Напрежение пред секция в Симитли, има арести

Масово искали да гласуват с придружители
11 юли 2021 16:03,
89
 Напрежение пред секция в Симитли, има арести
Снимка: БГНЕС

Напрежение пред секция в Симитли. Малко преди обед там се разрази скандал между председателката й и група гласоподаватели, които пожелаха да упражнят правото си на вот с придружител. Наложи се и намеса на полицията.

Според председателя на СИК Анелия Никова това е било масова практика.

„Масово гласуване на избиратели с придружители. Едно от основните указания, написано в черни букви в нашите методически указания е, че неграмотността не е повод за  придружител. Когато някой е неграмотен, няма право да упражни гласа си с придружител“, поясни тя, цитирана от БТВ.

Още по темата
Вследствие на създалата се ситуация имаше и задържан.

„Имаше хора, които не са добре и трябваше да влезна като придружител. Показах им, нали, документ. Задържаха ме, написаха ми протокол и така“, коментира Александър Мечкаров.

„Аз не допускам неграмотни хора да гласуват в секцията и няма да ги допусна, дори ако искат да ме набият“, казва председателят на СИК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Мечкаров е роден хуманист. Вижте с каква всеотдайност помага на неграмотните си индийски съграждани да гласуват. Как да не го наградим няколкогодишна ваканция при бай Ставри?!
38
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 39.Просто дадох пример, че нещо което смятаме за по глупаво от човека може да се справи с тази задача. Значи не ти трябва да си кои знае колко умен за да се справиш сам! А това твоето е расизъм, защото защитаваш тезата, че човек може да е по глупав от едно куче и, че това е негово право! Да съгласуват бе, никъде не е записано, че им е забранено, но е записано, че без основателна причина не се допуска помощник! А мързела все още не е в списъка с нелечимите болести!
37
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
В магазина могат да броят до 23, но в изборната секция не могат? Странно, нали..!?
36
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 39.Нищо не оспорваш, защото не си защитил теза, а само дрънкаш празни приказки! Да имат права, но имат и задължения! Крайно време е да си го набиете в тиквите! Имаш право да гласуваш, но си задължен да си прочетеш сам бюлетината! Да са слепи и да немогат да четат, ок. Да се оплакват, че я няма тяхната азбука на бюлетината. Но това, че те мързи да научиш азбуката, да четеш и пишеш не е извинение! Никои не им е забранил да гласуват, просто има изискване да го правят сами!
35
0
 
22
 
! Отговори
Sk преди 2 години
Мечкаров от къде да е грамотен???Браво на Председателката на комисията!!!
34
7
 
2
 
! Отговори
До 29 Свети Радослав преди 2 години
О, свети Радослав Безгрешний.Извини ме,че оспорвам твърденията ти.О, чудо на Природата Извинявай защо сравняваш неграмотните и недъгавите с кучета В ЕС и кучетата си имат права в същност.С твоя нихилизъм си за надзирател в Освиенцим.Или в ГУЛАГ.Факт
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Симитли е ясно, кои са тези с придружител. Там има един кмет и негов син. Кметът, какво стана с досъдебното производство, където се биеше с разни хора. Ама то май не беше и едно.
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се сещат кои са тези, но ако напишем, ще ни изтрият. Безрезервна подкрепа за жената! Браво!
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбили са се на тема кой е по големия ***,учиндолски пуделчо или тиквуний..
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Придружителите" са по правило от ГРОБ и ДПС.После пак се питайтИ КОЙ купува гласове.
29
10
 
7
 
! Отговори
До дддд преди 2 години
"Това си е чисто нарушение на конституционните права на гражданите!"........ Така е, "Демократите" които крещаха за "демократизация" отнеха демократичното право на хората да гласуват както искат! Защо забраниха хартиената бюлетина? Особено като софтуера е поръчан от Чавес навремето..това е реално, не е майтап! Има много възрастни хора които са грамотни, дали са си приноса, имат повече акъл от много млади но са просто от друга епоха и тач скриновете не са им лесни дори като координация.
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотните знаят цифрите. Могат да гласуват.
27
2
 
30
 
! Отговори
нормален българин преди 2 години
на неграмотни и не знаещи да пишат и говорят български , на такива дето не живеят тук поне от четири год. НЕ ТРЯБВА да се разрешава да гласуват !
26
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 24.Дай като е сложно за тия с машини, а другите немогат да четат и им е трудно на хартия, да гласуваме с камъчета! Така достатъчно лесно ли ще е? Ще може ли електората ви да се оправи с 15 цветни камъчета или и това ще им е сложно и пак ще им трябва придружител, за да не объркат черното с бялото камъче? Ако искаш направо водача на листата да обикаля и да гласува вместо тях и само да занесе бюлетините до урните? Така достатъчно лесно ли ще е за вас?
25
1
 
26
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 24.Явно си доста ограничен. Аз ти давам пример за това, че машинното гласуване е адски елементарно, ти пак ревеш. Маймуни и кучета могат да се дресират да натискат бутон за да получат храна, а ти си седнал да ми твърдиш, че това е сложно за хора! Ако да натисне 3 пъти един таблет му е сложно, значи не трябва да има право на глас защото е под мозъчния капацитет на куче или ***! Животното има мозъка да го прави, но видиш ли било сложно за нещо си там с българска лична карта!
24
0
 
37
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Дайте медал на жената!
23
4
 
20
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Имах си хас, да нема напрежение в Симитлито;))) Симитлито е емблематичен български град, за който дори има "фалебствена песен": Слънце грее, дъжд вали, еж ми к... Симитли! Тази традиция бе надградена с подвигът на симитлийският кмет, положил основите на съвременното българско ЛГБТ!
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така! Он не може да чете, тръгнал да ми гласува!
21
0
 
29
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
И да няма номера пред партиите, и всяка бюлетина да е индивидуална и разбъркана, няма да е проблем за можещите да четат! Това ще е проблем за тия които даже името си не са способни да напишат! И за пенсионерите не е проблем машинния вот. Има пенсионери на 70-80г. гласуват без проблем, но те могат да четат! Да си неук, не е извинение за това да ти трябва асистент при гласуването, така както да си мързелив не е основание за взимане на помощи!
20
15
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
И ако някой няма дебитна карта директно е приравнен към лишените от свобода ли?Радослав ли си или просто слав?Разсъждаваш като глезльо