Цачева печели първия тур. Борисов май няма да хвърля оставка

Изненадата ще дойде от "новите" избиратели заради задължителния вот
431
Цачева печели първия тур. Борисов май няма да хвърля оставка
Снимка: Булфото, архив

На премиера Бойко Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има шансове ГЕРБ да претърпи поражение на президентския вот.

Към 10-и октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-и ноември, сочат данните от социологическо проучване на "Медиана", проведено между 4 и 8 октомври.

Според социолозите тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място на първи тур. За нея днес биха гласували 25,4% от избирателите.

За "Медиана" обаче големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти, извън собствената си партия - 93% от потенциалните й гласоподаватели са привърженици именно на ГЕРБ.

"Ако до изборите това не се промени, тази тяснопартийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция "Всички срещу Цецка Цачева", анализират социолозите.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели, защото изборите са задължителни. Референдумът също ще привлече избиратели, смятат те.

Данните на "Медиана" показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди "нови" избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев (18%). За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват "донори" и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов.

Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти "отвън".

На трета позиция (с 10%) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ). Той печели симпаниите на 6% от гласоподавателите.

Това обаче, далеч не е толкова сигурно. Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат.

Основното обаче е появата на тази огромна маса "нови" избиратели. Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати, защото тези избиратели като цяло са непредсказуеми. Нямат "свои", предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта, настояват социолозите.

Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се "люшнат" в последния момент и да се консолидират. А техният обем е толкова голям (около 13% от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха.

Проучването сочи още, че лидерът на "Движение 21" Таня Дончева се радва на симпатиите на 4,6% от избиралите. 4,2 на сто ще гласуват за претендента на РБ Трайчо Трайчов, а за бившия премиер Пламен Орешарски – 1,3 на сто.

Ако парламентарните избори бяха днес ГЕРБ отново щеше да е първа политическа сила. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27% от избирателите, 18% за БСП, ДПС и ПФ биха имали гласовете на по 7,5  на сто, РБ – 4,5 на сто. Останалите остават под бариерата от 4% за влизане в парламента – АБВ – 2,9%, "Атака" - 2,9%, "Движение 21" - 2,9%.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 8 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

"Медиана" носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евреите минали през Червено море с помощта на чудо.И нас, българите ни трябва чудо и Божията помощ, за да минем през червеното море на партийната номенклатура, за да стигнем до демокрацията.
262
0
 
36
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Когато няма видима промяна за последните три години управление, а народът иска да избере президент от същата партия, с хапливо и интригантско поведение е жалко защото няма да видим края на тази бежанска криза с тези управляващи. Защо премиера искаше през юли да станем гореща точка на бежанската криза, а сега прогнозират избирането на техният кандидат? Явно имаме къса памет!
261
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРаботи за Външно,МВР и куп други министерства егати агенцията!
260
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медиана със собствени пари направили проучването!хахаха....Ако бяхме Европейци този Кольо щеше лежи в затвора!
259
0
 
25
 
! Отговори
Медиана ли го казва? преди 7 години
На "Медиана" вяра нямам ! Явно разчитат на късата ни памет. Та нали в навечерието на последните парламентарни избори именно "Медиана", "Сова Харис", "Афис" и "Галъп" даваха преднина на БСП пред ГЕРБ ?
258
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кои са НОВИТЕ избиратели? Тези, за които с постановление раздавате по 500 евро, настанявате и обгрижвате?
257
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак да ме изтриете - пак искам ОСТАВКА!!!!
256
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вий Цецка не я мислете.Тя има няколко резервни варианта,няма да умре от глад.Ако не стане президент,ще стане пак депутатка. Ако остане извън парламента,ше работи като стругарка.
255
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** зад стругарката изглежда симпатичен човек,затова ще му дам един приятелски съвет. Не се усмихвай,когато те снимат. Сериозен изглеждаш много по-добре.
254
1
 
23
 
! Отговори
гдр преди 7 години
До печатница костинбродКопче на направи ми деня с това сравнение.Цецнах се от смях в кръста.А истината е, че явно ще фалшифицират вота.Затова сега всеки ден до изборите ще ни вадят всекакви агенции с резултати в които Депардйо печели.Тиквата е взел едни пари и требва да ни направи джамахирия.Пфу!Па сега му преведоха пари, има да купува...
253
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните дни се питах кога ще излезе подобно проучване, което да ни даде "правилните" проценти .... е, ето ги ти тях.Браво на Медиана, но едва ли това тяхно т.н. ЕСИ ще окаже влияние на незомбираният български избирател!Гласувайте и за президент и на референдума.
252
3
 
14
 
! Отговори
ПАЯК преди 7 години
БЪЛГАРИ,ИЗБОРИТЕ ОТДАВНА МИНАХА.ПАЗАРА МЕЖДУ ПАРТИИТЕ ОТДАВНА СЕ СЪСТОЯ .ЦАЧЕВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ И ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ В ПОДГОТВЕНИЯТ ЦИРК НАРЕЧЕН ИЗБОРИПИСАЛ СЪМ И ПАК ПИША.26Г. НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ Е ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В ЛИЦЕТО НА ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ИЗГЛЮЧЕНИЕ.ВСИЧКИ ИЗБОРИ СЛЕД 1987Г СА САМО ЗАНИМАНИЕ ЗА НАИВНИЦИ .ПАЗАРА СТАВА МЕЖДУ ПАРТИИТЕ С МНОГО ПАРИ И НА РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП.
251
1
 
34
 
! Отговори
печатница костинброд преди 7 години
На всякъде в анкетите води генерала, а според "социологическите" агенции води Депардйо??? !!!! Ясно...!
250
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си набутат проучванията на мира янева в кривата муцуна!
249
1
 
34
 
! Отговори
Хм преди 7 години
За да се постигне такъв резултат за Цецка,то Цецо не просто трябва да надмине себе си,а да засенчи Дядо Коледа по бързина и ефективност!Чувалът с костинбродски номера трябва да е препълнен и доставен навреме до всяка точка от страната,иначе Цецка гори!Голям сеир ще бъде....
248
2
 
31
 
! Отговори
До само герб преди 7 години
Не!!!!!!Няма да гласувам за Мащехата!!!!!
247
4
 
21
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Ей, това "бившия" комунист е идивид с закостенял мозък!!!!!!Вместо да издигне независимата кандидатура на ген.Радев, без да го обвързва с паптическата си идеология и да консулидира хората отвратени от Герб около Личноста на Генерала, те продължават да се боричкат помежду си за власта!!!Дано на предстоящите президентски избори българинът да гласува за Личноста, а не за партия.Твърдо за ген.Радев! , а не за поредната партийна пионка, готова да продаде/предаде националните интереси на Бг!
246
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гейберугите ще си присвоят гласовете "не харесвам никого"или както там се води.3атова гласувайте за име с шанс 3а балотаж..
245
0
 
17
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Де бре! Почекайте малко! Не си клатушкайте краката ,преди да сте се покачили на магарето! То че от 1990 г насам всички президенти са назначени , а не избрани е верно ! Ама сега почекайте да видимо ! И не забравяйте на референдома да гласувате за мажоритарни избори! Стига с тия организирани престъпни групи ,наричащи себе си партии вместо мафия !
244
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако наистина мъжете от снимката спечелят, 3начи не сме народ, а ***!