"Алфа Рисърч": Радев печели – с вот откъм ДПС, ВМРО...

И Цачева разширява подкрепа от РБ, ПФ и Марешки, но по-малко
11 ное 2016 11:00,
254
"Алфа Рисърч": Радев печели – с вот откъм ДПС, ВМРО...
"Алфа рисърч"

Румен Радев печели балотажа с 10% преднина пред опонента си Цецка Цачева. Вотът за него се подсилва откъм ДПС, АБВ, ВМРО и Веселин Марешки. Въпреки че никоя от тези партии не призова привържениците си да подкрепят някого на втория тур, избирателите им масово се насочват към генерала.

Това сочи социологическо проучване на "Алфа Рисърч", направено три дни преди изборите – между 9 и 10 ноември. То е проведено по поръчка сред 1100 души и заплатено от Нова телевизия*.

Още по темата

Данните показват, че приблизително 3,6 млн. души или 52,6% от всички избиратели ще гласуват на балотажа. Почти всеки пети от тези, чиито канидадати не се класираха за балотажа, ще се въздържи да гласува. Като цяло обаче се очаква висока активност и за втория тур.

Изследването е проучило и разпределението на гласовете на отпадналите от надпреварата играчи.

Според данните Радев трупа подкрепа най-вече от гласувалите за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, 90% от които заявяват, че ше гласуват за него на балотажа.

Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за Ивайло Калфин и по 40 на сто от избралите Красимир Карачанов и Веселин Марешки.

До четвъртък преди деня на вота Цачева също успява да мобилизира допълнителн аподкрепа, макар и доста по-ниска. 56% от избирателите на Трайчо Трайков са решили да гласуват за нея.

По 25 на сто от гласувалите за Каракачанов и Марешки също ще го направят. До момента Цачева не получава подкрепа от ДПС, сочи още изследването.

Допълнителните гласове към Радев и Цачева се основават на различни аргументи. Проучването показва, че Радев се възприема повече като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Борисов. Цачева пък се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Според "Алфа Рисърч" може да има промени в процентите в последния момент благодарение на около 25 на сто от решилите да гласуват. Те все още не са избрали на кого да дадат подкрепата си.

**********************

*Проучването NOVA ALPHA INDEX е съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Изследването е проведено в периода 9 – 10 ноември 2016г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия.

Проучването е проведено сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
32
 
! Отговори
%%% преди 7 години
Не се подвеждайте по социолози и разни агенции а ходете да гласувате,вижте какво стана в САЩ всички даваха победата на Клинтън а накрая!ГЕРБ са мобилизирали ромски лидери и лихварите по махалите и са развързали торбата с парите....
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко заблудени хора има. Тръмп щял да донесе Мир. Хахаххахахсхахха Само гледайте.....където има крайно леви и крайно десни....МИР никога няма.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
анкета на в. Сега - 69 за Радеев на 10 - за Цачева.
29
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 7 години
никога НЕ Е била дясна бе момче. Нещо си се объркал. Десни са само богаташите, че искат да си пазят ограбеното от държавата
28
0
 
0
 
! Отговори
Halfa преди 7 години
Nikoi nema doverie na tesi izmislici. :-) realnite chisla sa v turskite medii.
27
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция била зад Герб по смешна манипулация, не може да има хахахаха.Вече влизате в сферата на идиотизма.Дясна България и номер 17.
26
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ще спечели, не зеаради ДПС, БСП и т.н, а защото опонента му г-жа Цачева, отврати всички граждани на България с простотия и подлизурство към Боко!
25
4
 
30
 
! Отговори
шаш и паника преди 7 години
Реалните резултати който се крият са Р Радев -75,21% Ц Цачева -24,79% това са предварителните резултати пристигнали в централата на ГЕРБ!?но има и една уловка че някой хора ще си кажат я той Радев печели няма да ходя да гласувам имайте и това предвид.
24
2
 
16
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
До Анонимен Дост открито подкрепят ГЕРБ.Местан агитира за Герб,че и на турски.
23
9
 
3
 
! Отговори
вечна дружба преди 7 години
До Анонименнатовеца тавариш Ердоган дава 3 села на Цачева и 5 села на Радев
22
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е на път бъде управлявана от два генерала - единият пожарникар, а другият парашутист.
21
5
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Оказа се че - Българският народ е помъдрял -- а още по невероятно е че и АМЕРИКАНСКИЯТ народ също е помъдрял -- Браво - все още има надежда за това човечество - ДА кажем - НЕ на войните -- Искаме МИР ! Радев Президент ! Не искаме Президент говорещ всеки ден за войни и обвиняващ Русия за всичко дори за ниските заплати !!
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не е споменат ДОСТ в целия тоя б.ъркоч? ДОСТ /Ердоган/ кого подкрепят, а?!
19
5
 
26
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
ГЕРБ са в паника още от първия тур и сега цяла седмица са в колабс, защото се знае кой ще спечели втория. Ясно е че Радев ще стане президент, просто от ГЕРБ се чудят какви оправдания да извадят и какво да кажат. Бобчо ще не ще, ще дава оставка, щом е казал. Хайде след първия тур завъртя хората че не бил казвал такова нещо и каза ако загубят втория, тогава щял да даде. Ясно е че загубят и втори, и са в паника, какво аджеба могат да откраднат за толкова кратко време...
18
4
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Над 15 % ще е разликата между Радев и Цачева- просто ще е смазващ шамар - дори герберите ще гласуват против кадровика Цачева- комсомолски секретар стигнал до върха благодарение на лицемерието и слугинажа си !!!
17
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералът знае как да лъсне обувките на Владимир Владимирович, затова ще гласувам за него с ръце, крака и всичко останало
16
32
 
8
 
! Отговори
Робот преди 7 години
Е щом социолозите казват че Радев има преднина, значи победата на Цачева е сигурна :))
15
3
 
38
 
! Отговори
АЛФА,БЕТА и ОМЕГА преди 7 години
нали ЦАЧЕВА-ДАНГОВСКА водела на 1 тур, а в САЩ КЛИНТЪНИЦА. Пък какво се оказа. На социолог вяра НЕ. Да си гласуваме, че ЦЕЦО-Р.АПОНА току пуснал пак Костинбродската печатница
14
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са отвратени от грооб и Ташунка Витко.Оставка и съд за заробилите България с многомилиардни дългове!
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доган не е спирал да ни управлява! Някой се страхуват, че ще имаме червен генерал за президент. А какъв е премиерът ни питам аз?