Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП

Левицата не била част от статуквото през последните години
Обновена: 14 юни 2021 11:24 | 14 юни 2021 10:39, Камелия Цветанова
93
Ще бъде ли съставено правителство след вота на 11 юли? Не и без БСП
Снимка: БГНЕС

Остава по-малко от месец до парламентарните избори на 11 юли.

„Контекстът на предстоящите избори е променен. Вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация, спокойно е, икономиката е добре – обстановката е много по-ведра отпреди, има и Европейско първенство по футбол. Всичко това изисква да се промени подхода и партиите го усещат интуитивно и променят жанра и бавно от критика и протест се преминава към опит да се конструира позитивен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен, разбира се“, смята социалният антрополог Харалан Александров.

Още по темата
„Ние стигнахме дотук, защото така наречените партии на протеста не искаха да признаят очевадното,  че БСП не е част от статуквото през последните години“, заяви политическият анализатор доц. Росен Карадимов Карадимов пред bTV.

Според него социологическите проучвания отново показват фрагментиран парламент и без „изграждане на мостове“ и „премахване на разделителните линии от партиите на протеста“ кабинет няма да има.

„Всички трябва да си дадат сметка – без БСП правителство не може да бъде съставено“, смята Карадимов.

„Съвсем сигурно е, че трябва да започне разговор, трябва да се усъвършенства коалиционната културата“, коментира и Харалан Александров, според когото разделението действа в полза на статуквото.

„В последните месеци партиите на статуквото влизат във форма, което поставя в много сложна ситуация партиите на протеста заради разногласията“, смята социалният антрополог и даде като един от примерите на изборна мобилизация ДПС, които са получили подкрепа и в Турция, и в ЕС, където са оглавили АЛДЕ.

Американските санкции по закона „Магнитски“ със сигурност ще имат отражение върху партиите. Според Карадимов най-малко засегната е БСП. По думите на Александров санкциите са показали, че „ако българските си мислят, че могат да надхитрят хегемона, то това не е така“ и не могат да употребят американците за вътрешнополитически цели. Затова пък, според антрополога, сега наблюдаваме от всички „унизително усилие да се харесаш на американците“, то обаче не е продиктувано от страх от „тоягата“, което показва, че не можем да използваме „морални послания“, като катализатор на промяната, а се прекланяме само пред силата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
1
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Не знам.
27
3
 
7
 
! Отговори
VB преди 2 години
Лятото идва - бъдете смели !
26
3
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Всички партии без изключение, са мутанти на БСП, не се заблуждавайте граждани. Под зоркото око на славното ДС продължава ограбването на българите.
25
10
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Намърдаха се във властта без избори, назначиха навсякъде свои протежета, и вече се вживяват че са незаобиколим фактор! Истината е ,че те просто са некадърници, и не са в състояние да носят отговорност! За всичките им изцепки, все "Боко" ще им е виновен! Ще видим, докога ще им минава номерът!
24
17
 
38
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Бойко Борисов ще спечели и предсрочните, и президентските избори, а военно-чалгарската хунта на Румен Радев ще бъде изправена пред съда за престъпленията си срещу държавата и демокрацията!
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да има такова "правителство" (с БСП) ... то ще съществува максимално за около 1 месец.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хубаво е , че това прокажено племе изчезва и няма да мърсите лицето на Земята с присъствието си!
21
4
 
28
 
! Отговори
Е, откакто Боко преди 2 години
ги бие като маче у дирек не са част от "статуквото".За сметка на това, всичките, вкл. и пикаещите по паветата са чат от едно друго "статукво" и на българина взе да му просветва.
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политолог та дрънка. Хората решават! Такива предсказания се заплащат солидно. Явно БСП искат да налеят субсидията, докато я имат :)
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместих
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят е един към затвора и връщане на милионите. Много бързо ще се оправим!!!И тези със стокхолмския синдром да започват да мислят с главите си, че бяхме заприличали на Северна Корея от сутрин до вечер медиите набиват в главите на хората, колко прекрасно си живеем. Радвахме се, че ще мият улиците, дупките по улиците нещо нормално, може да те удари ток ако стъпиш необмислено върху шахта( само ако е мокро), кучета те хапят....Банките с милиони подпомагат.....Аз пък искам да живея като европеец!!!
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пък да видим.. без дпс бсп и герб
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовА ти случайно да не си руснак с постоянните ти антиевропейски излияния? Или си нЕкое брекзитарско мекерe? Без ЕС България е жива-умряла. Запомни го момченце. България винаги е била с Германия в добро и в зло. Българите искат Мерцедеси, а не Лади. Разбра ли? Айде у лево.
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът Радев е АМЕРИКАНСКО ***. Той е ПРОДАЖНИК, продава европейската същност на България на американската МЕСОМЕЛАЧКА. Америка е деструктивна сила, тя е ***, който се записва в слабите държавни ги изпива, разболява ги, защото нямат съпротива. ЕС няма силата да ни защити и ни хариза на Америка да се гаври с нас чрез една продажна кюрдка.
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ще гласувам за ВМРО- Червените мутри пак доказаха че немогат да управлявят те могат само да се настаняват Минеков
13
6
 
15
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 2 години
БСП-Русия е антидържавна чуждестранна партия и заеднo с ДПС трябва да бъде забранена със закон! Справедливост за България!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без червените Мутри на Тодор Живков
11
2
 
6
 
! Отговори
нетолерантен преди 2 години
До Аман, бе!С аман не става!Требе калашник!И всичко си отива на местото!
10
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видиш, че някой дихател нарича Президента Радев - Фигуранта и Резидента, вече знаеш, че дихателят е боково *** пръхтящо да заработи паницата си леща за деня.
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще има правителство или не, зависи от Мун...чо - през април им рече - да НЯМА кривителство, сега, след намесата на хамериканцитте, Мун...чо повелява: "Да Има КРИВИТЕЛСТВО!" Ще си курдиса собствените ченге - "харвардчета" в уж редовния Слафчу-мандат - и всичко е "прекрасно"! Нали си искахте комунизъм - ей го на, на тепсия! Поне няма да се редите вече на опашки на границата за Гърция за по-чисто море, а и купоните за хляб НЯМА да ви свършат работа - просто хляб НЯМА да видите още през есента.