Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?

Социолог и политолог ведно: Цачева не мобилизира ГЕРБ!
7 ное 2016 10:30,
331
Контролиран ли е хаосът? Ще подаде ли Бойко Борисов оставка?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изборите вчера и очевидната преднина на ген. Румен Радев пред Цецка Цачева стои един голям въпрос: Какво се случва, ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка?

Имаме ли конституционни пречки за това, тъй като три месеца преди края на мандата си президентът Росен Плевнелиев не може да разпуска Народното събрание?

Още по темата

"Ако се стигне до там, защото още не сме сигурни в това, има вероятност Конституционният съд да излезе с някакво тълкование, че служебният кабинет няма да има право на законодателна инициатива при все още работещ парламент", коментира социологът Атанас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това, което даде премиерът късно вечерта като заявка е, че няма да подава оставка преди втори тур.

"България трябва да има бюджет до Нова година. Влизайки в режим предсрочни избори няма кой да го гласува този бюджет и нещата стават доста драматични", посочи политологът Любомир Стефанов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Атанас Стефанов добави, че се запазва водещата позиция на ГЕРБ на ниво парламентарни избори, но това, което лидерът на БСП Корнелия Нинова е демонстрирала като поведение вчера е много добра тактика.

"Още в хода на кампанията видяхме две особености - Цецка Цачева не може да мобилизира целия електорален потенциал на ГЕРБ, някъде около 1/4 не са склонни да я подкрепят. Докато ген. Румен Радев беше излязъл пък много отвъд традиционните гласоподаватели. Единият реално е успял да се пласира като мажоритарен кандидат, а другият дори не е успял като партиен", подчерта Атанас Стефанов.

Политологът Любомир Стефанов се съгласи с него: "Цачева не можа да мобилизира ядрото на ГЕРБ и това е притеснителното за партията", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
22
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Баба Цецка от с. Драгана определено не беше най-подходящия избор. Със скромни възможности и големи амбиции, Цецка се издига по партийна линия, докато връстниците и залягат над учебниците.Със скромен произход, изпълнителна и безкритична, безрезервно лоялна към Партията (и сега към ГЕРБ), тя е идеалния кандидат за ББ. Особено след горчивия опит с Плевнелиев - влязъл в политиката с вече успял бизнес и големи възможности, на който не можеш да му повлияеш. Трън в очите и на едните и на другите.
243
10
 
7
 
! Отговори
КТБ къде са парите преди 7 години
я па си сакам бат бойко а не червени крадци
242
2
 
12
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 296Не съм ГЕРБ-ер изобщо и не се надявам. Не виждаш ли номера, който прилагат? Бойко, че е *** - *** е, но има умни съветници. На него не му трябва президент от ГЕРБ, за да има пълна власт. И въпреки това той заплаши с оставката и то не един път, а много. Всички трябваше да разберат. Сега ще се покаже, че е голям мъж и човек на думата си и ще се оттегли. Част от народа ще е много щастлив. Служебното правителство ще се изложи зверски и кой ще се завърне да 'спасява народа'?
241
0
 
4
 
! Отговори
ДО БАУ,БАУ.., преди 7 години
Надявай се,но ду-*** те лАже....
240
1
 
12
 
! Отговори
дедо Йов преди 7 години
Уважаеми избиратели, в България има хора с Огромни количества пари, хора за който едни 100000 евро например са колкото за Вас и за мен 100лв и Вие мислите че тези "величия" ще оставят българския народ посредством "избори" да определя послушните пионки начело на държавата.........м-да докато вървят "страстите" покрай "изборите" тия изедници си подреждат изпълнителите!
239
9
 
7
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Ще подаде много ясно. Нали за това избраха Цицка, за да загуби и той да има причина да подаде. Кой нормален политик ще отправя такива заплахи "ще подам оставка ако не спечелим на първи тур"? Каква причина би имал да го каже? Да уплаши гласоподавателите ли ? Та той ако беше избрал Фандъкова или кмета на Бургас победата щеше да е сигурна. Той избра мъжо-подобна особа със силно отблъскващ вид да представлява страната. Защо? Ами, за да загуби! На следващите избори пак ще спечели и то без коалиции.
238
1
 
