Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!

Президентът се срещна с представители на ОССЕ
115
Радев: Честните избори са гарант на демокрацията!
Снимка: Президентство

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на "Дондуков" 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница.

Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори.

Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
27
 
! Отговори
Пилот преди 3 години
Фигуранта се появи,трае като бит педро за предателите, ***!
53
1
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ако спечелят пак ГЕРБ Радев ще обяви изборите за нечестни - предварително го знаем...
52
1
 
22
 
! Отговори
Много изпълнителен преди 3 години
Е тоя и затова нищо не му се получава. Пак разочарова...
51
2
 
25
 
! Отговори
Бай Дудун преди 3 години
Путчин няма душа, а Радунчо - акъл. Аз казах - ХАУ!
50
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-често срещаната дума тук е "фигурант", защото най-обичаният от народа е "тиквун"! Фактите ми го говорят!
49
0
 
1
 
! Отговори
Митев преди 3 години
До И как точноВЕЧЕ ги берем!!!
48
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадев, ко каза за шпионския скандал????
47
3
 
23
 
! Отговори
Тц тц тц тц преди 3 години
Тоз си мисли, че е като слънцето и въздуха за всяко живо същество...Клишета само ръси...Следващата мантра ще е "изборите бяха опорочени". Сценарият е писан на коляно.
46
3
 
22
 
! Отговори
мазна фуражка преди 3 години
Ей на такива жалки пионки като Фигуранта разчитат руснаците за интересите си тука и навсякъде. Жалки, безсрамни, безполезни ама жадни за власт, типичния профил на комуниста...
45
1
 
15
 
! Отговори
Стиви преди 3 години
Близанко е жив
44
16
 
6
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Като няма видионаблюдение и като на половината български граждани не позволяват да гласуват, как ще са честни изборите, как?? Каквото занесат с бусовете с двойните дъна, това ще е. Тоталитаризмът е в действие
43
2
 
17
 
! Отговори
Коко преди 3 години
ЕГАТИ И ЧЕСТНИЯ..... ТОЯ СИГУРНО ВЕЧЕ Е И ОСЛЕПЯЛ, ОСВЕН ЧЕ НЕ ЧУЕ
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви честни избори циганьорете пак ги купуват ... турчаците рекорден брой да гласуват от турция щото не могат да ги докарат с автобусите. Пак умрелите ще се вдигнат да гласуват за който си ги купи...
41
2
 
22
 
! Отговори
И как точно преди 3 години
пРезидента гарантира здравето на хората за изборите - като се провикна от Шипка 20 дена преди тях, че му карантинират празника? Не се ле сети ,че плодовете от действията му ще берем - 10-20 дни след това?
40
2
 
18
 
! Отговори
И на Путин преди 3 години
Не му е лесно! С какви гении е принуден да работи!
39
2
 
15
 
! Отговори
И на Путин преди 3 години
Не му е лесно! С какви гении е принуден да работи!
38
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази фашистка държава няма никаква демокрация, не можете да излъжете никого с честните ви избори. Време е да ви изметем всичките и да направим истинска демокрация с референдуми.
37
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе народът си сака ГРОБ бе, не виждаш ли предишните избори и сегашните социологически проучвания, а президентът масово го наричат фигурант. Кво да се прави, пP0CT народ - слаба държава! Макар че квалификацията за народ е силно меко казана! По-скоро MъPшA бих казал аз!
36
8
 
4
 
! Отговори
гаварит масква преди 3 години
Раде спакойная гарант демокрация
35
2
 
19
 
! Отговори
малиииииииииииии преди 3 години
Добре, че ни каза!