Експертите говорят: Активни ли сме на имотния пазар, как започна 2024 г.?

Брокери на недвижими имоти коментират сделките
59
Експертите говорят: Активни ли сме на имотния пазар, как започна 2024 г.?
Снимка: БГНЕС

Imoti.net попита водещи брокери на недвижими имоти от страната - Как започва годината за пазара на недвижими имоти във вашия регион?

Румяна Александрова – Сандер Корект – София

Началото на новата работна година поставихме още от първия ден с изненадващо голям брой огледи на различни типове имоти. Повишена активност на купувачите, за която споделят и колеги от други агенции, по- бързо вземане на решения за покупка, вероятно отложени от миналата година. Финансовата разумност на оферти за продажба, престояли дълго на пазара и въведените в експлоатация нови сгради, бързо намират нови собственици. Продължава да се купува преобладаващо за лично ползване, по- рядко за инвестиция. Ниските лихвени нива на банките- кредитори и инфлацията мотивират купувачите и пазарът се движи в съотношение 50% собствени и заемни средства, към 50% лични. Много често продавачите след продажба на имот търсят имот за покупка. Наблюдаваме удовлетвореност от страна на купувачите, придобили опит с многобройни огледи през миналата година, и готови да вземат отложеното решение за покупка сега, което е предпоставка за увеличаване броя на сделките.

Диляна Николова – Galiano Estates – София:

Годината започва динамично, за наша радост. Търсенето е активно, като хубавите имоти, предлагани на пазарни цени се продават бързо. Истината е, че на пазара в момента има доста имоти, предлагани за продажба, но за жалост в голяма степен са надценени, което ги задържа дълго време в предлагане. Търсенето в момента е ориентирано към апартаменти с две и три спални, както и имоти с инвестиционна цел. Имотите във високия сегмент, както и къщите, в момента не представляват толкова голям интерес и са в пазарен застой. Повечето клиенти финансират покупките с кредит.

Накъде ще се променят цените на имотите в София

Христо Георгиев – Ай Хоум – София

От началото на година забелязахме че купувачите се активираха с желание за огледи още в първата седмица на годината.  На пазара излязоха много имоти, които през 2023 бяха задържани поради различни причини, като в последните месеци  на 2023 и началото на 2024 доста сгради, които бяха със забавено пускане в експлоатация, взеха разрешения за ползване (Акт 16). Това от своя страна накара веднага собствениците, които задържаха пускането им за продажба да ги обявят и така на пазара отново превес има предлагането пред търсенето. Запазва се тенденцията от края на 2023 да се търсят жилища с квадратура над 100 кв.м. с две спални и задължително да са въведени в експлоатация (Акт 16). По-младите клиенти предпочитат ново строителство.

Сделки се сключват при пресечна точка между страните, като средно очакванията на купувачите е да се намали с около 7-10% от оферираната продажна цена. Средно мотивирания купувач взема решение между 3 и5 месеца. Превес имат сделките с ипотечно кредитиране

Грациела Миладинова – GR8 Estates – София

Годината започва бавно, несигурно и в оглеждане на пазара и  на лихвените банкови проценти. В нашия сегмент, търсенето все още  надвишава предлагането. Търсенето е разнопосочно, от парцели за строителство на малки сгради в престижните райони, през къщи за живеене отново в централна градска част, големи и красиви старинни апартаменти до модерни , нови къщи в подножието на Витоша. Сделките се случват изключително бавно, особено за по-скъпите имоти, но вече има единични сделки. Решението за закупуване на скъп имот отнема от два до шест месеца.

Нашите клиенти купуват предимно с лични средства, но в по- средния сегмент търсят и кредитиране.

