Австралийски милиардер строи "Титаник 2"

Корабът ще е пълно копие на потъналия
13 мар 2024 18:30, Петър Бойчев
24
Австралийски милиардер строи "Титаник 2"
Снимка Фейсбук

Австралийският милиардер Клайв Палмър е движещата сила на плановете за построяване на "Титаник 2" - копие на известния кораб, потънал през 1912 с повече от 2 200 души на борда.

"Много по-забавно е да построя "Титаник", отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите", съобщава той пред местните медии с откровената честност на човек, който всяка година печели почти половин милиард долара от концесионни такси за добив на полезни изкопаеми, предава NOVA.

Палмър стартира плановете си за "Титаник 2" през 2012 и ги възобновява през 2018. Сега, шест години по-късно, той за трети път подновява проекта. По думите му въпросът не е как да печели пари, а къде да ги харчи. Когато преди повече от десетилетие Палмър за първи път споделя мечтата си да построи нова версия на "Титаник", всеобщото мнение беше, че е достатъчно богат и ексцентричен, за да го направи. Но COVID пандемията връхлетя света и проектът за няколко милиона долара беше спрян.

Палмър, председател на компанията "Блу Стар Лайн", имаше и други проблеми. През последните години той заведе множество съдебни дела срещу щатски и федерални правителства.

Първото загубено дело беше срещу правителството на щата Западна Австралия заради решението му да затвори границите си по време на пандемията. Друга загуба във Върховния съд дойде, когато австралиецът поиска милиарди долари обезщетение от същото правителство заради решението да блокира достъпа до проект за желязна руда.

Австралийският милиардер има заявки и за политически постове, като основател на регистрираната през 2018 г. партия "Обединена Австралия". Тя се прочу с това, че за рекламата ѝ бяха похарчени милиони долари, а електоралната възвръщаемост беше прекалено ниска. Партията беше дерегистрирана през 2022.

Сега, когато пандемията е отминала и круизните кораби отново са в морето, Палмър заяви, че моментът е подходящ да съживи мечтата си за "Титаник 2". "С голямо удоволствие съобщаваме, че след непредвидени забавяния отново се свързахме с партньори, за да осъществим мечтата си. Нека пътуването започне", каза милиардерът в съобщение до медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
Абе нещо много милиардери се навъдиха от него край на света ? Единия строи ракети до луната и. ел коли , другия започва титаници да строи , къде ще му излезе края , ....ще видим ?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 - А може и да стабем с по малмо еколози - то хората се двят във ванта, пдат от прозорци, самоубиват се... Аз все оше не разбирям, с каквъ акъл, човек без охрана тръгра срещу милиардер?
21
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Стартирал е плановете си през 2012 и още не го е построил.Прилича повече на реклама отколкото на реално намерение.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Името е прокълнато...никак не е добра заигравката му с човешкото нещастие.
19
1
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Когато имаш много,и си крал неограничено не Титаник ,а и ноевия ковчег 2 ще построиш.А ние ще рупаме кюфтета от соя и ще тръскаме кючеци на някоя мадона от чалгаджийницата.
18
0
 
3
 
! Отговори
браво преди 1 месец
по-добре така околкото да стоят на топло в някоя банка едни 30-40 млрд доларес и да ги раздават на скотовете като кредити, да си купуват панелки по 2-3 хил ойро квадрата...
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма много смъсъл. Може би заради името само. Но Ако е 1 към 1 копие ще се получи плаваща сапунерка на въглища. Еколозите ще го спукат тоя от съдилища и няма да е дълго време милиардер. При такъв избор от луксозни круизни кораби интересът доста бързо ще изгасне. А ако е Титаник-менте със съвременни мебели, електроники, двигатели - то какъв изобщо Титаник е?
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако иска може да се спусне и с аматьорска подводница до титаник 1. Много е хубаво
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извратеняк! Сигурно накрая ще заложи и взрив за по-сигурно.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предвид славата на номер 1 дали ще се намерят достатъчно пасажери
13
0
 
1
 
! Отговори
Mоа ли да питам преди 1 месец
До 5 и 6:Абсолютно съм съгласен с Вас.Но все пак имаме повод за ''гордост''.В леглото на тоя изкукал паралия от години се търкаля родна .***.Че и три чавета,дано успеят да поделят наследството.Все пак са пари,изкарани с пот на челото
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е че не могат да намерят подходящ по размери айсберг
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той го строи вече 20 години. Идеята беше да бъде пуснат през 2012 за 100 годишнината
10
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Много добра идея! Бях чел за този проект и се чудех защо се забави. Голяма атракция ще бъде! Да се надавам, че втора класа ще бъде на достъпни цени!
9
4
 
2
 
! Отговори
Мишката преди 1 месец
Да строй и да се маха в небитието . Решението е да се ликвидира с Зеленски и Америка .
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя явно е от по-сркомните милиардери. Доста има, дето искат да върнат времената отпреди титаник ... когато е имало по-малконаселение,а властта им е била гарантирана от конситуция и армия.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна скука, ако ще и 150 титаника да построи винаги ще се говори за оригинала, копието не е интересно.
6
2
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
дано Нашите от ППДБ се НаТоВарят на Него по Пъта си към ТихоОкеанските си Острови от записЪТ! ПоПътен Вятър, Момчета и Момичета!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О не, нека се подиграеме с паметта на хиляди загинали ... Поне сложете достатъчно лодки този път.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
""Много по-забавно е да построя "Титаник", отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите" - Още по забавно, а и полезно за обществото и околната среда, щеше да е, ако беше помогнал да подобриш социо-икономическия статус на 20-30 000 души с тези пари ... Ама не - гори 20 тона въглиища, за да се правим на филм от 90-те...

Спонсорирани публикации