43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални

Те смятат, че Путин носи цялата отговорност за случилото се
172
43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални
Снимка: БГНЕС

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.

Сред страните, които изразиха възмущението си от смъртта на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

Още по темата
47-годишният Навални, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", заяви посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", добави Кнудсен.

Страните заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

Те призоваха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се казва в изявлението.

Те също така призоваха Русия да "отмени репресивното си законодателство и да прекрати политическата злоупотреба със съдебната система".

"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", заяви Кнудсен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ разрешават ли независимо международно разследване при починалите вжтехните затвори? Независимо може би означава без участието на хора от англосаксонските държави, без държавите членки на НАТО и/или ЕС, без държавите, в които изброените досега имат военни бази.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия па кви са....я у киреча дето ви е мястото. Искали било те....и аз искам кака памела на задна *** нема....
150
1
 
0
 
! Отговори
Трол преди 2 месеца
Не е вярно. В Русия няма затвори и гулаг. Всичко е супер. Тичам натам, ама не ме пускат.
149
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците за първи път излезнаха масово на протест на погребението на Навални в Москва. Естествено има зверска цензура за това и нашите Копейки отново са скучни и плямпат тва кво им каже Кремъл, обладаните Копейки ахахаха
148
0
 
4
 
! Отговори
Вах, вах преди 2 месеца
Крадецът вика дръжте крадеца.
147
0
 
3
 
! Отговори
Стар следовател преди 2 месеца
Когато провеждаш разследване най-важното е да не стигнеш до себе си.
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 153. Русия ли гони дивото или Германия?
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До129. А какво ще кажеш за гилотината в Париж?
144
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Либерална *** 139 Чува се. Северен паток не може да бъде въстановен , а и не трябва.С руската газ се приключи. Това е едно от постиженията на Путин. Сега гонят дивото.
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 150. И защо така не приемат войната на Путин, а приемат войните на САЩ? Осъдиха Путин, но нищо не казват за чудовището Нетаняху. Кои са тези 40 държави че ще дават тон на 2-3 пъри повече държави.
142
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Четиридесет държава не са прави, че не приемат войната на Путин и неговия репресивен режим , а виждате ли добричкия Путин бил прав , да нападне и разруши Украйна. Какво хубава война направи и занули велика Русия.
141
1
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 месеца
КОЛОНИИТЕ НА САЩ ПОД СТРОИ.ЖАЛКИ И ПРЕЗРЯНИ ОТ ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ.
140
2
 
17
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
СМЕШНИЦИ.Фашистка солидарност
139
0
 
19
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Вярното заглавие - На 43 държави им е наредено да...
138
1
 
6
 
! Отговори
144 абе психопат преди 2 месеца
а твоят шанс е единствено тясна жилетка в Карлуково...
137
2
 
17
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 2 месеца
Тия 43 държави са пациенти без шанс за подобрение. И как ще го осъществят това международно разследване,щом трупът на все още живият Навални е в Масква ? В случаят се въздържам да предписвам медикаменти,защото заболяването на тия 43 държави е абсолютно ново. А науката престана да съществува.
136
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди това ще намерят химическото оръжие на Саддам Хюсеин...или как Джордж Буш стана президент...
135
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Власта в България трябва да се поучи на строгост от путанин - всички копейки в пандиза или екстрадиране у рашка.
134
2
 
14
 
! Отговори
Смъртта на преди 2 месеца
Тоя алкохолик и изнудвач нито е неочаквага, нито шокираща!Пишете глупости, че да задоволите половия нагон на САЩ и западните гейове!
133
0
 
17
 
! Отговори
Либерална утайка преди 2 месеца
За Северен поток нещо чува ли се?...

Спонсорирани публикации