Средни цени за продажби и наеми в София

Инж. Илиян Гюлев – ИГ Провайд – Бургас

През първия месец от Новата 2024 година, нашата агенция стартира със сделки за имоти, които се намират в селата около големия град. Забелязва се тенденция за покупки на еднофамилни сгради в Странджа планина. Търсенето надвишава предлагането, като за една еднофамилна къща с двор има 3-4 купувача. Клиентите търсят спокойствието на селото, тишината и уюта, който предлага къщата. Най-предпочитани са малките къщи, старо строителство, дори и такива за ремонт. Профилът на купувача е човек, който живее и работи в чужбина, търсещ изгоден имот за бърза сделка с налични спестявания, по-рядко с кредит.

Деница Тотева – Маркет имоти – Стара Загора

2024 година започва с  обичайната тенденция – активизиране  на пазара на недвижимите имоти  в края на месец януари. От  средата на декември до средата/ края на януари пазарът е  слаб при нас. Търсенето по-скоро  продължава да надвишава предлагането. Търсят се жилища ново строителство  с две спални. Времето за вземане  на решение е доста индивидуално, но може би 2-3 седмици. Масово се  купува с кредит.

Мирослав Станев – Сити имоти – Стара Загора

Годината започва вяло, както и завърши предната. Нещата при търсенето и предлагането се уравновесяват, но като че ли, търсещите не са достатъчно мотивирани за сключване на сделки, изчакващи и ослушващи се са. Повечето клиенти купуват с някакви лични средства и отчасти с кредит.

Васил Георгиев – Пълдин Естейт – Пловдив

2024 година започва динамично. Търсенето постепенно намалява, но това е нормално предвид бума през последните години. Предимно се търсят двустайни и тристайни апартаменти в новообособените жилищни райони на около 3-4км. от центъра на града, където новите комплекси са нискоетажни, предлагащи зеленина, пространство и спокойствие. Сделки има, хората са малко по-предпазливи в избора си на инвеститор и не взимат прибързани решения. По-голяма част от клиентите купуват с налични пари.

Пенка Дякова – Привилекс имоти – Пловдив

За нас годината започва с активното участие на двете страни - търсещи и предлагащи имоти. Участниците на пазара не бързат да коригират ценовите си предложения. За сега предпочитаните райони в Пловдив на купувачите са  Кършияка и Христо Смирненски. До решение за сделка хората стигат съобразно личните си мотиви, някои по-бързо, други предпочитат да изчакат по-сигурни времена. С оглед на споделеното, повечето търсещи ще купуват с подкрепата на банков кредит.

Как изглеждат най-скъпите къщи в София

Анжелина Добрева – RealNet Office Classic – София

Новата 2024 г. стартира обнадеждаващо, защото бяха направени множество срещи с потенциални продавачи и купувачи. Вземането на решение за продажба отнема малко повече време, защото продавачът трябва да обмисли дали цената на имота, която е адекватна за настоящия пазар го устройва и най-вече дали ще бъде достатъчна при реализация на последваща покупка от негова страна. При купувачите, които правят първа среща с брокера решението за покупка вече е взето, добре обмислено, даже и консултирано по отношение на финансирането. С всяка изминала година клиентите идват добре подготвени в агенцията. Преобладаващото търсене е за жилища с две спални и се предпочита ново строителство, но във въведени в експлоатация сгради и по възможност с довършителни работи. Районите, които се търсят са тези, които имат изградена инфраструктура и с добра транспортна комуникация. Търсенето все още надвишава предлагането, но изискванията на купувачите към бъдещия им дом са повече, а компромисите от тяхна страна по-малко. При финансирането на покупката на жилище повечето от купувачите /80%/ разчитат на ипотечно кредитиране.  Реализираните сделки в първите три седмици не са много показателни за пазара на недвижими имоти.

