Депутатите си ваканцуват и прибират едни пари – 5344 лв. на калпак

Освен заплати, взимат за комисии, години стаж и... т. нар. безотчетни
14 окт 2016 10:37,
120
Депутатите си ваканцуват и прибират едни пари – 5344 лв. на калпак
Снимка: архив, Булфото

Депутатите си гласуваха близо месец ваканция до президентските избори на 6 ноември, като обясниха, че Парламентът може да не работи, но не и те, защото комисиите ще заседават, съответно и ще получават... заплати.

За това време всеки депутат ще получи 5344 лв. Как се получава тази сума?

Още по темата

Заплатата на депутатите се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3. В последните три месеца тя е била 975 лв., следователно основната заплата на всеки народен представител, който не отсъства от работа, е 2925 лв.

Председателят на Парламента получава 155% от заплатата на редовия депутат, което е 4534 лв.

Зам.-председателите пък получават 145% от заплатата на народния представител, т.е. 4241 лв.

Депутатите обаче получават и по още 15% от заплатата си за участие в комисия – 439 лв., както и по 30 лв. за всяка година трудов стаж. Така, в минималния случай, един депутат получава месечно 3394 лв. Трябва да се има предвид, че всеки депутат участва поне в две комисии и много малко имат само година стаж.

Освен това всеки народен представител получава и т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв.

Следователно минималната сума, която вземат народните избраници за месец, е 5344 лв.

Отделно се покриват разходите за личните им автомобили – по 20 ст. на километър пробег, изчисли bTV.

Днес Парламентът трябваше да се събере на извънредно заседание, след като депутатите от БСП успяха да съберат необходимите гласове за това.

Първата точка в дневния ред беше свързана с отмяна на решението предизборната ваканция. Заседанието обаче пропадна заради липса на кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
17
 
! Отговори
Явор преди 7 години
ГЕРБ пуснаха клоуна Волен Сидеров, да закрие парламента до изборите, за имат тотален комфор. Обаче сметката им изленз крива и в последствие се наложи ТЕ да застанат зад това решение! Златния пръст на Волен, в случая се оказа трагикомедия! Защо някой не попита "майката" на анцията като председател на събранието, какво смята за неговото разпускане, като основен стълб на демокрацията във всяка една страна? Интересно какво би казала?
37
0
 
22
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 7 години
ОО ИМАТ БЕЗПЛАТЕН БЕНЗИН . КОЛА, РЕЖИИНИ, СЕКРАТАРКА, И АССИСТЕНТ-ПОМОЩНИК..ЗА ТЯХ ВЗИМАТ СЪЩО ЦАРСКИ ПАРИ !!...ИМАТ ГАРАНТИРАНИ ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ОСУГУРОВКИ. А ВСИЧКО -- ВИЕ ПЛАЩАТЕ, БУЛГАРОПИТЕЦИ.НА МЕСЕЦ ВЗИМАТ ПОНЕ 10 000 -15 000 ЛЕВА ЧИСТА ПАРА КЕШ СУХО.
36
0
 
16
 
! Отговори
е, и ? преди 7 години
Бг-СЪД. СИСТЕМА си ваканцуват вече 26г. Е, и?
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ПРИБИРАТ КАТО ИМА *** НАРОД!ТЕЗ ТЪРТЕИ АКО БЯХА В ДРУГА ДЪРЖАВА ЩЯХА ДА ЯДАТ ЗДРАВО ДЪРВОТО!
34
0
 
15
 
! Отговори
нормални неща преди 7 години
За политиците особено в Бг , това е нормално ,........ ваканцуване , крадене, лъжи , измами , далавери и търгаш ,...и всичко отрицателно за каквото се сетите ...
33
0
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
ГЕРБ се крият като мишки, защото знаят, че ако са в Парламата, народа може всеки момент да ги напляска. Боко скоро ще излиза като Орешарски пот задните входове. Още малко талибани да дойдат в София и ще има здрави екшъни. За съжаление, след некадърното управление на Тиквуня ни чака дълга и дълбока икономическа криза.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
. Те са лекари, юристи, учители, дърводелци, фермери, чистачи, продавачи, художници, артисти, пенсионери. Тези хора трябва да са в парламента. Тези хора трябва да получават заплата. Политиката е кауза. И не се прави политика за пари. Политика се прави от хора за хора. А не от депутати за депутати. Да гласуват закон и да си отменят възнагражденията!!?? Никога няма да го направят. А Вие бихте ли?
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност взимат повече. Днес.бг са пропуснали някои пера - за срещи с избиратели, квартирни, за сътрудници и експерти и сигурно още десетина други. Това, което се плаща за един депутат са около 20000 лв. месечно. Докато българина търпи, така ще е.
30
2
 
