Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави

Формацията на Мая Манолова привлече избирателите на БСП
323
Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили и на тези избори. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това показват демографските профили от екзит пола на „Галъп Интернешънал“, който бе проведен благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Още по темата

 
БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  
 
Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.
 
А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най- изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    
 
Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.
 
Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
народът трябва да се Пробуди! трябва да се бори за демокрацията и правата си - трябва да натиска Властта да работи в негова полза а не в лична облага! Само Протести и спиране на работа -ще победят Олигарсите и Държавната Мафия --Дори Синдикатите в БГ са слуги на мафията!! Всичко е просмукано от корумпция калинки и спящи държавни чиновници и служби! Трябва да се намали раздутият държавен калински щат на ГЕРБ -има едно предприятие ДПУСЯ -само ТО е откраднало 500 МИЛ лева от Бюджета!!
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип най-лошо е да се подиграваш с някой , които има възможност и характер да те изненада. На Референдума се подиграха с хората и със Слави и не предполагаха, че е по силите му да прокара политическа партия и да вземе да им провали сметките, но това е само началото.
210
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо толкова хора се впечатляват от мажоритарните избори .Изобщо не е удачна идея. Ако сега бяха по тази система , означаваше - 2/3 депутати на Слави в НС , малко от ГЕРБ , няколко от ДПС Всички останали гласували , няма да излъчат депутати
209
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на времето моят баща ми казваше, че децата на най големите партийци са станали седесари,но кой да чуе.Това е младият човек .Емоциите на първо място.
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави няма ли да се покаже най-накрая да каже нещо? Това, че се е самокарантинирал не значи, че не може да пусне едно видео в някоя социална медия. Бойко цяла държава управляваше онлайн докато беше болен от ковид, а Слави се скатал и трепери някъде! Да вземе да се покаже поне едно "благодаря" да каже на избирателите си!
207
3
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
След като Винету видя преди битката -всички племена сиук-си апачи команчи срещу неговото племе -ТОй почна да моли за МИР!!!! метода на "Макаренко" след "пръчката" всички стават послушни и изпълнителни!!
206
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ако не успее да закрепи правителство, ще се ядоса на матряла и ще хване самолета за Дубай ....
205
7
 
11
 
! Отговори
Леле мале преди 3 години
Лошо, Гошо!Това показва, че расте едно поколение мързеливи, неграмотни бълагари, което не е наясно с възможностите си, а иска да живее Швейцарски стандарт, и такива популистки движения като на Чалгаря се възползва от тях. Лошото е, че за да дръпне икономиката на страната трябват знаещи и можещи, а не сеирджии и мрънкачи.
204
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 205 Хората тогава се подлъгаха Ако сега го пуснат референдума , няма да са много тези , които да го подкрепят , особено в частта за мажоритарните избори
203
4
 
7
 
! Отговори
до 206 преди 3 години
Бойко отиде ли в опозиция, значи да си стяга бохчата за затвора. И не само той ами са цяла плеяда гербери. Предстоят циркове.
202
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ,че ще е сеир е ясно , балерини депутатки , Тошко министър , оня Киро от Биг Брадър финансов експерт -ужас
201
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност тайно се надявам всичко около Идеята Слави да се окаже поне едно ниво по-качествена от телевизията му и плачевно смешните разсъждения на колегията му.Но гледайки над 25 г. развитието му,човек, който остарява,не става повече квалитетен. А при неговото ЕГО, още по-малко...
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен Мая Манолова останалите- Сл.Трифонов и Хр.Иванов са подставени марионетки. Половината от листата на Слави са хора на Герджиков респективно Царя, а Хр.Иванов тепърва ще бъде похарчен за пореден път от Иван Костов.
199
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да остава опозиция и тежко на тези които управляват с най -голямата опозиция
198
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов най-вероятно ще приеме да влезе в управлението, да прокара референдума, където над 50% от реалните гласоподаватели реално казаха какво искат, но Борисов и Нинова измамиха народа тогава. ГЕРБ са толкова овързани в далавери, че за да спасят кожата и д ане паднат от власт сега ще се съгласят и ще гласуват промените по референдума.
197
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имайте малко разум , една жена не може да завърти около себе си , държава ще върти ....
196
3
 
3
 
! Отговори
Раиран костюм преди 3 години
До Анонимен 199Чао Баце, чао, хайде към затвора!
195
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се пенявите скоро клиповете с джипа ще изчезнат иначе гласа на хората които искат промяна е това са тези които гласуваха за Слави, Христо Иванов и Мая отиват на кино и тогава най добре ще бъде бай Бойч да го назначат пожизнено да кара жипа по обектите.
194
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Премиер Азис мин. на културата 100 кила мин. на финансите Коцето мин.на здравеопазването Преслава мин на екологията Радо Шишарката мин . на отбраната и тн......
193
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма не искам няма недей Щом съм на власт Ставам злодей