Иван Василев – Капитал Естейт – Бургас

Началото на годината беше динамично за пазара на недвижими имоти в Бургас и областта. Търсенето за недвижими имоти в самия Бургас и през този период продължава да надвишава предлагането. Този динамичен баланс предизвиква конкурентна обстановка сред потенциалните купувачи. Имотите, представящи добри характеристики и на сравнително приемлива цена, бързо привличат вниманието и се пристъпва към сделка. Подобна е ситуацията и в курортите в Бургаска област – Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Поморие, Созопол и Царево. Разбира се, има и имоти с цени над средните за района, като те не предизвикват интерес и „стоят“ по-дълго на пазара. В последния месец, интересът на купувачите се фокусира върху жилищни имоти в близост до градските удобства. Важно е да отбележа, че новите технологии на строителство и енергийно ефективни решения също са важни критерии при избора на имот. По-новите и модерни сгради в строеж привличат значителна част от търсенето, но и панелни сгради също са предпочитани поради удобните разпределения на жилищата и застроената площ. Има активност в сделките след средата на месец Януари 2024г. Периодът за вземане на решение може да варира. Някои купувачи са бързи в решенията си, ако срещнат подходяща оферта. Други предпочитат по-дълъг период за разсъждения и преговори. Към момента, наблюдаваме комбинация от купувачи с налични средства и такива, които използват кредитиране, като възможностите за финансиране остават разнообразни.

Димитър Ничев – Рила имоти – Самоков

Годината започна зле . Само една малка сделка през януари , но това е обичайно положение след празниците . Търсенето в нашия район намалява постепенно,  с изключение на гр. Самоков , където се търсят малки апартаменти и къщи , а по селата - евтини парцели и готови къщи . В Боровец цените се запазват високи , като се търсят апартаменти в близост до пистите . Също така се търсят парцели за строеж на къща или малък хотел /отново в центъра на курорта / , но такива почти няма или попадат в историческата зона и трудно се вадят документи за строеж . 80 % от клиентите купуват чрез банков кредит и малко самоучастие .

Ивайло Иванов – Болярски имоти – Велико Търново

Няма коренна промяна спрямо последното тримесечие от предходната година. Търсенето все още надвишава предлагането в града, което поддържа настоящото ниво на цените на имотите във Велико Търново. Основно търсенето е от два типа клиенти:  Първите са млади семейства с нужда от първо жилище. Този тип клиенти по-често прибягват до целеви ипотечен кредит за закупуване на имот. Тези клиенти предпочитат ново строителство, поради по-дългия му експлоатационен период и липсата на нужда от генерален ремонт след закупуването на имота.  Срокът за сделка при тези клиенти, към настоящия момент е от два до шест месеца. Вторият тип клиенти са тези, които имат спестявания и искат да ги вложат в недвижим имот, с цел генериране на пасивни доходи.  Тези купувачи вземат решение в рамките на от един до три месеца. Търсенето от тези клиенти е предимно на жилищни имоти, поради факта, че в града има засилено търсене на жилища под наем от студенти и семейства от по-малките градове, които искат да сменят местоживеенето си, с цел осигуряване на по-висок жизнен стандарт.