22
 
! Отговори
Стига! преди 7 години
Не носете от 10 извора оправдания Борисов да не подаде оставка.Най-после и без него ще съмне.Има вратички,начини и хора за всичко.Ще се намерят решения,само веднъж за винаги тоя да се махне от живота ни,докато все още дишаме..!
237
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО, НЕ СИ МЪЖ!
236
0
 
26
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ВСИЧКИ БЯХМЕ НАЯСНО, ЧЕ БОКО Е ЛЪЖЕЦ И ТЪМЕН СУБЕКТ, КОЙТО НЯМА ЧЕСТ, МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО !!! КАКВО ЛИ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ БАНДИТ С ТЪМНО МУТРИНСКО И СИКАДЖИЙСКО МИНАЛО.
235
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не казвай,никога!Умният политик,винаги си оставя вратичка за отстъпление!Пък и прекалената набожност и Богу не е драга!Властта приспива и най добрите сетива!41656
234
4
 
11
 
! Отговори
МАГИ преди 7 години
До АнонименТАКА Е , ТУК ВИЖДАМ ЧЕ НЕ ОБИЧАТЕ ГЕРБ.....ПОВЕЧЕТО ,ДА СЕ НАДЯВАМЕ ТОВА ДА ПРОЛИЧИ НА ВТОРИЯ ТУР,ХАЙДЕ БОЙКО ДА СИ ГЛЕДА ВНУЧЕТО ВЕЧЕ, СТИГА СЕ ПРАВИ НА МЪЖ, СЕГА ИМА ПО ГОЛЯМ ОТ НЕГО.......
233
0
 
23
 
! Отговори
пух преди 7 години
ще подаде, ама друг път. на всички е известно че на.пик.аните *** си променят мнението през 3 мин и 28 сек., а да не забравяме в каква нервна криза изпада като не реже лентички.
232
2
 
20
 
! Отговори
Сбъркана логика преди 7 години
Ние и от Герб дотук не сме видели нищо добро, но ето че Герб ни управлява толкова години вече. по вашата логика След първия опит не трябваше да допускаме Герб до властта втори път.
231
5
 
4
 
! Отговори
tim преди 7 години
и аз подържам европа и европеиския път на България но имам един конкретен въпрос защо във Европеиска България няма електронно гласуване и гласуване по пощата както е във Цяла Европа пък и във бившите източни страни Чехия Полша и Унгария.А тук се бяга от това като дявол от тамян нали сме на правилния път на развитие но маи не баш
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е довод. ЕДна партия може да бъде и 200 години във власта - В САЩ властта си я поделят две партии. Във великобритания - също. Според Герб щом веднъж или два пъти при една партия е било лошо, алтернативата е вини да бъде с другата партия- докато умре лидера й. Това е несериозно. партиите се сменят, получават нови и ноив шансове. тоав е плурализъм. Инаеч можехме да не сменяме Член първи.
229
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нуждаме се от Велико народно Събрание. първо - Кръгла маса, на която да се обсъдят темите за да не настане хаос. после - Велико народон събрание. С една единствена точка - намаляване на нужната бройка на 51 процента и саморазтурване. посел ще продължи като обикновено народно събрание и ще измени Конституцията, която е остаряла.
228
6
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
за 25 години БСП е в управлението на страната 5 пъти. Нещо добро да сте запомнили от всичките им месии и прехвалени лидери??? Защо сега да е различно?
227
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб не могат да разберат, че този антикомунизъм само им вреди. Аткикомунизъм при положение, че те са най-големи комунисти е смешен и жалък. да не говорим, че е остарял. като махнем магистралите, които трябав да са ЗАДЪЛЖЕНИЕ на герб, а не нещо луксозно, и Пещерния антикомунизъм де факто Герб не може да се похвали с нищо друго.
226
1
 
6
 
! Отговори
тими преди 7 години
истината е че докато не се смени системата за избиране няма да се промени нищо все ще сме си на дъното както е във Европа и Сащ пък държавите са добре но там хората не гласуват за спусната листа както е във България сигурен съм че никой не познава своя народен представител кои е той във своя район там се гласува за личност която наистина ще се стреми да решава проблеми на своите избиратели
225
1
 
3
 
! Отговори
Фен на бсп преди 7 години
До 256,А вие имате ли идея какво става ако пък вземе че остане вашият човек и продъшжи да мачка хората!?Аз ще ти помогна!Бг приключва!