4 милиона до урните в неделя. Българинът обаче още избира

Драматични обрати на балотажа, прогнозират от Алфа Рисърч
Обновена: 4 ное 2016 21:22 | 4 ное 2016 12:00,
184
4 милиона до урните в неделя. Българинът обаче още избира
Снимка: архив, Булфото

Нарастваща избирателна активност, сигурен балотаж и разместване в първоначалните позиции на част от кандидатите – това регистрира проучването на електоралните нагласи в края на кампанията за президент и национален референдум, проведено от Алфа Рисърч, между 31-ви октомври и 2-ри ноември.

Изследването е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна.

То сочи, че за периода на предизборната кампания, декларираната готовност за участие в президентския вот нараства от 61% на 69% от пребиваващите в страната избиратели. Пресметнати в реални гласове, това означава, че на първия тур на 6-ти ноември до урните ще отидат най-вероятно между 3,8 и 4 млн. избиратели.

Тенденция към ръст бележи и активността за националния референдум – от 52% до 61%.

Намерението за гласуване в прякото допитване, както и категоричността на участието, остават по-ниски от тези при президентските избори, но близко до границата за валидност на референдума, отбелязват социолозите.

Според Алфа Рисърч изходът от президентската надпревара ще се реши на втори тур, в балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от  БСП Румен Радев. 

Налице е обаче сближаване на позициите между двамата – за три седмици разликата между тях пада от 7,9%  на  3,8%.

Скъсяването на дистанцията се дължи на два паралелни процеса. От една страна, Румен Радев подобрява слабо подкрепата си - от 21,4% до 22,5% в резултат от общата мобилизация на БСП, както и от преминаването към него на част от вота за Калфин и Дончева, доколкото той се възприема като кандидата с най-голям шанс да стигне до балотаж.

От друга страна, Цецка Цачева губи позиции в традиционния и най-многоброен през последните години електорат на ГЕРБ - избиратели от средната класа в столицата и големите градове, което намалява подкрепата й от 29,3% до 26,3% сред твърдо решилите да гласуват. Тя запазва обаче позиции в малките населени места, където провеждаше по-активна кампания. Ключов за нея ще бъде вотът в големите градове, настояват социолозите.

Значим ръст в рамките на кампанията и с голяма вероятност трети ще е кандидатът на националистите Красимир Каракачанов. Поставяйки в центъра на изявите си проблемите на сигурността и притесненията на българските граждани от притока на бежанци, той мобилизира подкрепа от около 12,5%. 

Силна динамика показва проучването и при следващите по ред кандидати – Веселин Марешки и Пламен Орешарски. 

Подкрепеният от ДПС бивш премиер стартира с личен потенциал от 0,5%, но успява да достигне до 6,9%,  над 90% от които идват от избиратели на Движението.

Липсата на сериозен дебат по стратегически за страната приоритети позволява Веселин Марешки да се позиционира като приемливата за протестния вот алтернатива, подплатена със силата на материални стимули като евтини горива и лекарства. В резултат, подкрепата за него почти се удвоява от 3,7% до 7,1% от твърдо решилите да гласуват, допълват от Алфа Рисърч.

Губещи от очертаващата се висока избирателна активност и от преждевременното преформатиране на кампанията за първия тур в кампания за втори тур с основен акцент върху двамата водещи опоненти, са кандидатите на по-малките партии.

Трайчо Трайков запазва потенциал от 5,2%, но отстъпва. Част от вота за Калфин преминава към ген. Радев, поради което той бележи спад от 6.8% на 5.1%. Аналогичен отлив е налице и при Татяна Дончева – от 4,7% на 2,6%.

Според социолозите за първи път на президентски избори у нас двамата водещи на първи тур кандидати събират под 50 на сто от  вота на избирателите. При очертаващата се избирателна активност, на балотажа те ще се борят да привлекат около милион и осемстотин хиляди гласа, което е многократно над собствената им тежест. 

Точно тази огромна диспропорция между собствен и допълнителен вот, наред с малката разлика между Цачева и Радев, неясните позиции на партиите за подкрепа на балотажа и непрогнозируемата психологическа атмосфера след първия тур, могат да предизвикат драматични обрати на втория тур на изборите, прогнозират от Алфа Рисърч. 