Ангел Иванов -Андромеда - Плевен

Годината стартира по-динамично от очакваното, още в първите дни на новата година получихме множество запитвания и беше много трудно да останем в почивка до планираните дати. Търсенето е в много и различни посоки, но основно към жилищния сегмент. Относно множеството спекулации с броя на сделки, намаленият им брои и „успокояване“ на пазара, мога да опонирам с моите лични и преки наблюдения от директната ми работа с ексклузиви на продавачи – при добре определена пазарна цена, добро представяне на имота на пазара интересът е много голям. Опитът ми от близкия Септември 2023 се потвърди и през Януари 2024 - при продажба на имоти старо строителство (апартамент, къща) много често се стига да аукционна продажба и състезание между купувачите. Търсенето на инвеститорите естествено е към новото и много ликвидно завършено ново строителство в райони с добра доходност, като такова почти липсва на пазара и се реализира на доста високи цени. За имоти на добра локация и скорошно завършване цените варират от 1100 – 1500 евро, за имоти в по ранен етап – разрешение за строеж и груб строеж. Все още може да се реализират сделки с добър потенциал на ценови нива 850 – 1000 евро за кв.м. Старото строителство традиционно купувано за собствено ползване и все по рядко с инвестиционна цел се продава много добре, но само в случай, че не е силно надценено, а тези времена отминаха. Сделки се реализират по всяко време на годината, без оглед на сезона. Все още имота е най – предпочитания инструмент за инвестиция, той е актив който съхранява стойност, има доста добра доходност и в дългосрочен аспект е отличен инструмент за финансиране. Според мен през цялата 2024 ще има страхотни оферти за банково кредитиране, които вече стартираха и в евро. В момента оферта в евро е на ниво 2,45 %, има продукти в лева на 2,18 %, като за по скептичните има и фиксирани лихвени проценти стигащи до период от 10 години. Новогодишните кампании с оферти от банките, дават силен тласък на нестихващия интерес към имотите. При наличието на сериозни и мотивирани купувачи и добре определена пазарна цена от страна на продавача, сделката се случва между две седмици и месец. Не правим спешни и експресни сделки, обичайно си даваме 3 месеца за предлагане на пазара и постигане на най – добра цена за продавача, а купувачите, при тях си остава проблема, все още много от тях имат възражения, че е скъпо и много изостанаха от пазара. До преди няколко години и аз бях от тях поради липса на свободно време и сериозен подход към покупка. В новото строителство се купува основно с налични средства, но не малко сделки са и с кредити, но след акт 14.

Георги Карадимов – Атлас – София

Годината започва с увеличен брой нови купувачи, както и такива, които са се активизирали повече след като са разглеждали периодично до сега, но искат да завършат  възможно най- бързо процеса на покупка. Търсенето надвишава в пъти предлагането. Голям брой купувачи се борят за една оферта, особено на вториячния пазар на актувани и обзаведени жилища. Наблюдава се тенденция да се търсят обзаведени жилища. Има увеличено търсене на жилища с 3 спални. Тенденцията за купувачи за жилища с една спалня да са най- голям брой се запазва. Предимно се търсят жилища в южните и източните райони. Купувачите искат качествени жилища, предимно нови тухли. Преобладават клиенти с ниско самоучастие и висок процент на кредитиране. Процентът на клиенти с почти цяло налични средства е минимален. Решението за покупка на жилище много често се взима веднага, породено от факта, че няма много на брой жилища, които да бъдат предложени.

Десислава Здравкова – Алдес имоти – София

Първият месец на новата 2024 година продължи тенденциите, които се наблюдаваха от последното тримесечие на 2023 година, а именно - търсенето вече се изравнява с предлагането. Разминаването между купувачи и продавачи сега не се дължи толкова заради липса на подходящи оферти, колкото на това, че купувачите не са готови да платят цените, обявени от продавачите. Търсене като цяло има във всички квартали на столицата – в зависимост от бюджета и приоритетите на купувачите. Все още се предпочита новото строителство, но в по напреднал етап, тъй като по- голямата част от клиентите ползват кредит за покупката. Обявените имоти за продажба не се реализират толкова бързо, а това успокоява купувачите и те си позволяват да отделят повече време за огледи, сравнение и обмисляне, преди да вземат решение за покупка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
следим и чакаме... преди 3 седмици
Активно следим цените и чакаме спад с 50%...
47
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 месеца
Много ме кефи довода "ми те матириалити паднаха ли", "ми те заплатити паднаха ли" - не са бе... Ама нали когато никой не купува апартамент, логично и по-малко хора да имат нужда от майстори. И като един не иска да направи баня за 2000 вместо за 5000лв, то все ще се намери някой, който да се съгласи.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е рай за брокери, защото всички имат имоти и преди да купят - продават, и така брокерите имат сигурни 2 сделки.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами те всичките ви експерти са брокери. Какво очаквате да кажат, много е зле продажбите се сринаха. Ако питате в магазина дали дадена стока е прясна, какво ще ви отговорят :))))
44
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След якото поскъпване на материалите и труда на,строителите, колко процента поскъпване на жилищата да очакваме през 2024 година. Аз залагам на 30% или повече.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в България има допълнителен данък, ако имота се препродаде скоро след покупката, ако не бъркам до 5 години. Не това е важното.
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледах едни коптори в София за половин милион за основен ремонт.И това са от "евтините", скъпите са на цени като за Париж, Берлин и Лондон. Редно е тук да стане като на запад 40 процента данък, ако имотът се препродаде до 10 години. Защо му е на човек да живее в тая ***, отиваш на запад и получаваш работа, здравеопазване, сигурност. В България се гърмят мутри и се разхождат мypгaви.
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента цените са паднали с над 20 % , тези какво говорят . Очаква се много сериозен спад на цените . Ако ще си правите къща с двор - действайте , но надути цени на жилища , мерси !
40
1
 
