Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!

Президентът се срещна с представители на ОССЕ
115
Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!
Снимка: Президентство

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на "Дондуков" 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница.

Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори.

Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
5
 
! Отговори
нели василева преди 3 години
повече не гласувам за Герб и *** КП
73
1
 
7
 
! Отговори
преди 3 години
Именно в тази връзка шофьора на самолети трябваше да определи по-късна дата за избори, когато поради затопляне на времето по естествен път заразените щяха да намалеят!
72
1
 
11
 
! Отговори
Влечуго преди 3 години
*Ти с нечестни избори ли стана президент?И за каква демокрация говориш ако шести ден не смееш да кажеш нищо за шпионите на Русия?Ти ли куче долно си морален стожер?Гнусен си.*
71
8
 
0
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Ние сме четвърти по смъртност на 100000 души!Там кой е виновен??Населението, че е малобройно ли???Може ли такива смешни оправдания...А уж бяхме за пример !
70
2
 
21
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Смех ! Фигурантът се изцепил за честността на изборите !!!!! Точно този , който искаше без избори да заграби държавната власт с преврат !!!!! Това помнят и международните наблюдатели, байо Фигуранте ! Всички ти видяха селянията ,Фигуранте ! Само Гешев е българският гарант за държавността ! Гешев дрънкал едни белезници ,на които били гравирани имената на Фигуранта !
69
2
 
18
 
! Отговори
Генади преди 3 години
Една мисъл напоследък много ме измъчва: - Прокопи от Неочаквана ваканция ли е по- умен или Радев? Палче нагоре - Прокопи е по- умен; палче надолу - Радев е по- умен.
68
2
 
13
 
! Отговори
Генади преди 3 години
Една мисъл напоследък много ме измъчва: - Прокопи от Неочаквана ваканция ли е по- умен или Радев? Палче нагоре - Прокопи е по- умен; палче надолу - Радев е по- умен.
67
1
 
25
 
! Отговори
Дами и господа преди 3 години
Гениално изказване... Кой да му се надява...
66
2
 
28
 
! Отговори
Нанко преди 3 години
Този ,,честен" Радев предизвиква отвращение.
65
1
 
2
 
! Отговори
Не думай преди 3 години
Аз пък си мислех, че са нечестните...
64
2
 
24
 
! Отговори
Гузен-негонен бяга преди 3 години
Можем да бъдем абсолютно сигурни, че комунистите, предвождани от Радев и Нинова след изборния ден ще изиграят същия кремълски сценарий, който Тръмп изигра в Белия дом за непризнаване на изборните резултати. Изявлението му тук има една единствена цел- да подготви общественото мнение и това на представителите на ОССЕ, че изборите ще бъдат фалшифицирани. А иначе, то се знае, че победителят ще бъде Бойко.
63
1
 
8
 
! Отговори
Притеснен преди 3 години
До Млад социалистДа не би да харесва Баце...
62
20
 
9
 
! Отговори
Само Славуца преди 3 години
Напред Славчо! Удри чалга!
61
2
 
20
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
До АнонименВсички обичат Бойно! Факт!
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н никой пак се изцепи
59
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
резидента най-накрая откри топлата вода
58
29
 
3
 
! Отговори
СЛАВИ - ПРЕЗИДЕНТ преди 3 години
Само Слави ще ни оправи!
57
2
 
22
 
! Отговори
Добре са си изборите преди 3 години
Другарю, Вие нали спечелихте честно, какъв е проблема...да кляфкаме нещо.
56
2
 
30
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рундю кога ще получи заповед да напусне България за 72 часа?
55
2
 
30
 
! Отговори
ТИК...ТАК...ТИК..ТАК преди 3 години
Часовника тиктака и времето си тече . остават 10 месеца до края на мандата и когато всичко свърши и протекциите за недосегамият днес злодей паднат в канала , Гешев и компания ще го подгонят с обвинения за подривна дейност , грубо газене на конституцията и за държавна измяна .