******************
Настоящото изследване е проведено в периода 31 октомври – 02 ноември 2016г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия. Проучването е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Не се заблуждавайте, че имате право на глас. Това не е така! Цялата система е порочна и хората, които влизат във властта въобще не се избират от народа..
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валентинке,на Калфин му се обяснявай на св.Валентин,а в неделя сме на избори.Твоя любимец го видяхме какво може,сега да видим другите.
68
7
 
2
 
! Отговори
За ердоган преди 7 години
На изборите за призидент всички пускаме невалидна бюлетина на която пишем ЕРДОГАН
67
12
 
1
 
! Отговори
валентина преди 7 години
Калфин е,това е нормалния избор,и да,искаше да направи нещо,но не му разрешиха,като например увеличение на заплатата-същото,което бочето каза,че 2017 ще го направи,е,защо не се съгласи с Калфин,когато го искаше?мислете с главите си хора,никой от кандидатите не е..без думи,само Калфин има глава на раменете си.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избирателите на ГЕРБ са като о.в.ц.е.За когото им кажат,за него гласуват.
65
1
 
3
 
! Отговори
Relaxi преди 7 години
Леле. 4 млн души... само , от тия избори 4 млна, вместо 10 млна, след време и 3 млна, Не те , а народа трябва да се оправим държавата.. жалко че само на избори за няколко дни мн хора вярват в празни думи, кат митат избори пак, няма работа заплати ниски , чужбина, накрая бг тата , не правят деца , щот няма условия, Направете така че да ИМА ДЕМОГРАФСКИ ВЗРИВ , и всички прогонени да имат работаааааааас евро заплати, кат не , само вятър и мъгли, СРАМОТА
64
3
 
8
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Това са глупости бе. Във всеки един по-сериозен сайт има анкета за кого ще се гласува. Навсякъде Румен Радев води със 6-7 % . Яко ни съпонисват за предстоящата манипулация.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На изборите за призидент всички пускаме невалидна бюлетина на която пишем ЕРДОГАН
62
0
 
8
 
! Отговори
само минавам преди 7 години
И тук не си поплюват..! Съвсем, като в изданието БЛИТЪЦ на КОЙ.... Браво, деца на Бате Бойко!!!
61
6
 
3
 
! Отговори
Бачо Киро преди 7 години
Само бате Винету!!!
60
0
 
21
 
! Отговори
Край преди 7 години
Аз гласувам за всеки само не е и за Цеца. Аз не съм поданик на Борисов и вече не ми е забавен тоя дембелин.
59
1
 
6
 
! Отговори
hohoo преди 7 години
ЦЕЦКА, ЦЕЦКА, ЦЕЦКА МАМА МАМА МАМА МАМА ХОХОООО
58
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Няма ли един смел социолг да дойде да хванем бас. Казвам че Радев ще е с повече проценти от леля Цецка на първи тур. Все пишат обратното социолозите а за бас не са съгласни.
57
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз гласувам за Трайчо Трайков на първите избори и за ЦЦ на балотажа.В ежедневието не купувам горива от Нефтохим.
56
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ромите дали са за мажоритарни избори ли за намаляне на субсидиите на партиите - дали могат да ги прочетат тези думички. Нищо и те имат право на глас.
55
5
 
9
 
! Отговори
Алфа Рисърч преди 7 години
Алфа Рисърч, Алфа Банк, Алфа ТВ или накратко Гласът на Путин
54
2
 
6
 
! Отговори
ист преди 7 години
Вярвам само на червен Колю. Каквото предвиди, случва се точно обратното. Мога да залагам.
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин Цецка освен с "европейския" език ни впечатли и с друго свое мнение,а имено,че субсидията от 1 лев. е малко.Малко им е,те са свикнали на много.Много милиони и милиарди,изедниците му ненаситни.Уф.
52
2
 
18
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Винаги съм се смял на *** такъв народ няма никъде! От както си знам плюят ГЕРБ избират го, със стачки го свалят от власт после пак го избират и продължават да го плюят. Сега плюят Цецка накрая ще се окаже, че нея са избрали за президент и ще продължават и нея да плюят както стана с Плевнелиев.
51
1
 
7
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Винаги съм се смял на *** такъв народ няма никъде! От както си знам плюят ГЕРБ избират го, със стачки го свалят от власт после пак го избират и продължават да го плюят. Сега плюят Цецка накрая ще се окаже, че нея са избрали за президент и ще продължават и нея да плюят както стана с Плевнелиев.