17
 
! Отговори
Аз Кочо преди 2 месеца
Лъжете като за последно.Навсякъде сделките се сринаха а в София растат с мижавите 4 пр спрямо последно тримесечие на 22. Но спрямо 21 сделките за София са минус 34 процента Честито
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че има сграден фонд от социализма , защото тези сега ни дерат живи и не им пука дори на палатки да живеете . Да ги успокоя брокерите , моето семейство и хората около мен няма да участваме на пазара на имоти , ще си караме в панелките .
38
7
 
2
 
! Отговори
Царска България преди 2 месеца
Селянията за комунистите е религия за тях като комунизма.
37
1
 
17
 
! Отговори
Илон Мъск преди 2 месеца
Няма апартамент, няма имоти, живее в сглобяема къща, няма кола, не му трябва, няма и куп други неща които богатите програмисти имат. Не знам що се случва така, най богатият човек в света да няма хапартамент от бетон.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фейк новина
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интервюта с най-големите лъжци.
34
1
 
9
 
! Отговори
The Iconomist преди 2 месеца
За бедните е най скъпо
33
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитрите програмисти изкупихме имотите на безценица, докато умниците кътахте парите под възглавниците и чакахте балона да се спука. От плиткоумници като вас изплатихме по 30-40 апартамента и имаме пасивен доход да изхраним и внуците си. Вече хитрите програмисти нямаме интерес към имоти, защото с доходността от тях развихме други бизнеси. Сега е ред на "народът" да купува на десеторни цени. Защото "народът" е много умен :)
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да си чешете езиците, в София и в комплексите с къщи около София всичко се продава още на дупка. Дори в малките градове се продава, защото покрай хоум офиса хората се върнаха. Имате свободен достъп до агенция по вписванията, гледате колко броя сделки има. Кой какво чул, недочул, разбрал няма какво да говорим. Аз НЕ бих купил имот в момента, защото имам достатъчен пасивен доход от наличните ми под наем. Ако е с цел инвестиция- фондове, акции, криптовалути, П2П кредитиране.
31
2
 
23
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Тези полудяха :))). Който и собственик на бизнес около мен да попитам се оплаква, че този Януари е много слаб. Само бизнеса с имоти процъфтява :D
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След доста години тук, на това чудесно като природа място България, ще живеят предимно богати хора от други държави в новопостроени къщи , а всичко построено досега тук ще бъде предварително сринато. Малкото останали българи ще бъдат обслужващ персонал , а бг шведите ще бъдат изметени безцеремонно нанякъде.
29
1
 
29
 
! Отговори
Разбирач преди 2 месеца
Каква е тая рекламна статия? Така ли мислят брокерчетата да съживят умрелия пазар? Вече свърши филма, рядко някой ще се излъже да даде 100 евра за двустаен в строеж в "перспективния квартал Малинова долина". Реалните цени са на половина и всички го знаят