Цените на жилищата в България забавят спада си

Глобален консултант отчита, че цените на тримесечна база са с лек ръст
Обновена: 12 сеп 2012 14:46 | 12 сеп 2012 11:33, Миглена Иванова
97
Цените на жилищата в България забавят спада си
Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са продължили да падат и през второто тримесечие, макар и с по-бавен темп, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

От компанията отчитат, че в периода април-юни цените на жилищата у нас са се понижили с още 2,6% спрямо аналогичния период на миналата година, което ни нарежда на 16-то място в глобален мащаб. За сравнение, годишният спад на жилищните цени през първите три месеца на годината беше 4,3%.

Консултантите отчитат, че през второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2 на сто. В сравнение с последните три месеца на миналата година обаче за периода април-юни е измерено намаление от 0,3%.

Страната ни е наредена на 39-то място в класацията на компанията, изготвена на базата на наблюденията й на 54 жилищни пазари по света.

Ирландия удържа първенството и е жилищният пазар с най-голям годишен спад на цените на жилищата – 14,4% през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината беше регистрирано понижение от над 16 на сто.

Второто място е за Унгария с 11,2%, следвана от Гърция с 10,3%. Челната петица се допълва от Испания и Португалия, а в десетката място намира дори и Китай, където е отчетен 7,1% годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие.

В периода април-юни най-силно са поскъпнали жилищата в Бразилия – с 18,4% на годишна база. на второ място е Австрия с 11% ръст на цените, а на трето – Турция с 10,5%.

Първата десетка по ръст на цените на жилищата се допълва от Русия, Колумбия, Исландия, Хонконг, Естония, Норвегия и Германия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, е нараснал с 1,1% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-силният тримесечен ръст от последните три месеца на 2009 г., отчитат експертите.

Скромното възстановяване на цените в глобален мащаб се дължи на стабилното представяне на основните жилищни пазари по света, посочва се в доклада на компанията.

Данните показват, че в периода април-юни цените на жилищата на 25 от наблюдаваните пазари са се покачили с по-бързо темпо, отколкото година по-рано.

Това обаче трудно може да компенсира слабото представяне на жилищните пазари в Европа, посочват от компанията. Възстановяването им е възпрепятствано от увеличаващата се безработица на Стария континент, затегнатото финансиране и ниското потребителско доверие.

Още новини за жилищния пазар в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който наистина иска да продава пуска 350-400Е на кв.м. за панел в зависимост от състоянието. Всички, които искат по-високи цени просто не искат да продават. Под тази тези нива, цените трудно ще паднат.
14
8
 
12
 
! Отговори
BAI-HUI до 15 преди 11 години
И на какво основание са тия 350 400 евро на квадрат в София???Вижте колко вървят къщите в големите градове в САЩ или Канада или Германия , после сравнете средните заплати по тия места и после говорете простотии.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората на опашка се редят да се заробят на някоя банка за 30 години за апартамен 100 кв., реални 60 със съмнително качество на строителството. Още ще падат
12
3
 
27
 
! Отговори
ха преди 11 години
аи стига с тез кьор фишеци,ако имаш 100000 евра в циганландия ли ги вложиш
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не купувайте, братя! Да могат наглите *** да свалят цените! Реалната цена за София е 350-400 евро на квадрат макс!
10
1
 
9
 
! Отговори
и преди 11 години
как е на комисионна ли почнаха да работят журналистите вече - 12 - абсолютно те подкрепям
9
2
 
41
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
няма такъв майтапцените на жилища се нареждат на 16-то място в глобален мащаб, а стандарта на живот и заплатите след 80-то
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТУК пишат хора които идея нямат за какво става въпрос и явно на 40 още си живеят в панела на мама и тате
7
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България в момента НЯМА пазар на жилища, защото за да има пазар, трабва да има свободни пари, а такива няма, няма и да има в близките 10 години.Обяснявам го по-простичко, за по-простите хора.
6
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цените на жилищата в България ТЕПЪРВА има да падат !
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокоино ...до 2-3 години така или иначе приемаме еврото -тогава наистина жилищата ще са скъпиАз затова сега си търся ,но не намирам на някакви намалени цениЦените явно си падат само в пресата
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"лек ръст" - дрън, дрън,дрън. Пазарът на имоти е пренаситен с предлагане срещу нищожно търсене. Изкуствено надутият балон няма начин да не се спука.
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви кажа , може и да има нещо вярноНе бих си продал жилището на ниска цена ,защото всички останали цени се вдигнаха бензина се задържа към 3 лева , храната не е евтина , раходите за ток,вода и тн ...също се вдигнаха
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"цените на тримесечна база са с лек ръст" ... DA, DA ... :)
1
1
 
35
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
За това стотици хиляди *** си купуват жилища, а иначе брокерите се чудят как да направят една сделка в годината!