Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден

Инфлуенсърите пък взимат далеч повече за промотиране на партии
8 мар 2021 09:00,
466
Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден
Снимка: БГНЕС

1200 лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи - такава е минималната заплата за политически трол в условията на предизборна кампания този месец.

Оказва се, че много от политическите партии съзнателно прибягват до използването на подобни услуги онлайн, пише "24 часа".

Официално кампаниите им минават през традиционни и нови медии, с които партиите сключват договори и всички те по закон са публични. Неофициално обаче търсят и онези "сиви" източници на информация и мнения, които също имат способността да влияят на решения и избори.

Политическите сили избягват сами да купуват тролове, затова предпочитат да го правят през агенции. Цената е между 40 и 60 лв. на ден, като често има и допълнително възнаграждение за лидерите на групи, както и за авторите на посланията, известни повече като "опорки", разказват специалисти.

В битката за вота често се включват и инфлуенсъри - известни личности, които са лидери на мнение по определени теми. Те могат да бъдат и експерти - лекари, инженери, когато темата е конкретна. При тях обаче заплащането е съвсем различно.

Известните получават най-малко по 5000 лв. месечно, за да рекламират нещо конкретно, докато експертите, които обикновено не са популярни, вземат 1500-2000 лв. Такива са парите, когато става въпрос за реклама на продукти. За прокламирането на партия или политически възгледи обаче сумите са доста по-високи и се договарят пряко, като инфлуенсърът не афишира това, което прави, т.е. прави скрита реклама.

Пиар услугите също поскъпват с около 30%, когато става въпрос за политика, обясняват запознати с ценоразписа. Причината е, че работата е интензивна, а залогът - голям.

Същевременно по време на парламентарни избори наетите пиар агенции не са чак толкова много, както при местни избори. Тогава обикновено се включват повече, тъй като и работата е по-малко централизирана.

Парите за пиар обаче никак не са лесни, още повече че съществува и рискът дали агенциите изобщо ще си ги получат. Практиката досега показва, че политическите сили понякога не си плащат борчовете. Печалната слава е най-вече за малките нововъзникнали партии и за онези, които не успеят да минат 1%. Големите политически сили като правило са изрядни платци, казват пиари.

Заради всички тези проблеми и най-вече заради опасността от фалшиви новини, пробутвани от тролове покрай изборите, 5 организации на комуникационните агенции у нас се обявиха против платените коментатори в мрежата, като подписаха нарочна декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе хората псуват по форумите от мъка и отчаяние. По-добре да им плащат ...
258
1
 
9
 
! Отговори
Просто Човек преди 3 години
МРАЗЯ ВИ БЕЗПЛАТНО,ПСУВАМ ВИ БЕЗПЛАТНО.Х
257
2
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Мислех ,че подобни еземпляри работят за шепа тиквено семе при това грънясало,подобно на повечето фенове на тази власт.Затова пък са оставени да краднат на воля без никой да ги закача.
256
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е процедурата да ме назначат ***? Този месец съм свободна и 1500-200 лв няма да са ми излишни.
255
8
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
В "Днес" се подвизават няколко червени трола, дето са известни на всички - Христо Христов, ПроСоТо, БАНко, Отечествен Фронт!!!Всички нормални българи ги знаят, само ми е интересно кой им плаща-Пасольството или "Позитано" 20!
254
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
302"Този зелен хасковски пъпеш се къпе в народна любов ?!!!, ако под псувни разрбиаш любов към майка му -така е"***, които го псуват има. Много си прав. И не е зелен, а е син. В авиацията са сини. И човекът е доста ерудиран и интелигентен. Клишетата ти не вървят. Самият ти си доста под неговото интелектуално ниво и няма как да го прецениш обективно.
253
3
 
0
 
! Отговори
Апаратчик преди 3 години
за 294. Ти се заблуждаваш. И не само ти. Аз съм се чудил как един не особено интелегентен индивид , който пред тълпата се прави на не особено умен, е в състояние да създаде такава перфектна организация....Административната машина и всички тези,които ти изброяваш са готови да се бият до капка кръв за него. Говоря от кухнята ...
252
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и от Болшой театър. Доста тролят на руско-български......... БКП и КПСС - рамо до рамо, крило до крило, както винаги е било!!!!
251
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dnes.bg е най-големия развъдник на такива платени ***.
250
3
 
3
 
! Отговори
289 преди 3 години
До АнонименТози зелен хасковски пъпеш се къпе в народна любов ?!!!, ако под псувни разрбиаш любов към майка му -така е
249
3
 
7
 
! Отговори
до 300 преди 3 години
До АнонименИма и от Болшой театър. Доста тролят на руско-български
248
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКПто е навсякъде и във всичко! Троловете са само актьори от театър 'България'!
247
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб няма нужда от ***, нужда има БСП, обаче Нинова обра касата и си купи хотел и парите не стигат.
246
2
 
4
 
! Отговори
Ахахахаха преди 3 години
То ако даваха между 1-5 бона на месец на троловете, то никой нямаше да работи в тая държава. Нещо ми намирисва тоя ценоразпис. Да не е като на Волен за бригадите по 10 лева и парче пица...Иначе ако вярно са такива тарифите, да се работи в тая държава е безпредметно...
245
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука ги знам от доста време. Пускат едно изречение в прослава на тиквуний за да отчетат работа. По-отговорните успяват да вържат дори две-три изречения в които плашат с "комунисти" и други неустановени лоши. Само и само да блеснат шкафкаджиите като големи борци за свобода, дип че са всичките ДС изтърсаци. Ама толкова, да са им честити париците. Дано им се ослаждат за дето осират всякаква дискусия, претендирайки да са истински хора с истински мнения.
244
3
 
11
 
! Отговори
БДЕТЕ! преди 3 години
Изумително!Мислех, че е нещо далеч по-безобидно!Цялата КОВИД пандемия е плод на подобна хибридна война?
243
7
 
11
 
! Отговори
Апаратчик преди 3 години
Боко, жалко за парите, които даваш като милостиня на двоите ратаи. След всяка тяхна форумна атака, првъзгласяваща твойто царуване и довела до стотна от процента за повишаване на твоят имидж, следва някаква твоя изцепка на фона на някакъв "строеж на века" . В смисъл "ние сме най-добрите", "без мен потоп-няма фондове", "целият свят говори за нас/мен". И това срива отново натрупания бонус. Но ти и да си с нулев рейтинг, пак ще бъдеш избран! Целият административен апарат е мобилизиран. Аз също!
242
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете няма да помогнат на мутрите за изборите. Всички са против мутрите, вкл. военни, полиция, държавна администрация, лекари, учители,... Само фалшификациите и платените избиратели от маалите държат мутрите на власт.
241
3
 
12
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Дайте кординати на тия *** центрове, да се включим и ние в кампанията с лайн.метите и да изкараме някой левец.
240
4
 
5
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До Чебурашка и АнонимнияАбе хора вземете си чат стая и се раберете !