Теглим повече кредити – за жилище, ремонти. Плащаме ваканцията от джоба

Лихвите са ниски, средно теглим малко над 100 000 лв.
9 авг 2019 16:08,
33
Теглим повече кредити – за жилище, ремонти. Плащаме ваканцията от джоба
Снимка: bTV

През 2019 година българските домакинства са изтеглили с 8% повече кредити от предходната година. Това каза пред bTV изпълнителният директор на най-голямата консултантска компания "Кредит център" Тихомир Тошев.

По думите му, в момента лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти на банките са с исторически ниски нива - средно са 2,8 и 3,2%.

Още по темата

Оказва се, че статистиката показва, че българите теглят средно малко над 100 000 лв. за покупка на собствено жилище.

Тошев обясни, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото това води до сериозен риск.

"Има стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затoва се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища", изтъкна експертът.

Освен на ипотечните кредити обаче, се наблюдава и сериозен ръст на потребителските кредити. Българинът тегли такъв тип банков заем най-вече за ремонти и премебелиране на дома.

Почивките си обаче предпочитаме да финансиране със собствени спестени средства и делът на хората, които теглят потребителски кредит за ваканция е все по-малък.

Тихомир Тошев коментира и изтеклите данни от НАП от преди няколко седмици и каква е опасноста за хората.

"Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни", категоричен е той.

Съветът на специалиста е да не даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
24
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен 3Щом съм купил жилище за 100 хил евро, значи това му е реалната цена, а не 60 хил евро както казваш. Дължа на банката 150 хил евро, ама за следващите 30 години, не сега. След 30 години жилището ще струва 300 хил евро, значи съм на далавера.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До така като гледамвсичко е груби сметки, но ак искаш задай по точна формула. Едно жилище трябва да се изплаща от 12 годишни наема (144 месечни) ако наема ти е 700 лева(среден софийски наем), смяташ 144*700 и това е равно на 100 800 лева и тогава слагаш и лихвите. Но не той ще му плати 150 хил евро с лихвите, може и шарана да се укаже по умен от Гошо.
8
5
 
5
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До Анонимен 3това по пиер квадрат ли го сметна? :) направо си за шестица
7
5
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До тия програмисти. 4Айде айдети какво си мислиш че на нас ни ги подаряват кредитите и не трябва да ги връщаме ?жилищните в момента са около 3% ГПРдали ще го теглиш ти или аз пак са 3%ако неможеш да се договаряш с банките това не е защото не си програмист а по скоро защото неможе да се пазарижотиваш и казваш имам X% от банка Y, вие колко ще ми дадетеобикаляш всичките банки и винаги казваш най-ниската си оферта
6
1
 
3
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До бай Илиян Стомнатасега живеете в света на парите
5
1
 
19
 
! Отговори
бай Илиян Стомната преди 4 години
По времето на другаря Живков нямаше такива кредити!
4
4
 
20
 
! Отговори
тия програмисти. преди 4 години
Аз ако искам потребителски кредит ще ми го друснат с лихва почти 5%.Един програмист ако иска кредит ще му го дадат с лихва 4% - защото имал бил по-стабилни доходи и не е толкова рисков.пак бедните плащат на богатите за да са богати
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гошо си купил жилище за 100 хил евро, дължи на банката с лихвите 150 хил евро в следващите 30 години. Реалната цена на жилището е 60 хил евро. 150 - 60= 90, на теория и на практика Гошо не е с актив от 100 хил евро, а с пасив от 90 хил евро. В кой момент актива и пасива на Гошо ще се изравни, за да бъде на нула и от там насетене всяка вноска да му е придобиване на актив? Някъде след 15 години. Гошо е Шаран, но слуша жена си Пена.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът живее почти на кредит!
1
3
 
15
 
! Отговори
2.3к заплатка преди 4 години
Не съм толкова богат с 2300 лева заплатка, че да тегля кредити!КОйто има пари и няма акъл, да тегли!Аь мога да стискам зъби, не държа да получа всичок на момента.