Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави

Формацията на Мая Манолова привлече избирателите на БСП
323
Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили и на тези избори. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това показват демографските профили от екзит пола на „Галъп Интернешънал“, който бе проведен благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Още по темата

 
БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  
 
Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.
 
А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най- изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    
 
Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.
 
Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е по-ниско от Борисов.Няма как да не сме бесни на акъла ви в този ред на мисли. Да си бяхте избрали Божков, поне щеше да е перверзно.
191
1
 
2
 
! Отговори
Хайде, хайде до 194 преди 3 години
Случайно да помниш скандала с фалшивите СИМ-карти, а? :) А случайно да помниш "спечелелия", къде се класира? :)
190
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си примитивен, че да не разбираш, че реваншизъм по време на криза е самоу-би-йство? Или вековната злоба на роба не може да се измие с десет поколения?
189
7
 
15
 
! Отговори
Трънски чеп преди 3 години
Голям трън в очите ви е този Слави, бе. герберастчетата не могат да спят от него.Поне е доказал, че когато прави нещо го прави с професионалисти и като професионалист, а вашият идол Винетучетеца знае само професионално да усвоява с глутницата си.
188
4
 
13
 
! Отговори
Фотографа преди 3 години
Ей, снощи обърнахте ли внимание на лицето на Борисов ? Че то беше свлечено! Този човек бе на границата да се разплаче. Става страшно за него. Ако Гешев реши да си спаси кожичката, наистина ще настъпи мазало.
187
3
 
2
 
! Отговори
Устата преди 3 години
До Хайде, хайде 188, който пита дали С.Т. се провалял в някое негово начинание. Да провалял се е - не успя със Софи Маринова да се класира за Евровизия с песента "Единствени"... :-)
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега администрацията в София ще бъде тотално подменена с ПлевИн дЪгЕ......
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединителят на интелигенцията, не съига, че прочел само една книга , ами и публично да го декларира, колко по-зле от това може да е? Хем профан, хем безпардонен
184
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък един бедняк който знае какво е мизерия и да си е лягал гладен не успя да се кандидатира за парламата и да поеме управлението на държавата. Кандидатират се все угоени лелки с увиснали биберони и шкембелии с увиснали шкембета. Младите свършиха ли се в тая ко..чина бе. В Австрия 30 годишен стана Премиер а тука некролози.
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** е позитивен герой.Въпреки 5-вековно присъствие в пределите на Османската империя Бай *** успява да изнесе на световния пазар продукт на световно ниво.Бай *** е предприемач от ранга на Братя Миладинови, които даряват в името на българската наука. Съвременен предприемач, който може да се доближи до *** са Домусчиев и Марешки, другите са под нивото на Бай ви ***.
182
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ама Вие какво очаквате? изгонихме едни корумпета про-стаци (гербери) за да пристигнат други про-стаци и бъдещи корумпета--Докато не влязат Две Правителства в затвора -както е в Румъния--Няма да се оправим - Трябва да има Страх от Затвора ! там е "ЗАРОВЕНА ДЕМОКРАЦИЯТА" ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ТРЪГВА ОТ ЗАТВОРА!! В ДИВИ ДЪРЖАВИ - ТАКА ТРЯБВА ДА Е !!
181
4
 
4
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Я малко по сериозно. Слави ви бил илитерат ама аз нещо не се сещам да се е провалил дори едно нещо, което е захванал. Че той оцеля дори и при свирепата преса на Костов!
180
2
 
4
 
! Отговори
младен преди 3 години
"Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави" - от теън табна глог, че е по висок.
179
0
 
7
 
! Отговори
Референдума? преди 3 години
1.Избор на парламент с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура2.Намаляване на народните представители на 1203.Задължително гласуване на избори и референдуми4.Дистанционно гласуване по електронен път при произвеждане на избори и референдуми5.Субсидия от един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори6.Директорите на МВР и нач. на районните управления да се избират мажоритарно
178
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Администрацията гласува за ГЕРБ, защото ги е страх, че са толкова некадърни, че ако стане нещо и ги разхвърлят малко да покажат знания и капацитет, ще умрат гладни на опашка пред социалните. За Слави гласуваха хора на които статуквото не им харесва и отърва
177
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато дръпнеш нагоре, все ще се намери някой глупав, невъзпитан ***, който да се пробва да те дръпне на неговото ниво.Честито на всички гласували за ПП Има такъв народ. А малките озлобени тролчета да си злобеят ЧЕСТИТО!
176
3
 
12
 
! Отговори
Не, че нещо преди 3 години
Бе младите били чалгари, бе били не знам си какво, но досега при всички репортажи от джипката на Борисов един път не чух рок или Шостакович. Само мазна сръбска ч***лга.
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с образованието как го изчисляват, като е анонимен вотът. Те и в Сащ преди пет години образованите и средната класа казваха , че няма да гласуват за Тръмп , но после отидоха и пуснаха бюлетина за него, защото им беше писнало от Хиларита и Обами. Аз като съм с гимназия и университет от чужбина и пускам глас за Слави (наказателен вот) , за основно образование ли ме броят....
174
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интервюто на Б.Борисов при Слави Трифонов преди 2 години ясно си пролича, че Слави Трифонов е няколко нива под Борисов. Колко ниско трябва да е това?!
173
3
 
5
 
! Отговори
БТВ преди 3 години
Слави ако се върнеш при Нас -Ние ще ти разрешим да си смениш заглавието на предаването с -Няма такова Предаване !! Ела върни се !!!