб "Галакси лийдър" са добре и се държим с тях като с гости. Това заяви в интервю за bTV един от лидерите на хусите Мохамед ал Бухайти.

"Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса", коментира Бухайти.

Той посочва, че не знае къде точно се намират българите, но по думите му били в луксозни условия.

"Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините - не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб", добавя представителят на хусите и продължава:

"Отново повтарям, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване - това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете".

По думите на Мохамед ал Бухайти целта на хусите са само плаващите кораби на Израел - не да ги потопяват или превземат, a само да им забранят да използват Баб ел Мандеб и да променят маршрута им, за да се увеличат разходите на израелците.

"Нашето виждане е ясно. Ние сме за свободен Йемен, за свободни решения, но проблемът, който се появи е, че няколко йеменски политически фракции, подпомагани от Америка и Англия, както и от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предизвикаха нападението срещу Йемен. Обаче сега те промениха позициите си, осъзнавайки, че народът не е съгласен с тях. Атаките от страна на Америка и Великобритания накараха народа ни да се обедини и да поиска връщането на суверенитета и свободата на Йемен", коментира Бухайти.

И е категоричен, че обвиненията за блокирането на глобалния морски трафик не са верни.

"Ние само и единствено нападаме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Това е истината и американците го знаят. Ако допуснем някаква грешка, сме готови да понесем отговорност, без никакъв натиск от външни сили. Да не забравяме, че Америка иска да изкриви истината и да събере повече врагове срещу Йемен", отбеляза представителят на хусите.

"Искам да кажа пред всички - нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи - арабските и мюсюлманските. Отново казваме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон обявиха атаката срещу Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на английски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се защитаваме и ще продължим да помагаме на всички нападнати по света. Каквато раса, гражданство или религия да имат. И последно - топката е на терена на Америка и Англия. Те могат да спрат войната, да натиснат израелците да спрат масовите убийства и унищожение в Газа и да спрат обсадата, за да могат да влязат храна и лекарства за децата", каза още Мохамед ал Бухайти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
много младежи се изучиха в българия знам за един случаи в които младежът сеиздига до зам министър на строителството на иемен ще върнат моряците впосолството трябва време
57
0
 
0
 
! Отговори
мислител преди 3 месеца
Това, което не е ясно от статията е, какво точно прави нашето правителство за тях, може би ще е правилно да се попита външно, преди да се пише подобна статия, а това тук звучи като рекламна статия за сепаратистите хуси.
56
0
 
7
 
! Отговори
БМФ преди 3 месеца
До RuenОт корумпираното параходство какво очакваш. Виж им отчета за годината.Рожен - два пъти го пратиха във военни зони, бяха предупредени от застрахователи и загубиха няколко милиона.Руен - дадоха го в ръцете на пиратите след икономия на няколко хилядарки за гардове. Сега ще плащат милиони тъй като и застраховка нямат.Верила - диаманта в короната. Официализираха нарко флотилията с държавно участие.
55
1
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Цвлия цивилизован Сват е с Хутите които държат български моряци в 5-Звезден Резорт със условия които не са познати на българските мореплаватели. Да те са на почивка която не искат да бъде прекратявана. Нато бяга страхливо по тъчлинията. Русия бие дузпите, Китай бие корнерите а цял Сват се смее не евро-атлантическите отрочета :)))))
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хусите искат некой лев да дадем . Ся казват на Украйна давате железа за милиарди а на нас колко ще дадете да ги пуснем тез хубави хора тука ??? Е ши даваме важното е членството да не изтървем .
53
1
 
2
 
! Отговори
До хм преди 3 месеца
Вярното е хусити
52
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 месеца
Уж все големи и авторитетни медии, а едни ги пишат "хуси", другите "хути". Нямат ли едно, общоприето име? Как е правилно всъщност? Все едно нас да ни водят в чужбина, я българи, я бънгари, я бългаци?!
51
1
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 месеца
Безкрайни глупави коментари.На кораба останали само капитана и старпома? Е какво правят там? Бъркат си в носа ли?Кораба без екипаж е мъртав/DEAD vessel/. За да са на кораба трябва екипаж,гриво,продукти,готвач,работещи генератори за нормално елзахранване и т. н. А ,вече няколко пъти казват освободили екипажа и капитана и старпома,българските герой не напускали кораба защото трябвало да го направят последни.Ала,бала...
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'хутите не искат война'. Айде, *** стана и специалист по гражданска война в Йемен. Точно тия хути започнаха преди 8 години война и отцепиха част от държавата за себе си, не са се спирали оттогава. Направо не разбирам какви са тия покорни робски комплекси, едно растение има повече достойнство от вас. Отвлечени са невинни българи, вие правите всичко да защитавате терористи и не ви пука за сънародниците ни. Тази нация е вече мъртва
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'хамас се държали много добре с израелските заложници'. Изнасилват ги групово, режат главите на деца с лопата на площада и накрая ги убиват. В света досега нямаше регистриран случай някой да вземе 6 месечно бебе за заложник!!! Никой, освен ислямистите Хамас. 6 месечно бебе,не тинейджър или възрастен.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хамас не искат свобода, а геноцид и джихадски халифат. Само тепегьози могат да твърдят обратното. Имат си устав, който не е променян от 70те и не го отричат. Затова ги наритаха от Йордания, Кувейт, Египет и Сирия. Собствените им араби
47
0
 
11
 
! Отговори
Ruen преди 3 месеца
Корабособственика на "Галакси лийдър" се грижи за моряците. А тези в БМФ не си мърдат пръста за нашите на Руен.Наели са едно задгранично адвокатче, което се пазари за 6-10 млн, но тоя си прави своите пари на гърба на моряците.
46
2
 
6
 
! Отговори
Вдесятков преди 3 месеца
От цялата работа ше загинат много йеменски rащници, а Америка няма им клекне. Ура друзя!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плуваме в тези води. Всичко е спокойно!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тази част на света само атомна бомба я оправя. нищо друго! тъкмо няма да има еко последствия, понеже вече си е пустиня, ще се намалят hleбарките обаче
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в правото си били,а? пожелавам ти с цялото си сърце да отвлекат баща ти, брат ти, дъщеря ти. каквото се падне. и да ги държат като 'гости' без да знаят къде са, заради чужд конфликт на 3000 км оттук. да те видя тогава, го***ведо.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ислямисти, повече няма какво да се каже. от 52 нападнати кораба, няма нито един израелски. и защо въобще им трябват заложници българи? позволиха си да атакуват индийски кораб, индийските командоси ги попилчха. въобще не им се връзвайте на джихадистките лъжи, като уважавали българи, защо въобще ги отвлякоха и защо ги държат? хамас също отвлякоха над 30 филипинци и тайландиц, нямащи нищо общо с израел. май накрая евреите ще се окажат прави да изчистят всичката им семка долна там.
41
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 3 месеца
Като ги гледам всички са с кокал в носа.....................
40
1
 
2
 
! Отговори
100 годишен преди 3 месеца
До Анонимен 32.. А Русия първа пък нападна Украйна.А сега де, болшевико недо.......Какво да ти вярвам пък на тебе? Че пишеш на съветски компютър?
39
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Не са за вярване тези твърдения на йеменците.Те защо не спряха палестинците ,когато нападаха Израел?

Спонсорирани публикации