9
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Хомонизма-соцализма ги научи да получават без да работят- как да отвикнат сега?
29
0
 
12
 
! Отговори
Tret преди 7 години
Я къде са синдикатите....защо и ние не получаваме по 30 лв за всяка година трудов стаж? Какъв е тоя КТ на НС...защо е различен от КТ за плебса.?
28
1
 
15
 
! Отговори
Размисли за ГЕРБ преди 7 години
Защо ни е парламент или демокрация, та нали си имаме Бойко. Няма нужда да ни пита как да ни управлява. Че питат ли се овце? Той ще ни управлява както Меркел му нареди, а това означава толерантност и прием на бежанци на макс! Пенсионерите взимали малки пенсии, та за какво сте вие техните деца, ако не да ги храните! Щели бежанците да превърнат България в клоака, та нима това е вашата страна, тя е на всички! Кой казва, че не може това да е тяхната страна?
27
1
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Както каза Майката на нацията - те не са като обикновения гражданин.
26
0
 
20
 
! Отговори
жълто паве преди 7 години
Милите наши родни крадци!Дано ви приседне!Безсрамни и безкрупулни еничери!
25
1
 
32
 
! Отговори
КАРЙ НА ДЕМОКРАЦИЯТА преди 7 години
ГЕРБ официално се изпикаха в лицето на демокрацията! Султана от Банкя, разпусна ненужното му Народно събрание! Вие си го избрахте!
24
0
 
14
 
! Отговори
КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА? преди 7 години
След като в политиката / а всичко в Бг е политизирано/ , няма МОРАЛ И ПРАВИЛА ?
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безумие !!
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мутрите, които станаха депутати за 27 години стартираха един процес, който вече е набрал толкова голяма скорост, че не вярвам, че може да бъде спрян, а те даже натеглиха заеми мислейки си, че с тях ще раздвижат икономиката, след 10 години да му мислят онези, които ще трябва да ги връщат, наистина страната няма как вече да успее и да се спаси от гибел, съжалявам, бъдещи пенсионери, да сте били по-осъзнати когато е трябвало.
21
1
 
41
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 7 години
АЗ СЪМ ВЛИЗАЛ В БЮФЕТА И СТОЛА НА ПАРЛА МЕНТЕТО..ТАМ ЯДАТ СТРАШНИ ВКУСОТИИ ВСЕКИ ДЕН ПО 5 ПЪТИ - ПЪРЖОЛИ ПО ЕДНО КИЛО ПОРЦИЯТА, МЕСА, КЮФТЕТА ПО 500 ГРАМА. ГАРНИТУРИ, СУПИ,===БЕЗПЛАТНО !!. ВСЕКИ ДЕН..А И СИ ВЗИМАТ ЗА У ТЯХ СИ НОН-СТОП ВСЕКИ ДЕН !НЕКА ДА НАМАЛИМ БРОЯ НА ДЕПУТАТАИТЕ НА 36, ПО 4 НА ПБЛАСТ..ВРЪШЩАМЕМЕ СТАРАТА ОБЛАСТНА УРЕДБА 8+1 ОБЛАСТИ..И ПО 4-ИМА ЧОВЕКА НА ОБЛАСТ ЗА ДЕПУТАТИ !!.ТРИ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ - 420лв = 1260лв - ЕДНА ДЕПУТАТСКА !ТОВА Е ...НЕ ПОВЕЧЕ !
20
2
 
21
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Пак гласувайте за тях, избирайте ги, заблудени хорица, а те ще лапат и ще си живеят живота на наш гръб!!! Сами сте си виновни!!! Не гласувайте на 100 % и да ги видим тогава?
19
0
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Дайте им на 20 души по един калпак!